Pridruži se nam

 

Pot pridružitve je vedno enkratna, kakor je enkraten vsak posameznik. Večinoma mladi odkrijejo poklic v Družbo Jezusovo preko ignacijanskih duhovnih vaj in duhovnega spremljanja. Včasih mladi začutijo poklic preko poznanstva kakega jezuita, ki mladega človeka s svojim življenjem in delovanjem navduši za življenje v Družbi Jezusovi. 

Kdor želi spoznati jezuite od blizu in ga zanima na kakšen način živijo, lahko nekaj časa preživi v eni izmed jezuitskih skupnosti.

Če si želiš osebnega stika z jezuitom na neformalni ravni, se lahko obrneš na p. Damjana Ristića SJ, ki je odgovoren za stik z mladimi. Z veseljem te bo seznanil z vsem, kar želiš vedeti.

Piši mu na naslov: damjanristic@gmail.com ali ga pokliči na tel: 040 455 161.


Kako postaneš jezuit

Predvsem moraš v srcu čutiti klic, ki ga spremljajo nekatere značilnosti:

 • globoka osebna ljubezen do Kristusa (odločitev zanj)
 • želja po molitvi (osebnem odnosu z Bogom)
 • želja po spoznavanju samega sebe
 • zdrava duhovna praksa (želja po iskanju duhovnega ravnovesja)
 • zadovoljiva intelektualna sposobnost
 • čut za družabnost in razpoložljivost
 • nekaj poznavanja jezuitov
 • psihično in fizično zdravje
 • želja po delu z ubogimi
 • čutiti voljo do tega, da bi živel čistost, uboštvo in pokorščino na način jezuitov
 • najpomembnejša pa je želja, da bi postal jezuit

Kdor se zanima za to, da bi postal jezuit, se na možnost vstopa v noviciat nekaj časa pripravlja s pomočjo duhovnega spremstva. Pri tem še vedno živi življenje na svojem domu, vendar z  namenom, da se bo pridružil jezuitom.

Ko postaneš jezuit

S svojo odločitvijo si odgovoril na Božji klic. Jezuiti te sprejmejo v svojo skupnost  in ob dnevu, ko si vstopil, postaneš jezuit. To je navadno meseca oktobra. Sedaj se začne obdobje formacije, vzgoja ali oblikovanja jezuita, in hkrati pot globlje pridružitve Družbi Jezusovi.

Oblikovanje jezuita

Oblikovanje poteka po naslednjih etapah:

Noviciat – 2 leti
Novinec se uči oblikovati bratsko skupnost, ki skupaj raste v molitvi, poznavanju Družbe Jezusove, apostolskega dela in delu na sebi.  Na oseben način se sreča s Kristusom v 30-dnevnih duhovnih vajah in potem preko izkušenj služenja ubogim ter preko krajših apostolskih poslanstev in zadolžitev. V tem času se uči živeti čistost, uboštvo in pokorščino, kot jih živijo jezuiti. Ob koncu noviciata izreče zaobljube, da bo od sedaj naprej živel kot jezuit.

Prvi študij – 3 leta
Zaobljubljeni jezuit se sedaj posveti študiju kot sholastik (bogoslovec) ali kot redovni  brat. V tem času študira filozofijo in nekaj teologije, hkrati pa poglablja svojo jezuitsko identiteto v apostolatu (pastoralno delo), ki mu pomaga odkrivati in krepiti ali izzvati osebne darove, ki jih bo kot jezuit gojil ter uporabljal vse življenje.

Magisterij – 2 leti
Jezuit, brat ali sholastik se v tem času podata  v  jezuitsko praktično dejavno služenje, ki je navadno povezano s poučevanjem, župnijskim pastoralnim delom ali čim drugim, kar je v skladu z njegovimi darovi.

Teologija – 3 leta
Jezuitski sholastiki se nato podajo v študij teologije in pripravo na duhovniško posvečenje. Tudi jezuitski brat se lahko posveti študiju teologije, ki mu bo pomagal pri nadaljnjem pastoralnem delu, lahko pa vpiše tudi kateri koli drug študij, kjer bo nadalje razvil svoje darove, ki jih bo potem uporabil za poslanstvo v Družbi Jezusovi.

Duhovniško posvečenje – navadno meseca junija

Sholastik se, potem ko je bil med zadnjim letom študija že posvečen v diakona, pripravlja na duhovniško posvečenje, ki ga lahko prejme šele po pol-letnem obdobju diakonata. Jezuitski brat se je odločil, da ne bo postal duhovnik, temveč se bo kot brat posvetil drugemu delu v Družbi.

Uvajanje mladega patra in redovnega brata v delo

Mladi pater, kar pomeni duhovnik, si mora pridobiti nekaj praktičnih pastoralnih izkušenj in modrosti, ki jih ni mogoče pridobiti s študijem. V tem obdobju oblikuje in učvrščuje svojo duhovniško identiteto in poslanstvo, jezuitski brat pa svoja najrazličnejša poslanstva (duhovno spremljanje, znanost, umetnost, poučevanje, administacija…) in išče mesto, kako s svojimi darovi omogočati in podpirati poslanstvo Družbe Jezusove.