Postni večeri pri Sv. Jakobu v Ljubljani: Napuh

Na prvo postno nedeljo, 13. marca 2011,  so se v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani pričeli Postni večeri, ki jih Župnija Ljubljana Sv. Jakob vsako leto pripravi v postnem času. Odvijajo se na postne nedelje v okviru maše ob 17.00. Letošnji Postni večeri so posvečeni grehu in odrešenosti. Svoja premišljevanja o glavnih grehih in kako biti odrešen od njih bo podalo več jezuitskih patrov.

Na prvem Postnem večeru je p. Ivan Bresciani spregovoril o napuhu. Spodaj si lahko preberete kratek izsek iz njegovega razmišljanja, v celoti pa mu lahko prisluhnete v videoposnetkih na spodnjih povezavah.

Glavni grehi so glavni, ker iz njih izvirajo drugi, manjši, grehi. So na neki način glava za ostale, manjše, grehe. Iz tega sledi, da če se jih človek zaveda in jih prepozna v sebi in zunaj sebe, bo z večjo lahkoto prepoznal tudi ostale grehe. Jezus, kot smo slišali v evangeliju, je šel v puščavo in se soočil z glavnimi grehi. Soočil se je s skušnjavami ali, kot pravijo cerkveni očetje, z mislimi, da bi začutil bitko in skušnjave, ki jih povzročajo glavni grehi. Kot bi nam želel povedati, da glavne grehe prepoznamo in se jih zavedamo predvsem v puščavi. Puščava je kraj, kjer se za določen čas ustavimo in gledamo, kaj je v naših srcih. V Peti Mojzesovi knjigi (8. poglavje, 2. vrstica) Bog pravi Izraelu: »Spominjaj se vse poti, po kateri te je Gospod, tvoj Bog, teh štirideset let vodil po puščavi, da bi te ponižal in preizkusil in tako spoznal, kaj je v tvojem srcu, ali boš izpolnjeval njegove zapovedi ali ne.« Gre torej za spoznanje, kaj se dogaja v mojem srcu. Drugače so ti glavni grehi nevidni, skriti, se jih težko prepozna. Če so bili ti glavni grehi predmet razmišljanja pridig in duhovnega življenja v srednjem veku, jih imajo danes nekateri za staromodne …

Videoposnetka: prvi del in drugi del.

Prisrčno vabljeni na naslednje Postne večere.