Umrli Ennio Morricone je skladal tudi o jezuitih

6. julija 2020 je v Rimu umrl italijanski skladatelj Ennio Morricone, avtor več kot 500 partitur za film in dobitnik oskarja za življenjsko delo.

Morricone, la musica che arriva direttamente all’anima

Sodeloval je tudi z Družbo Jezusovo oziroma Jezuiti, predvsem z glasbo za film The Mission (1986) o jezuitskih redukcijah oziroma misijonih v Južni Ameriki, politično zatrtih sredi 18. stoletja. Glavna glasbena tema filma, »Gabrielova oboa«, govori o jezuitskem misijonarju (igra ga Jeremy Irons), ki z glasbo preseže nezmožnost komuniciranja skozi besedni jezik z avtohtonimi ljudstvi.

10. junija 2015 so v jezuitski cerkvi Presv. Jezusovega imena v Rimu (»Gesù«) izvedli Missa papae Francisci, mašo posvečeno aktualnemu papežu, dirigiral jo je sam 86-letni skladatelj. Hkrati je šlo za praznovanje 200-letnice obnovitve Družbe Jezusove leta 1814, po letu 1773, ko so bili zaradi političnih pritiskov na tedanjega papeža ukinjeni jezuitski misijoni in red po vsem svetu. V reviji La Civiltà Cattolica je p. Giovanni Arledler tako komentiral dogodek o Morriconeovi pripravljenosti, da napiše mašo: »Najpomembnejši razlog, zaradi katerega se je odločil, je bila povezava z zvočnim posnetkom filma Misijon, ki se je nekako spomnil zatiranja jezuitov leta 1773, nekaj let po dogodkih, pripovedovanih v samem filmu. “Če sem nekako sodeloval pri njihovi ukinitvi, zdaj sodelujem v … obletnici njihove obnove.«

Več o Morriconejevem delu, sakralni razsežnosti njegove glasbe in hvaležnem spominu nanj s strani papeža in Cerkve v članku p. Ivana Hercega DJ na slovenskih straneh Vatican News.