Bankir, ki hoče postati jezuit

Klic po posvečenem življenju je mogoče čutiti na veliko različnih načinov in na različnih krajih. Letos se je 26 mladeničev iz vse Evrope in Bližnjega vzhoda pogumno odločilo, da bodo potrkali na vrata naših jezuitskih novicijatov.

Usposabljanje jezuitov se začne z dvoletnim programom novicijata. Ta pa se za mladeniča začne šele po procesu poklicnega razločevanja pod vodstvom jezuitskega duhovnega vodje. Ta pomaga mladeniču predvsem razbrati, k čemu ga Bog kliče, in kako najbolje raziskati njegov osebni odnos z Jezusom Kristusom. Šele ko bo medsebojno poznavanje med kandidatom in jezuiti dovolj zrelo, bo oseba sprejeta v noviciat. Razlikovanje jezuitske poklicanosti je vaja svobode, zavzetosti in odprtosti, da bi našli, kje je Bog pripravljen vsakega osebno srečati.

 

Za Slovenijo je jezuitski noviciat že 15 let v Italiji v Genovi, letos ga je s prvimi redovnimi zaobljubami zaključil Urban Gartner. Dodani video pa je zgodba Maltežana Roba Rizza, ki je noviciat v Genovi opravljal pred šestimi leti, letos pa je začel študij teologije na Filipinih.

V Evropi in na Bližnjem vzhodu je skupaj 9 jezuitskih noviciatov, večinoma mednarodnih, skupno pa letošnje akademsko leto v njih začenja 26 novincev prvega letnika in 36 novincev drugega letnika.

Še nekaj povezav: