Praznovanje sv. Ignacija 2020

Letošnje praznovanje godu sv. Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove, je potekalo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v petek, 31. julija 2020. Slovesno sveto mašo je vodil novi provincial p. Miran Žvanut, somaševali so duhovniki jubilanti: zlatomašnik p. Jože Roblek in srebrnomašnika p. Mio
Kekić in p. Peter Lah. (Letošnji železnomašnik – jezuit s kar 70 let duhovništva – p. Vladimir Kos, je na misijonar na Japonskem.) Pridružili so se mnogi ljubitelji duhovnih vaj.

Prisluhnite posnetku sv. maše.

 

V pridigi je p. Žvanut izpostavil Duhovne vaje kot veliko zapuščino Ignacija Lojolskega: “V Duhovnih vajah se “pere” srce, so čudovita čistilnica srca, ki človeka osvobaja, ga vrača v veselje in mu omogoča, da bo lahko zaživel Božji dotik.”

 

Po sveti maši je provincial vodil pogovor s p. Jožetom Roblekom o njegovem odkrivanju ignacijanske duhovnosti vse od otroštva naprej in o aktualnih duhovnih potrebah današnjega človeka, npr. ponovnem vračanju k poudarjeni vlogi telesa v molitvi. Ob tem je bila predstavljena knjiga p. Robleka, “Kristus me je vzljubil”, ki jo je izdala Jezuitska skupnost sv. Jožefa.

Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove, p. Arturo Sosaj, je ob prazniku napisal pismo sobratom, sodelavcem in sodelavkam v poslanstvu ter z njimi podelil razmišljanja ob napovedi Ignacijevega leta. To leto, ki bo posvečeno izkušnji spreobrnjenja, bo trajalo štirinajst mesecev, in sicer od 20. maja 2021, na dan spomina, ko je bil Ignacij ranjen v bitki za Pamplono, do 31. julija 2022, na liturgični praznik sv. Ignacija. Več o pismu p. Ivan Herceg DJ, Radio Vatikan.

 

Pripravil p. Rok Bečan DJ. Video in avdio p. Tomaž Mikuš DJ. Več foto Tomaž Celarec, Župnija Ljubljana Dravlje.