550 m2 mozaikov slovenskega jezuita v Ignacijevem svetišču v Manresi

Umetnik in jezuit Marko Rupnik z ekipo Umetniškega ateljeja Centra Aletti, ki jo sestavlja približno dvajset umetnikov iz različnih držav sveta, te dni intenzivno dela v Svetišču ob Jami Sv. Ignacija, v mestu Manresa v Španiji. Njihovo umetniško delo vsebuje močno sporočilo,  izjemno lepoto in je hkrati fascinanten proces ustvarjanja. Pater Rupnik z ekipo polaga približno 550 kvadratnih metrov mozaikov, ki prikazujejo krščansko romanje skozi duhovne vaje. »To je pot molitve, v kateri se iz deklariranega katolištva preide v živo vero,« je izjavil umetnik.

Mozaiki zasedajo osem stranskih kapelic svetišča in notranjo steno vhodnih vrat, ki bodo posvečena priliki o sejalcu. So polni podrobnosti, od katerih vsaka pripoveduje, mnoge pa so tesno povezane z ignacijansko duhovnostjo. P. Rupnik je to delo opredelil predvsem kot prostor srečanja, mozaik pa kot izjemno umetnost, ki sama po sebi predpostavlja izkušnjo skupnosti – »izkušnjo Cerkve kot občestva ljudi, ki izraža to, kar smo.« Materiali, ki jih uporabljajo, prihajajo z vseh koncev sveta in umetnik zagotavlja, da se v mozaiški tehniki vzpostavi pravi dialog s kamnom. »Prva lekcija za obdelovanje kamna je, da se ga dotaknemo z ljubeznijo in nežnostjo.«

Kot jezuit je Rupnik izjemno počaščen, da dela prav na mestu, kjer je sveti Ignacij Lojolski začel pisati knjigo Duhovne vaje. To milost sprejema kot dar, ki ga prejema »z neizmerno hvaležnostjo«. Hkrati je to delo tudi »vrhunec vsega, o čemer je v svojem življenju razmišljal in študiral«.

Prenova notranjosti svetišča spada v okvir praznovanja Ignacijevega leta, ki nas od maja 2021 do julija 2022 spominja na spreobrnjenje ustanovitelja jezuitov. Praznovanje bodo v Manresi doživeli posebno intenzivno, saj sovpada s 500-letnico Ignacijevega prihoda prav v to katalonsko mesto.

 

Besedilo je povzeto s španske strani Ignacijevega leta, Ignatius500.org. Celotna galerija slik na povezavi.