Molimo v tem mesecu : Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.  

Za evangelizacijo: RAST V DUHOVNEM RAZLOČEVANJU

Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.

 

»Trenutek je tisto, kar imamo v rokah zdaj; vendar to ni čas, to mine! Morda se lahko čutimo gospodarje trenutka, a le slepilo je verjeti, da smo gospodarji časa. Čas ni naš, čas je Božji

 

 

Včasih se kdo pošali na račun jezuitov, ko gre za kakšno zadevo, češ vprašajte jezuite, oni so mojstri razločevanja. Ko sem bil bogoslovec, je naš spiritual veliko in rad govoril o razločevanju, pa smo se tudi mi kdaj med sabo hecali: Kaj je razločevanje, jaz še zdaj ne vem? Pa ni bila samo šala, ker menim, da smo res malo razumeli, kaj je duhovno razločevanje, kajti naš svet je bil še razmeroma mladostno preprost, za duhovno razločevanje pa je potrebno tudi že nekaj fines in vednosti o človekovem notranjem svetu in vplivih, ki tam delujejo.

 

Sv. Ignacij v Pravilih za razločevanje duhov v Duhovnih vajah govori o razločevanju med dobrim in slabim, molitve pa ne vodijo k odločanju med dobrim ali slabim, ampak k odločanju med dobrim in boljšim. V bolj prefinjenih pravilih drugega tedna pa govori o hudem duhu, ki se lahko preobleče v angela luči in človeka napada in prinese okrog z »dobrim«. Tu smo prav na bojišču našega sveta: mnogi lahko govorimo isti jezik, tudi enako pobožen in svet jezik z najboljšimi nameni, učinki pa so zelo različni.

 

Zdi se mi, da je ta papežev namen za marec lahko tudi že vabilo k praksi osebnega (če je prilika, tudi skupnega) razločevanja in k molitvi za modrost Cerkve oz. njenih predstavnikov. Sam še vedno nekako tipajoč hodim naprej z nameni PSMM oz. s konkretnim namenom za mesec: marsikdaj mi pri molitvi že pride na pamet in molim za ta namen, na nek način ga imam v mislih, kdaj v skupini ali skupnosti predlagam, da molimo po tem namenu, ne vedno, kdaj enostavno opustim, da bi kaj »silil«, saj »ne gori voda«… Vesel sem, ko vidim, da se v cerkvi moli, vesel sem, ko vidim v mesečnem listu bolnikom, da Miro Šlibar posreduje namen in priporoča molitev po tem namenu, vesel sem, ko sem slišal, da so pri SKŽ pri molitvi v skupinah priporočili tudi namen PSMM… skratka, počasi gremo naprej in bomo videli, kam nas molitev in Sv. Duh po njej lahko pripelje..

 

Vse dobro želim vsem, blagoslova v postnem času in hvala za posluh.

  1. Franc Kejžar