Iz sončne Zambije, november 2020

Slovo od misijona v Mumbwi, piše p. Stanko Rozman DJ.

Cerkev Kristusa Kralja v Mumbwi, notranjost

 

Sedemdeset let mineva, odkar smo jezuiti prišli v Mumbwo. Prvi med njimi so bili Poljaki, ki so zgradili cerkev Fatimske Matere Božje v kraju Karenda, ki se nahaja 45 km severno od mesta Mumbwe. Razvoj je šel pa mimi Karende in se zaustavil v Mumbwi, ki je postala center Distrikta in župnije Kristusa Kralja. Na tej župniji smo se zvrstili skoraj vsi slovenski misijonarji: Radko Rudež, Stanko Rozman, Janez Mujdrica, Janez Mlakar, Lovro Tomažin in Jože Grošelj. Trije so že pokojni: Lovro, Radko in Jože.

Vsi smo oznanjali veselo oznanilo in pomagali ljudem do lepšega in bolj dostojnega življenja. Koliko je bilo tu bolezni in revščine. In je še! Iz ene župnije jih je v našem času nastalo kar pet: MUMBWA, NANGOMA, SITUMBEKO, NAMPUNDWE, MWEMBESHI.

Župnijo Kristusa Kralja v Mumbwi je 1. oktobra 2020 prevzela lusaška nadškofija. Z odhodom jezuitov iz Mumbwe se tam zaključuje naše misijonsko delo. Vsem dobrotnikom zahvala za vso duhovno in materijalno pomoč. Kličemo Božji blagoslov domačim duhovnikom.

Vhodna stran z verando cerkve Kristusa Kralja

 

Kot se že na zunaj vidi, je župnijska cerkev v Mumbwi prenovljena. Od njene posvetitve 24. novembra 1974 ni bilo večje obnove. Letos pa je bila podaljšana in preurejena. Vse to smo delali v času koronavirus. Namesto zvonca je pelo kladivo. Po treh mesecih delne zapore proti Koronavirusu so se vrata cerkve vernikom ponovno odprla. Pogled na prenovljeno notranjost svetišča jih je prevzel. Kako je naša cerkev lepa! So vzklikali. Na zidu berejo čarobne besede: WE PROCLAIM YOUR DEATH, O LORD, AND PROFESS YOUR RESURRECTION UNTIL YOU COME AGAIN (Tvojo smrt oznanjamo, Gospod, in Tvoje vstajenje slavimo, dokler spet ne prideš). Te besede jih vabijo na delo oznanjevanja evangelija z besedo in z dejanji. To novico o našem odrešenju smo misijonarji vstrajno oznanjali in poskušali delati dobro vse življenje. Zagotavljali smo jim, da Jezus govori resnico, ko pravi o sebi: Jaz sem pot, resnica in življenje (Ine ndine njira, choona ndi moyo). Tudi te besede so našle mesto na oltarni steni, ki nas vabijo, da ne obupamo. Naš križ je tudi Jezusov križ. S svojim križem je nosil vse naše križe.

Sedaj, ko sem vam to povedal, se lažje poslovim od Zambije in grem na počitnice. Bog ve, ali me bo Afrika spet videla?!

Od leve proti desni, stojijo: pp. Stanko Rozman, Janez Mujdrica, Janez Mlakar. So na obisku p. Radka Rudeža v domu John Chula House, ki skrbi za bolne in ostarele jezuite.

P. Stanko Rozman, DJ, misijonar, do nedavnega v Mumbwa Catholic Church, P.O. Box 830022, Mumbwa, Zambia, te dni pa v Ljubljani.

 

VSE V VEČJO SLAVO BOŽJO! – OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM!

Napis ob oltarju cerkve Kristusa Kralja v Mumbwi: Jezus bo prišel v slavi, vera pa govori, da je Že tu med nami !