Blaženi Mihael Auguštin Pro Juárez

Mučenec v Mehiki

Mihael Auguštin Pro Juárez (1891-1927) je bil zato ker je bil duhovnik, ubit ob preganjanju Cerkve v času ko je bil predsednik Plutarco Elías Calles, ki je bil razjarjen nasprotnik Cerkve. Mihael se je rodil v Guadalupe de Zacatecas, kot sin rudarskega inžinirja. Večino svoje zgodnje izobrazbe je prejel prek inštruktorjev. Tako ob vstopu v Družbo Jezusovo še ni imel končane gimnazije in je imel sprva težave pri študiju. Pomanjkanje izobrazbe pa je nadomestil z velikim prizadevanjem v molitvenem življenju in trudu za svetost.

Mihael Auguštin Pro Juárez Mihael je imel redovne zaobljube avgusta leta 1913, ravno v času velikih napetosti v Mehiški zgodovini. General Venustiano Carranza in upornik Pancho Villa sta napadala Cerkev in kristjane, pustošila cerkvene zgradbe in mučila duhovnike in redovnike. 5. avgusta 1914 je skupina Carranzovih mož oplenila jezuitski noviciat in požgala knjižnico. Rektor se je zavedal, da se bo stanje samo še poslabšalo, zato je dejal vsem jezuitom, naj si poskušajo poiskati način, da pridejo prek meje v Združene države in naprej v Kalifornijo, kjer so tamkajšnji jezuiti ponudili stavbe pri Los Gatos za bogoslovce begunce iz Mehike. Mihael je tja prispel 9. oktobra in ostal eno leto. Nato je odšel na študij filozofije v Španijo. Leta 1920 je odšel poučevat v Nikaragvo, nato pa se je vrnil v Španijo na študij teologije. Leta 1924 je odšel v Belgijo, da bi dokončal teologijo in študiral sociologijo. Zanimal se je za delavsko gibanje in se želel pripraviti na vrnitev v domovino. Leta 1925, ko se je preganjanje v Mehiki pod Elíasom Callesom zaostrilo, je bil Mihael posvečen v duhovnika.

Pater Mihael ni imel težav pri vrnitvi v domovino junija leta 1926. Konec julija pa je vlada prepovedala vsako javno bogoslužje in zaprla cerkve. Vsak katoliški duhovnik je postal preganjan zločinec. Verni Mehičani pa so kljub temu želeli prejemati zakramente in Mihael je skrivaj nadaljeval s svojim služenjem. V različnih predelih Mexico-City-ja je osnoval postojanke in jih redno obiskoval. Navadno je živel pri svojih domačih, ki so se preselili v Mexico City, imel pa je tudi nekaj drugih krajev, kamor se je lahko zatekel. Dva njegova brata sta mu pomagala tako, da sta tiskala in razdeljevala literaturo za Ligo za obrambo vere. Mlad jezuit je neustrašeno opravljal svoje duhovniško poslanstvo do leta 1927.

V nedeljo 13. novembra leta 1927 se je zgodil poskus atentata na generala Alvaro Obregón z bombo, ki je eksplodirala, ni pa ubila generala. Ne Mihael ne njegova brata niso imeli nič pri napadu. Eden od njiju pa je bil prejšnji lastnik avta, s katerim je bil izveden napad, in ga je le nekaj dni pred napadom prodal. Bratje so se odločili, da bi bilo bolj varno, če Mehiko zapustijo, vendar je policija, še preden so uspeli odpotovati, obkolila hišo, kjer so se nahajali in vse tri brate aretirala. Pravi napadalec, Luis Segura, se je predal policiji, ko je slišal, da je bil priprt in obtožen pater Mihael Pro. Predsednik Calles pa je kljub temu, da je bil pravi napadalec v zaporu, hotel z obsodbo jezuita posvariti morebitne nasprotnike. 22. novembra je svoje prijatelje za naslednji dan povabil na izvršitev smrtne obsodbe posebne vrste.

Usmrtitev Mihaela Auguština Pro Juáreza Vojaki so 23. novembra nič hudega slutečega jezuitskega duhovnika pospremili na jetniško dvorišče. Ko je opazil gledalce in skupino strelcev je zaprosil za nekaj trenutkov molitve. Odklonil je pokrivalo za oči, ko so mu ga ponudili. Z rožnim vencem v roki je stal pred strelskim zidom in stegnil roke v znamenje križa. Ko je padel ukaz za strel je vzkliknil: “Vivo Cristo Rey!” (Naj živi Kristus Kralj!). Njegov brat Humberto je bil usmrčen pozneje istega dne, Roberta so v zadnjem trenutku pomilostili. Istega dne je bil ustreljen tudi Luis Segura. Mihaelov oče je zaprosil za telesa umrlih sinov in jih v domači hiši položil na mrliško posteljo, kamor so ju kot mučenca prišli pogledat tisoči delavcev in vojakov.