Arhiv kategorij: Videofilm

Jezuiti pred filmsko kamero

V letu 2021 iz filmske produkcije Studia Siposh prihajata izdelka, v katerih nastopata dva jezuitska patra. Oba sta bradata, kar je gotovo priponoglo pri upodabljanju likov očaka Mojzesa in cerkvenega učitelja Avguština.

Mojzes nastopa v filmski seriji Dekalog, ki deset Božjih zapovedi osvetli skozi zgodovinske prizore, aktualna pričevanja in  dinamično posredovanje učenja Cerkve, povezane z univerzalnim filmskim jezikom.  Uvodni film serije Dekalog –  “Mojzes se je odpravil na Goro. Odpravi se tudi ti!” si lahko ogledate zgoraj, na FB Studia Siposh pa utrinke s snemanja. Prva epizoda serije izide v sredo, 17. marca na portalu Pridi in poglej.

Prepoznate p. Primoža Jakopa DJ, draveljskega župnika …? Na druge načine pa pa sta glavna lika uvoda v serijo predstavljena v videu, ki predstavlja zmagovalce filmskega tečaja Wonderfest, v katerem se je preko sto kandidatov pomerilo v obdelavi posnetkov z dveh snemanj za serijo Dekalog.

Doctors of the Church: Ambrose of Milan

Drugi jezuitski pater predstavlja cerkvenega učitelja Avguština. Epizoda o njem bo izšla tekom leta 2021 v seriji Doctors of the Church, ki za katero Studio Siposh pripravlja igrane filmske prizore. Serijo producira z največja katoliška televizija na svetu – EWTN (Eternal Word Television Network). Prepoznate p. Tomaža Mikuša DJ, rektorja svetišča sv. Jožefa v Ljubljani …?

V mesecu marcu molimo za poglobljeno doživljanje zakramenta sprave

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu marcu 2021 vabi: Molímo, da bi z bolj poglobljenim doživljanjem zakramenta sprave okusili neskončno Božje usmiljenje.

 

Homilija papeža Frančiška o spokornem bogoslužju, 19. marec 2019

 »Pomembno se je spominjati Božjega odpuščanja, njegove nežnosti, ponovno okusiti mir in svobodo, ki smo ju doživeli. To je namreč srčika spovedi: ne grehi, ki jih povemo, ampak Božja ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo.«

Podrobneje o molitvenih namenih v letošnji Knjižici.

Homilija dalje: Spoved je prehod od tega, da smo potrebni usmiljenja, k usmiljenju, je pisanje Boga na srce. V njej vsakič beremo, da smo dragoceni v očeh Boga, da je On Oče in nas ljubi bolj, kot mi ljubimo sami sebe.

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Samo onadva. Kolikokrat se čutimo sami in izgubimo nit življenja. Kolikokrat ne vemo več, kako ponovno začeti, ko smo obteženi od naprezanja, da bi se sprejeli. Začeti moramo od začetka, vendar ne vemo, od kod. Kristjan se rodi z odpuščanjem, ki ga prejme pri krstu. In vedno znova se rojeva iz tega: iz presenetljivega odpuščanja Boga, iz njegovega usmiljenja, ki nas obnavlja. Le tedaj, ko nam je odpuščeno, gremo lahko ponovno naprej opogumljeni; po tem, ko smo izkusili veselje, da nas Oče do konca ljubi. Le preko Božjega odpuščanja se v nas dogajajo resnično nove stvari.

Ponovno prisluhnimo stavku, ki nam ga je Gospod danes rekel po preroku Izaiju: »Glejte, nekaj novega storim« (Iz 43,19). Odpuščanje nam dá nov začetek, naredi nas za novo stvaritev, omogoči nam, da se z roko dotaknemo novega življenja. Božje odpuščanje ni neka fotokopija, ki se identično razmnoži pri vsakem prehodu skozi spovednico. Prejeti odpuščanje grehov preko duhovnika je izkušnja, ki je vedno nova in edinstvena. Pomaga nam preiti od tega, da smo sami s svojo bedo in tožniki, kakor žena v evangeliju, do tega, da nas Gospod ponovno dvigne in spodbudi.

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Kaj storiti, da bi vzljubili usmiljenje, da bi premagali strah pred spovedjo? Sprejmimo ponovno Izaijevo povabilo: »Mar ne opazite?« (Iz 43,19) Opaziti Božje odpuščanje. To je pomembno. Bilo bi lepo, če bi ostali po spovedi kakor tista žena, s pogledom uprtim v Jezusa, ki nas je pravkar osvobodil: ne več v svojo bedo, ampak v njegovo usmiljenje. Gledati na Križanega in reči z osuplostjo: »Poglej, tukaj so končali moji grehi. Ti si jih vzel nase. Name nisi pokazal s prstom, razpel si roke in mi ponovno odpustil.«

Pomembno se je spominjati Božjega odpuščanja, njegove nežnosti, ponovno okusiti mir in svobodo, ki smo ju doživeli. To je namreč srčika spovedi: ne grehi, ki jih povemo, ampak Božja ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo. Lahko nam pride še en dvom: »Nima se smisla spovedovati, vedno delam iste grehe«. Vendar pa nas Gospod pozna, on ve, da je notranji boj težaven, da smo šibki in nagnjeni k padcem, pogosto vedno znova delamo slabo. In predlaga nam, da bi začeli delati vedno znova dobro, da bi vedno znova prosili usmiljenja. On bo tisti, ki nas bo ponovno dvignil in iz nas naredil novo stvaritev. Začnimo torej ponovno pri spovedi, dajmo ponovno temu zakramentu mesto, ki mu gre v življenju in v pastorali!

