Marko Mušič, arhitekt draveljske jezuitske cerkve, je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021

8. februarja bo natanko 172 let od smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Spomin nanj bomo počastili z osrednjim kulturnim in državnim praznikom. Kot vsako leto, bodo tudi letos podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Letošnji Prešernov nagrajenec bo poleg pisatelja in pesnika Ferija Lainščka tudi arhitekt Marko Mušič, avtor jezuitske cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah v Ljubljani.

V intervjuju za STA je Mušič dejal:

Po zaključenem vabljenem natečaju sem v sodelovanju z draveljskimi jezuiti spoznal čisto nov, drugačen odnos naročnika, ki ga dotlej nisem nikoli izkusil in za katerega sem že mislil, da ne obstaja več. Odnos zavzetega soustvarjanja, zainteresiranega in polnega dialoga ter prijateljske pomoči je bil zame nekaj navdušujočega; nekaj kar se je navezovalo na davno minula stoletja, ko sta veličastne arhitekture dobesedno soustvarjala izbrani, kultivirani naročnik in njegov arhitekt.

Iskrene čestitke arhitektu Marku Mušiču, ki je ravno te dni praznoval svoj 80. rojstni dan, nam pa povabilo, k zavzetemu soustvarjanju in dialogu, kajti le tako lahko oblikujemo in gradimo zdravo in človeško družbo.

p. Miran Žvanut, provincial Družbe Jezusove v Sloveniji

Več o nagrajencu v decembrskem članku in intervjuju na Radiu Ognjišče ter na spletni strani župnije Dravlje, tam pa tudi več o draveljski cerkvi.