Ljubljana je dobila dom duhovnih vaj

Apostolski nuncij msgr. ddr. Santos Abril y Castelló je v nedeljo, 26. septembra 2010, blagoslovil prostore Ignacijevega doma duhovnosti na Poljanah v Ljubljani. Po temeljiti prenovi in enainšestdesetletnem premoru Plečnikova zgradba na Ulici stare pravde v Ljubljani znova odpira vrata vsem, ki se želijo duhovno poglobiti.

Slovesnost blagoslova prenovljenega doma, ki je sovpadala z 85. obletnico blagoslovitve prvotnega doma duhovnih vaj in 470. obletnico ustanovitve Družbe Jezusove, se je začela s sveto mašo v cerkvi sv. Jožefa, pri kateri se je zbralo veliko slovenskih jezuitov pa dobrotnikov in prostovoljcev, ki so pomagali pri obnovi doma, izvajalcev obnovitvenih del in mnogo vernikov.

Nuncij je s svojo jasno, spodbudno in zelo dobro pripravljeno pridigo spodbudil navzoče v gorečnosti za ljubezen do naših sodobnikov. Na kratko je orisal zgodovino in preizkušnje svetovne Družbe Jezusove v 470-ih letih obstoja, nato pa je ob preroku Amosu in Pavlovih besdah Timoteju spomnil tudi na dozorevanje slovenskih jezuitov, ki so vsi skupaj

po vojni dobili 52 let zaporne kazni. »Veselim se z vami in vam iz srca čestitam za ponovno odprtje doma duhovnih vaj,« nas je na koncu spodbudil nuncij. Tudi provincial p. Milan Bizant je v uvodu še posebej poudaril, da brez Svetega Duha delo in srce ne more obroditi pravih sadov veselja in življenja.

Kristus je naša moč. To gotovost izžarevajo tudi besede patrov, ki so leta 1925 ob škofu dr. Antonu Bonaventuri Jegliču prvič blagoslavljali ta dom: »Tako je postavljen važen temelj za notranjo poglobitev vseh onih, ki hrepene po Luči in Resnici, pa tudi važen spomenik za prenovitev, dvig in lepšo bodočnosti našega naroda.«

Po maši se je občestvo v procesiji odpravilo od cerkve sv. Jožefa k domu. Po kratkem kulturnem programu, v katerem so nastopili Petra Gorenc na klavirju in Neža Piry na violini, solist Damjan Brčan ter draveljski cerkveni pevski zbor, je nuncij blagoslovil Ignacijev dom duhovnosti in ga zbranim odprl za ogled.

V Ignacijevem domu duhovnosti skupaj s sodelavci delujejo štirje jezuiti, ki pripravljajo programe in duhovne vaje za ljudi različnih poklicev in stanov. Dejavnosti pa bodo v domu izvajali tudi drugi patri. Posebnost doma je, da se bo lahko tisti, ki bo želel, za duhovne vaje osebno dogovoril s patrom in jih opravljal izven razpisanih terminov.

Pomislek, ali dom duhovnosti sodi v mestni vrvež sredi prestolnice, je odveč, saj je pred hišo urejen park, v neposredni bližini pa je ljubljanski grad, Golovec in botanični vrt, kar predstavlja idealno okolje za sprehode, premišljevanje, poglobitev, umiritev in molitev. Vabljeni v prenovljeni dom duhovnih vaj na Poljanah, ki se imenuje Ignacijev dom duhovnosti. Našli boste dušni mir, veselje nad življenjem in upanje.

Še več informacij o Ignacijevem domu duhovnosti in njegovi ponudbi je na voljo v tej brošuri, na spletnih straneh Zavoda sv. Ignacija, pri tajnici ge. Sonji Pungertnik na telefonski številki 051 613 374, pri direktorju p. Ivanu Platovnjaku na telefonski številki 051 613 373 ali pri podirektorju p. Viliju Lovšetu na telefonski številki 041 632 626.

Še več slik s slovesnosti je na voljo tukaj.