6. velikonočna nedelja

Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 15,9-17)

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Kakor je Oče mene ljubil, sem tudi jaz vas ljubil. Ostaníte v moji ljubezni! Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem tudi jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostajam v njegovi ljubezni. To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno. To je moja zapoved, da se ljúbite med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da dá življenje za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če delate, kar vam naročam. Ne imenujem vas več služabnike, ker služabnik ne ve, kaj dela njegov gospodar; vas sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Niste vi mene izvolili, ampak sem jaz vas izvôlil in vas postavil, da greste in obrodite sad in da vaš sad ostane; tako vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu. To vam naročam, da se ljúbite med seboj!«

Ostanite v ljubezni

Človek je bitje ljubezni. Kjer je ljubezen, je življenje. Koliko ljudi bi si želelo ljubezni, pa jim ni dana. Človek je ustvarjen, da ljubi in daje ljubezen. Po njej prihaja na svet novo življenje, po njej smo srečni in zadovoljni, po njej se uresničujejo naše temeljne potrebe življenja.

Kristus spodbuja, naj ostanemo v ljubezni, naj jo ohranjamo, naj jo živimo. Hvaležni bodimo za vse ljudi, ki nas imajo radi. Veselimo se ljudi, ki so nam blizu, in skupaj črpamo moč za življenje. Nadaljujmo in poglabljajmo odnose z vsemi, ki so nam v življenju podarjeni. Ohranjati ljubezen je vabilo, da se še bolj potrudimo za dobre odnose. S hvaležnostjo in pozornostjo do bližnjih se bomo zavedali bogastva vseh, ki so nam dani.

Imamo tudi ljudi, ki so drugačni in jih težje sprejemamo. Ti nas na poseben način učijo ljubezni. Ob njih spoznavamo, kako je ljubezen zahtevna. Ko sprejemamo nekoga, ki je drugačen, ki nam ni všeč, je naša pot ljubezni na preizkušnji. Te vrste izkušenj so dragocene v ohranjanju ljubezni.

Kristus nas spodbuja, da ne obupamo, ko ne doživljamo ljubezni. Morda je še nismo doživeli tako, kot bi si želeli; morda nam Bog želi dati ljubezen na drugačen način. Nekateri so razočarani in so izgubili upanje, da jih bo kdo ljubil in spoštoval. Pot ljubezni v zakonu so začeli, a so se pojavile ovire in pot ljubezni se je končala. Vsak človek ima svojo zgodbo ljubezni. Vse so dragocene, ker so edinstvene. Učijo nas in vzgajajo in preko njih se oblikujemo in rastemo.

Večkrat se kolo zgodovine ponavlja. Če starši niso zmogli ljubiti, tudi njihovi otroci ne zmorejo. Ljubezen je poseben dar. Ni vse odvisno od nas. Kvalitete za odnose in doživetje ljubezni podedujemo. Življenje nas na tej poti uči in kali. Lahko govorimo, kako vsako človeško bitje potrebuje ljubezen, a vendarle ni vsakemu dano, da bi ljubil in bil ljubljen.

Po besedah, ki nam jih Jezus govori, smo vsi deležni ljubezni. Ali Bog vsakemu daje ljubezen? Kako naj se odpiramo in kaj naj storimo, da začutimo Božjo ljubezen? Slabe izkušnje in razočaranje v odnosih nas večkrat oddaljujejo od želje po ljubezni. Za nekatere je razočaranje tudi nov klic po ljubezni. Najbolj veseli smo, če ljubezen doživljamo v vsakdanjem življenju. Kristus človeka preseneča z ljubeznijo. Na mnoge načine prihaja v naše dni in nam daje doživetje, da nismo sami.

Kristus ima vsakega človeka rad, k vsakemu pristopa in ga sprejema. Treba se je prepustiti in opazovati, kako na različne načine osvaja naša srca. Imenuje nas prijatelje, daje nam roko in nam pravi tudi to, da bo ostal z nami. Na današnjo nedeljo nam Jezus govori o svojem širokem srcu. Prepustimo se mu!

Bog nas ima rad po darovih. Daje stvarstvo, v katerem smo in dihamo. Čeprav se včasih obnašamo neprimerno do vsega Božjega v stvarstvu, se nam razodeva. Na tisoče načinov nam Bog izkazuje ljubezen. Če se zavedamo, da je okrog nas vse Božje delo, po stvarstvu vsrkavamo Njegovo ljubezen. Bog govori po naših bližnjih. So ljudje, ki nas imajo radi in nam pomagajo. Prikličimo si jih v spomin in bodimo hvaležni zanje. To so dotiki Božje ljubezni.

Benedikt Lavrih