V mesecu decembru molimo za: molitveno življenje

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu decembru 2020 vabi: Molímo, da bi se naš osebni odnos z Jezusom Kristusom napajal iz Božje besede in iz molitvenega življenja.

Kaj je pravzaprav molitev? Molitev je predvsem pogovor, je osebni odnos z Bogom.

Človek je bil ustvarjen kot bitje, ki je v osebnem odnosu z Bogom, ki najde svojo polno uresničitev samo v srečanju s svojim Stvarnikom. Pot življenja vodi v dokončno srečanje z Gospodom.

Ustaviti se v tišini. Iz skrivnostne tišine z Bogom privre njegova Beseda, ki odmeva v našem srcu. Jezus sam nas je naučil, kako je zares mogoče biti z Očetom, in to nam pokaže s svojo molitvijo. Evangeliji nam prikazujejo Jezusa, ki se umakne na samotne kraje, da bi molil. Ko učenci vidijo ta njegov tesen odnos z Očetom, začutijo željo, da bi tega bili deležni tudi sami, in Jezusa prosijo: »Gospod, nauči nas moliti« (Lk 11,1).

Ali se v svojem odnosu z Gospodom, – vas vprašam – v molitvi čudimo ali pa mislimo, da je molitev pogovor z Bogom, kakor to počnejo papagaji? Ali dopustimo, da nas Bog preseneti? Kajti Bog je Bog presenečenj. Srečanje z Gospodom je namreč vedno živo srečanje, ni »muzejsko srečanje«. Je živo srečanje in mi gremo k maši in ne v nek muzej. Gremo v živo srečanje z Gospodom.

papež Frančišek, Splošna avdienca 15. novembra 2017