Sveta Melhior Grodziecki in Štefan Pongrácz

Mučenca v KošicahPatra Melchior Grodziecki in Stephan Pongrácz sta med katoličani v Košicah delovala v času verskega spora, kar je njiju in enega škofijskega duhovnika stalo življenja. V Košicah so bili v prvem delu 17 stoletja zelo močno Madžarski kalvinisti. Maloštevilni katoličani, ki so živeli v mestu ali okolici, so bili brez duhovnika že precej časa. Zato je kraljevi odposlanec v mestu zaprosil za dva jezuita, ki bi skrbela za katoličane. Štefan je bil Madžar, ki je deloval med svojimi rojaki, Melhior, Poljak, pa je deloval med tistimi, ki so govorilo slovanski ali nemški jezik.

Štefan (István) Pongrácz (1584-1619) se je rodil v gradu Alvincz v Transilvaniji. V Družbo Jezusovo je vstopil leta 1602, študiral je na Češkem in v Avstriji. Štiri leta po posvečenju so ga poslali v Košice.

Melhior GrodzieckiMelhior Grodziecki (1582-1619) se je rodil v družinskem gradu Grodiec na Poljskem. Študiral je v jezuitskem kolegiju na Dunaju in tam tudi vstopil v noviciat, kjer se je srečal tudi že s Štefanom. Preden je odšel v Košice, je deloval v Pragi.

Jezuita sta bil v bližnjem mestecu, ko sta slišal, da proti Košicam prihaja kalvinistična vojska, ki je hotela razširiti gospostvo Gabriela Bethlena, princa Transilvanije. Vrnila sta se v Košice, kjer se jima je pridružil še škofijski duhovnik Marko Križevčanin. 5. septembra je kalvinistična vojska prevzela nadzor nad mestom in duhovnika takoj zaprla v jezuitski rezidenci. Pred zoro 7. septembra so vojaki vdrli v njihove sobe in zahtevali od njih odpad od katoliške vere in sprejetje Kalvina. Ko tega niso storili, so vojaki najprej pretepali škofijskega duhovnika, ga zvadali z nožem, mu polomili prste in ga zbadali z gorečimi baklami. Na koncu so ga obglavili.

Nato so mučili Štefana. Okrog glave so mu navili vrv in mu jo z njo skoraj zdrobili. Obesili so ga pod strop in končno zabodli. Zadnjega so se lotili še Melhiorja, ga pretepali in obglavili. Vsa tri trupla so vrgli v obcestni kanal pred hišo. Štefan je bil živ še naslednjih 20 ur, preden je umrl.