Papež nas vabi, da v tem mesecu molimo

AVGUST

 

Splošni: DRUŽINE, ZAKLAD

Da bi ekonomske in politične odločitve varovale družine kot zaklad človeštva.

 

Družina ima svoje lastno poslanstvo in sicer v dobro svojih članov, svojega lastnega razvoja ter življenja. Ker ima torej svoje pravice, zato potrebuje podporo in zagotovilo, da jih lahko udejanja. Po drugi strani pa ima družina do družbe tudi dolžnosti in sicer, da ponudi svoje sodelovanje v dobro skupnosti.

 

»Dragi bratje in sestre, ob vašem Festivalu družine, ki se odvija v Riva del Garda na temo: ‘Ekosistem življenja in dela. Zaposlenost žena in nataliteta, blaginja in ekonomska rast’, vas želim pozdraviti ter pohvaliti organizatorje, predavatelje in udeležence za njihovo prizadevanje v dobro družine. Kot državljani, kot kristjani, kot družine in kot združenja družin različnih poklicev ter okolij, si boste v teh dneh podelili izkušnje, skrbi ter načrte za naprej. Želim vam sadov polno srečanje.« S temi besedami je papež Frančišek začel sporočilo z dne 2. decembra 2014 namenjeno udeležencem Festivala družine v mestu Riva del Garda ob obali Gardskega jezera.

Izbrana tema, ki povzame ter dopolnjuje vrsto razmišljanj prejšnjih festivalov o sicer drugih vidikih, je izredno pomembna. Predlagali ste si točke za razmišljanje ter operativne smernice z namenom, da bi bila družina vedno bolj protagonist družbenega, kulturnega ter političnega konteksta države. Dejansko se zelo dobro zavedate nenadomestljive ter temeljne vloge družine tako v civilni družbi kot v cerkveni skupnosti. Prihodnost človeštva gre skozi družino, zato ji je potrebno omogočiti, da odigra to vlogo, ki ji pripada. Vendar pa ni dovolj, da družini priznamo pomembnost ter njene pravice, potrebno je namreč premisliti, kakšne naj bodo konkretno naloge družine ter naloge družbe, še posebej glede razmerja med poklicnim in družinskim življenjem.

Družina ima svoje lastno poslanstvo in sicer v dobro svojih članov, svojega lastnega razvoja ter življenja. Ker ima torej svoje pravice, zato potrebuje podporo in zagotovilo, da jih lahko udejanja. Po drugi strani pa ima družina do družbe tudi dolžnosti in sicer, da ponudi svoje sodelovanje v dobro skupnosti. In tu je ta privilegiran prostor, v katerem se v sozvočju obeh udejanja solidarnost ter vzajemnost ali če tako rečemo, sovpadanje med javnim in zasebnim, med dejavnostjo in družino. Ravno zaradi zavzetosti in odgovornosti glede rojevanja ter vzgoje svojih otrok, potrebujejo družine s strani javnih služb in podjetij, v luči medsebojnega sodelovanja, njim primerno pomoč. Zaskrbljujoče demografsko stanje zahteva v dobro družin od vseh zainteresiranih izjemno ter pogumno strategijo. S tem bi se pa lahko začela tudi ponovna gospodarska rast države. V tej perspektivi lahko tudi premislimo in rešimo dramo brezposelnosti predvsem mladih. Brezposelnost zastruplja osebo, saj ima sama sebe za nekoristno. S tem pa siromaši tudi družbo, saj ji začenja primanjkovati pristnih in prizadevnih moči.

Pri tem mislim na izdelavo družinske politike, na vse to kar zadeva pravni in družbeni status družini ter na pomoč, ki jo je potrebno nuditi na materialni ali moralni ravni tega prikrajšanim družinam. Številne žene opažajo potrebo po večjem priznanju njihovih pravic, po večjem vrednotenju njihovega dela, ki ga opravljajo na različnih področjih družbenega in poklicnega življenja. Nekatere so se utrudile ter skoraj skrušile pod težo vsakodnevnih opravil in nalog, a niso bile deležne razumevanja ter pomoči. Najti je potrebno način, da žena ne bo zaradi ekonomskih zahtev prisiljena preveč trdo delati in še med nemogočim delovnim časom, kar se samo še doda vsem njenim odgovornostim za dom in vzgojo otrok. Predvsem pa je potrebno imeti vse naloge in opravila žene na vseh nivojih družinskega življenja kot dragocen prispevek za življenje in prihodnost družbe.

Dragi prijatelji, želim vam, da bo Festival družine prinesel želene sadove. Ko vam zagotavljam svoj spomin v molitvi, vam v podporo vsakega namena in projekta za dobro in v prid družine, ki je vedno bila in ostane vitalna celica družbe, z veseljem podeljujem apostolski blagoslov.