11. V Rimu (1538)

98
Iz Rima je šel romar na Monte Cassino, da bi dajal duhovne vaje doktorju Ortizu. Tam je bil štirideset dni. Medtem je nekoč videl bakalavra Hocea, kako je šel v nebesa. Pri tem je imel veliko solz in veliko duhovne tolažbe. Tako jasno je videl, da se mu zdi, da bi se zlagal, če bi rekel drugače. Z Monte Cassina je s seboj pripeljal Francesca de Strada.
Ko se je vrnil v Rim, se je ukvarjal s tem, da je pomagal dušam. Stanovali so še v vinogradu. Dajal je duhovne vaje raznim ljudem istočasno. Eden od njih je stanoval pri sv. Mariji Maggiore, drugi na Ponte Sixto.
Potem so se začela nasprotovanja. Začel jih je nadlegovati Miguel in grdo govoriti o romarju. Ta ga je dal poklicati pred gubernatorja in mu še prej pokazal Miguelovo pismo, v katerem je romarja zelo hvalil. Gubernator je Miguela zaslišal in sklenil, da ga morajo izgnati iz Rima.
Potem sta jim začela nasprotovati Mudarra in Barreda. Pravila sta, da so romar in njegovi tovariši ubežniki iz Španije, Pariza in Benetk. Na koncu sta v prisotnosti gubernatorja in takratnega rimskega legata priznala, da ne moreta reči ničesar slabega, ne o njih ne o njihovem življenju ne o njihovem nauku. Legat je ukazal, naj se vsa stvar umakne, romar pa tega ni sprejel. Rekel je, da hoče končno razsodbo. To ni bilo všeč ne legatu ne gubernatorju in tudi ne tistim, ki so prej romarja podpirali. Končno se je čez nekaj mesecev vrnil papež v Rim. Romar je šel k njemu v Frascati na razgovor in mu navedel več razlogov za razsodbo. To je na papeža napravilo ugoden vtis in ukazal je, naj izrečejo sodbo, ki se je iztekla njemu v prid (in drugo).
S pomočjo romarja in tovarišev so v Rimu ustanovili več pobožnih del: hišo za katehumene, dom sv. Marte, sirotišnico in drugo.
Ostalo bo lahko povedal magister Nadal.

99
Ko je končal s pripovedovanjem teh stvari, 20. oktobra, sem vprašal romarja o Duhovnih vajah in o Konstitucijah, ker sem hotel slišati, kako jih je sestavljal. Rekel mi je, da duhovnih vaj ni sestavil vseh naenkrat, ampak se mu je zdelo, da so nekatere stvari, ki jih je opazoval v svoji duši, koristne, tako da bi lahko pomagale tudi drugim. Zato jih je napisal. Na primer tisto o spraševanju vesti s pomočjo črtic in drugo. Glede molitev mi je posebej omenil, da jih je vzel iz različnosti duhov in misli, ki jih je doživljal, ko je bil v Loyoli in je imel še bolno nogo. O Konstitucijah pa je rekel, da mi bo pripovedoval zvečer.
Istega dne me je še pred večerjo poklical z izrazom osebe, ki je bolj zbrana kot ponavadi. Dal mi je neke vrste zatrdilo, s katerim je hotel v bistvu pokazati na svoj iskreni namen in prostodušnost, s katero je pripovedoval te stvari. Rekel je, da gotovo ni ničesar preveč povedal; da je prizadejal našemu Gospodu veliko žalitev, odkar mu je začel služiti, da pa ni nikoli privolil v smrtni greh, da, celo neprestano je rasel v pobožnosti, to je, v lahkoti, da najde Boga; in zdaj bolj kot kdajkoli v vsem svojem življenju. Vsakokrat in vsako uro, kadar želi najti Boga, ga lahko najde. Da ima tudi zdaj še velikokrat videnja, posebno tista, o katerih je bilo zgoraj rečeno, da vidi Kristusa kakor sonce. To se mu velikokrat dogaja, ko se pogovarja o pomembnih stvareh in mu pride kot potrdilo.

100
Kadar je maševal, je tudi imel veliko videnj, in ko je sestavljal Konstitucije, jih je imel zelo pogosto. Zdaj mu je to laže reči, ker si vsak dan zapisuje, kar se dogaja v njegovi duši, tako da ima to zapisano. Pokazal mi je dokaj velik snopič popisanih listov in mi dobršen del iz njih prebral. Največ so bila to videnja, ki jih je imel v potrdilo nekaterih konstitucij, ko je včasih videl Boga Očeta, včasih vse tri osebe Svete Trojice, včasih Marijo, ki je zanj posredovala ali ga potrjevala.
Posebej mi je govoril o odločbah, za katere je štirideset dni vsak dan maševal, in to vsak dan z mnogimi solzami. Šlo je za to, ali naj ima cerkev kake dohodke, in če se jih Družba lahko poslužuje zase.

101
Način, kako je ravnal, ko je pisal Konstitucije, je bil tale: Vsak dan je maševal in Bogu predložil točko, s katero se je ukvarjal. V zvezi z njo je opravljal molitev in vselej je molil in maševal s solzami.
Hotel sem pogledati vse tiste liste v zvezi s Konstitucijami in sem ga prosil, da bi mi jih vsaj malo pokazal, a ni hotel.