14. nedelja med letom

  1. navadna nedelja

Božja bližina in počitek

Je to res, da Božja bližina človeku daje počitek in mir in sproščenost?  Poletni meseci naj bi bili tudi za to, da si naberemo novih moči, da si vzamemo oddih. Človek ni motor, ne zmore vsega. Kristus pravi v današnjem evangeliju: »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi in jaz vam bom dal počitek.«

Poznam prijatelje, ki si vzamejo čas med počitnicami tudi za duhovne vaje. To so dnevi zbranosti, ko prisluhnejo notranjemu svetu in Bogu. Kraji, kjer so duhovne vaje, so v naravi, malo odmaknjeni od vsakdanjega trušča. Udeleženci pripovedujejo, da so bili zelo veseli in zadovoljni in je bila zanje močna duhovna obogatitev.

Če bi doživeli, da Jezus daje počitek, bi med počitnicami bile cerkve tako polne, kot so posejane z mnogimi kopalci naše obale.  Zgodi se prav nasprotno, saj je med počitnicami veliko manj ljudi v cerkvi in mnogi verniki pozabijo na sveto mašo. Velikokrat se pošalimo,  da je med počitnicami Bog na počitnicah. Škoda, da mu tako čudno zapremo vrata prav v času, ko nam želi morda na poseben način spregovoriti.

V čem in kako nam Jezus daje počitek? Najprej je potrebo imeti pred očmi, da je Bog vsepovsod in v vsem stvarstvu. Sveta Trojica, Bog Oče in Sin in Sveti Duh nenehno delujejo in se razodevajo v celotnem stvarstvu. Kristus je prisoten ne samo v podobi  posvečenega kruha, hostije, ampak je prisoten  tudi po njegovih darovih, ki jih prejemamo in imamo. Poglejte okrog sebe in se razveselite z besedami iz današnjega prvega berila: »Silno se raduj hči sionska, vzklikaj, hči jeruzalemska! Glej tvoj kralj prihaja k tebi, pravičen in zmagovit.« Tiho in mirno sedenje v cerkvi in razmišljanje, prepuščanje Jezusu, to je duhovni počitek.

Da, Bog je blizu. V času počitnic se ustavite in opazujte, kako je blizu. Jezusovo povabilo, naj pridemo k njemu, pomeni  to, da ga vidimo in slišimo v vsem stvarstvu, kjer je živo navzoč. Če bi v času počitnic bolj poslušali svoj notranji svet, kaj se dogaja v nas, bi spoznali, da je veliko dobrega. Nismo slabi. Čudovito je doživetje, ki nam ga daje Jezus, da smo dobri in lepi ljudje. Ko se umirimo in slišimo vest, spoznamo, kaj nam je potrebno spremeniti v življenju. Lepo je po počitnicah začeti z novimi načrti in z Božjo pomočjo narediti več dobrega zase in za bližnje.

Kakšen je Jezusov počitek? Najprej se je potrebno Jezusa zavedati v nas samih. Ali ste že kdaj razmišljali, da je Jezus tukaj z nami in je v nas? Prisoten je v dobrih odnosih, darovih, ki nam jih je On sam dal in so v nas. Sedenje ob obali, poslušanje valov, čutenje rahlega morskega vetra in slan okus morja, tako in podobno se prebuja Božji svet v nas. Zelo dobro in čudovito je, da se naš svet preseli v čudovit svet lepot.

O da bi v letošnjih počitnicah večkrat rekli, kako je Bog velik v vaših dneh. Čim bolj doživimo Boga, več miru je v nas. Božja bližina daje tako duhovno in telesno moč. Včasih je dovolj kratek obisk cerkve in objel nas bo Božji mir.

Zaradi izgorelosti je gospod direktor ostal pet tednov v bolnici. Težko mu je bilo to sprejeti, a je med zdravljenjem dejal: »V tišini in miru mi je Bog spregovoril in mi dal spoznanje, da nimam sebe dovolj rad.« To je največje spoznanje v zadnjem obdobju življenja. Zdaj vem, da Bog človeka umirja in  mu daje počitek. Prepustiti se je potrebno.« Ta gospod se je po posebnem načrtu, ki ga je Bog za njega pripravil, odločil in sledil Jezusovemu povabilu. Prepričan je, da človek ne sme ubiti in pozabiti na duhovno plat človeka, kajti tam je jedro našega življenja.

Ljudje na koncu počitnic rečejo: »Hvala Bogu, odpočili smo se. Gremo naprej.« Kako so pa njihove duše? So duhovnega človeka v sebi nahranili, so šli na dušno pašo?

Notranji duhovni svet daje usmeritev našim dnem. Zakaj se ga tako bojimo ? Izkušnje pripovedujejo, da je nujno ustaviti se in poglobiti v naš notranji svet. Kdor želi narediti dobre načrte in korake v prihodnost, je edina pot, da prisluhne notranjemu glasu dobrote in jo  znova obnovi in utrdi.

Slišite  Jezusovo povabilo ?  »Vzemite nase moj jarem in učite se od mene,

ker sem krotak in iz srca ponižen, in našli boste počitek svojim dušam;

Kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«

 

Kristus želi biti z nami na počitnicah in ne bo nadležen. Ne bo zahteven gost, spremljal nas bo. Utrujenost in obteženost,  zaradi katere imamo počitnice nam bo pomagal sprejeti na drugačen način.  Vse je odvisno, kaj boste vzeli s seboj na počitnice. Bo Jezus,  med vsemi drobnimi in  velikimi, potrebnimi in nekoristnimi pripomočki za počitnice ?

 

Benedikt Lavrih