13. nedelja med letom

  1. nedelja med letom

Odločiti se, vsak dan

Se hitro odločite? Vam izkušnje iz preteklosti ob odločitvah govorijo, da ste se dobro  odločili in so bile dobre?  Odločitve so pomembne, saj oblikujejo in usmerjajo naše življenje.

Tudi pot krščanstva je pot stalne in ponavljajoče se odločitve. Za krst so se odločili naši starši in botri. Po krstu uresničujemo  življenje kristjana na različne načine. Odgovornost, kako živimo kot Kristjani, prevzema vsak zase.

V evangeliju te nedelje nam Kristus postavlja izziv in vprašanje, kako se odločamo za krščansko pot? Kaj smo pripravljeni narediti, da bi bili dobri kristjani. Kako močni in zavzeti, goreči smo v odločitvi za Kristusa?  Naš način življenja odraža krščanskega duha.

Kristus je zahteven. Želi, da se z vsem bitjem odpovemo in se predamo Njemu. Kdo to zmore? Duhovniki in redovniki na poseben način, saj se tako odločijo in odpovedo vsemu. Veliko mož in žena zelo zavzeto živi krščansko, trudijo se in so dobri kristjani. Veliko je prizadevanja in duhovnega iskanja pri mnogih ljudeh.

Starejši gospod, ki se predstavlja kot tradicionalni kristjan, pripoveduje:

»Starši so bili verni in to tradicijo nadaljujemo. Tradicijo je potrebno nadaljevati. Otroci so prejeli zakramente. Kot starša sva jim to omogočila, zdaj se odločajo po svoje. Ne hodijo v cerkev. Midva sva svoje naredila. To je za naju pomembno.»

Teh vrst kristjanov je med nami veliko. Njihova odločitev izhaja iz tradicije. So kristjani in se radi predstavljajo s tem, da imajo zakramente. Tudi v krščanstvu je tako kot v mnogih klubih, društvih, organizacijah. V teh so vedno ljudje, ki se popolnoma vključeni  in popolnoma pripadajo skupnosti ali organizaciji. So predani in poleg članstva v skupnosti se zavzeto prizadevajo za skupnost. O tej zavzeti pripadnosti in navdušenju govori Jezus.

So nekateri, ki so prejeli samo krst in ostalih zakramentov niso prejeli. So takšni, ki ne živijo zakramentalnega življenja, so pa navdušeni nad  naukom in se trudijo živeti krščanske vrline. Uresničujejo zapoved ljubezni in to jim je dovolj.

Nihče ne more reči, da se različne vrste kristjanov in vernikov ne odločajo za Kristusove vrednote. Odločitev za Kristusa se odraža v nas v različnih oblikah in načinih. Je Kristus preveč zahteven? Je zahteven, a želi, da po svojih močeh vzamemo resno odnos do krščanstva in do Cerkve, do skupnosti in bližnjih. Jezusov kriterij je ljubezen. Ali uresničujemo zapoved ljubezni in kako?

Odločitev je potrebno vedno znova utrjevati, tudi preverjati. So nekateri ljudje, ki se odločijo in se z vso predanostjo in vneto vključijo v neko delo. Zopet drugi ljudje potrebujejo čas za zorenje v odločitvi. Odločamo se po svojih močeh in možnostih.

Kaj nam pomaga, da se odločamo bolj zavzeto in odločno za Kristusa?

Odločimo se za nekaj kar nam  je privlačno

Vam je Kristus privlačen? Ljudje se odločamo za nekaj, kar nas privlači in vidimo v neki stvari korist ali nekaj, kar nas osrečuje. Kaj vse ljudje naredimo in se posvetimo mnogim stvarem. Vzamemo si čas za telesno nego, zabavo in še mnoge stvari. Presedimo veliko ur pred televizorjem. Če je naše krščanstvo samo dodatek in tradicija ter ne doživljamo v njem življenjske pomembnosti,  nam ne bo dajalo spodbud za Jezusa. Kako Jezus privlači in kaj  si od njega želimo? Kaj vas privlači pri Jezusu? Zakaj se odločite za Njega ?

Naša lestvica vrednot

Dejstvo je, da ima vsak človek nekaj na prvem mestu, na drugem in tako naprej. Lestvica vrednot našega življenja se spreminja, saj je to povezano z okoliščinami in načinom življenja. Kristus ni dejal, da je Njegova pot na prvem mestu. Je ena od poti in ko nas vabi, da bi lahko imeli življenje v obilju, nam postavi vprašanje, kaj nam je bolj pomembno. Kaj postavljate na prvo mesto? Imate lestvico vrednot? Je na njej Jezusov način življenja?

Dobre izkušnje spodbujajo 

Ste veseli in navdušeni kristjani? Če imamo dobre in pozitivne izkušnje krščanstva in se ga veselimo, je to dobra pot, da se vedno znova odločimo in gremo naprej na poti bolj zvestega odnosa do Jezusa. Način življenja kristjanov je zahteven. Nekaterim so Jezusove vrednote prezahtevne in jih ne zmorejo uresničevati. Poglejte v vaše dneve. Od trenutka, ko vas je Bog postavil v ta svet, vam je natrosil neštetih darov. Z vami je. Spomnite se. Z veseljem boste še bolj z Jezusom.

Benedikt Lavrih