Biserna maša p. Vitala Vidra in srečanje zakonskih skupin Najina pot

V nedeljo 7. oktobra 2018 je bilo v cerkvi Sv. Jožefa v Ljubljani vsakoletno srečanje parov zakonskih skupin Najina pot in njihovih družin. Letos je bilo še posebej slovesno, saj je p. Vital Vider DJ, začetnik Najine poti in zakonske pastorale v Sloveniji, z zakonci in družinami praznoval svojo biserno mašo – 60 let duhovništva. S p. Vitalom so somaševali njegovi sobratje jezuiti, med njimi p. Andrej Benda, ki mu je p. Vital predal vodenje Najine poti, in predstojnik slovenskih jezuitov p. Ivan Bresciani.

Zakonci pravijo, da “je to lepo srečanje, saj nas vse, ki pridemo, povezuje to, da imamo Boga in svoj zakon na vrhu lestvice vrednot. V današnjem času in v družbi, kjer je to dvoje tako napadano in razvrednoteno, je ohrabrujoče videti okrog sebe množico enako mislečih – od mladoporočencev do parov, ki so že praznovali zlato poroko.” Cerkev je bila polna. Na koncu maše sta bili v Najino pot uradno sprejeti še dve novi zakonski skupini, 60. in 61., njuni člani so se predstavili vsem ostalim, ki so jih z veseljem pozdravili in sprejeli medse. Po sv. maši je sledilo druženje na dvorišču, kjer so poklepetali z znanci in prijatelji iz zakonskih skupin in duhovnih vaj.

Pater Vital je bil v svojem nagovoru kratek in jedrnat – kot vedno. Ponovil je tisto, kar je za življenje v zakonu najpomembnejše. Tudi na koncu maše, ko je, med drugimi, prejemal zahvale, je bil kratek in skromen. Rekel je, da so edine njegove zasluge to, »da je dihal, jedel in spal, leta pa je dodajal dobri Bog.«