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Tudi mi danes pri spovedi doživljamo to srečanje rešitve: mi, s svojo bedo in svojim grehom in Gospod, ki nas pozna, ljubi in osvobaja zla. Vstopimo v to srečanje, prosimo za milost, da bi ga ponovno odkrili.

 

90 let Radia Vatikan

12. februarja 2021 je Radio Vatikan, ki ga je papež v začetku zaupal Družbi Jezusovi, praznoval 90 let. Mnogi jezuiti sodelujejo na Radiu še danes, med njimi vodja slovenskega uredništva p. Ivan Herceg DJ s sodelavkama Andrejo Červek in s. Leonido Zamuda SL, dopisnikom p. Ivanom Rampretom DJ iz Slovenije ter drugimi občasnimi sodelavci.

p. Ivan Herceg DJ, direktor slovenskega uredništva Radia Vatikan od 2012

Radio Vatikan, ki si ga je na željo papeža Pija XI. zamislil in izvedel Guglielmo Marconi, je začel z oddajanji 12. februarja 1931. Skupaj s časnikom Osservatore Romano in Vatican Media sedaj deluje v obliki portala Vatican News, od odloka papeža Frančiška 27. junija 2015 (več).

V slovenskem jeziku pa je Radio Vatikan začel redno oddajati 21. decembra 1947. O vrsti sodelavcev bi bilo potrebno napraviti študijo, poleg sedanjih sodelavcev omenimo dolgoletna urednika jezuita p. Pavla Leskovca in p. Janeza Srako. V vatikanskem Dikasteriju za komunikaciju deluje tudi Slovenka Nataša Govekar iz Centra Aletti.

Radio je ob svoji 90-letnici pripravil več člankov (v slovenščini):Radio News Vatikan logo

Preberete lahko še članek v angleščini o treh od desetih “jezuitskih uredništvih” Radia, ki oddajajo v drugih jezikih; si ogledate intervju s p. Ivanom Hercegom DJ na TV Exodus (youtube).

V mesecu februarju molimo, da bi ne bilo nasilja nad ženskami

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu februarju 2021 vabi: Molímo za ženske, žrtve nasilja, da bi jih družba zaščitila, upoštevala in prisluhnila njihovemu trpljenju.

»Ženske so izvir življenja. Pa vendar se jih nenehoma ponižuje, tepe, posiljuje, sili v prostitucijo in odstranjevanje življenja, ki ga nosijo v telesu. Vsako nasilje, zadano ženski, je oskrunjenje Boga, rojenega iz žene.«

Rojen iz žene. Ponovno rojstvo človeškosti se je začelo z ženo. Ženske so izvir življenja. Pa vendar se jih nenehoma ponižuje, tepe, posiljuje, sili v prostitucijo in odstranjevanje življenja, ki ga nosijo v telesu. Vsako nasilje, zadano ženski, je oskrunjenje Boga, rojenega iz žene. Iz telesa žene je prišlo zveličanje za človeštvo: iz tega, kako ravnamo s telesom ženske, razumemo našo raven človečnosti. Kolikokrat je telo ženske žrtvovano na posvetnih oltarjih reklame, zaslužka, pornografije, izkoriščanja in porabne površinskosti. Treba ga je osvoboditi potrošništva, treba ga je spoštovani in častiti; je najplemenitejše meso sveta; spočelo je in dalo na svet Ljubezen, ki nas je rešila! Danes je tudi materinstvo poniževano, kajti edina rast, ki je v interesu sveta, je ekonomska rast. So matere, ki tvegajo težka potovanja, ko obupno poskušajo dati boljšo prihodnost sadu svojega telesa, in so obravnavane kot prevelike številke s strani oseb, ki imajo trebuh, poln stvari, in srce prazno ljubezni.

 

Homilija za slovesni praznik Marije Božje Matere, papež Frančišek, 1. januar 2020

 

Podrobneje o molitvenih namenih v letošnji Knjižici.

 

V mesecu januarju molimo za: občečloveško bratstvo

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu januarju 2021 vabi: Naj nam Gospod podeli milost, da bi v vsej polnosti zaživeli bratstvo z brati in sestrami drugih ver in da bi molili drug za drugega, odprti za vse.

 Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno življenje, papež Frančišek, 4. februar 2019

»Vera vodi vernika do tega, da vidi v drugem brata, ki ga je potrebno podpirati in imeti rad.« Ta, z vso iskrenostjo in resnostjo dobro premišljen dokument, vabi »vse osebe, ki nosijo v srcu vero v Boga in vero v človeško bratstvo, da se združijo in delajo skupaj«.

Ta presežna vrednota nam je služila za izhodišče na številnih srečanjih, v katerih smo si v prijateljskem in bratskem vzdušju izmenjavali svoje poglede na veselja, žalosti in probleme sodobnega sveta. Pri tem smo obravnavali znanstveni in tehnološki napredek, terapevtske dosežke, digitalno dobo, sredstva množičnega obveščanja in komunikacijska sredstva. Razmišljali smo tudi o razširjenosti revščine, konfliktov in trpljenja, ki ga prestajajo toliki naši bratje in sestre v raznih delih sveta kot posledico oboroževalne tekme, družbenih krivic, korupcije, neenakosti, moralnega propada, terorizma, diskriminacije, ekstremizma in mnogih drugih vzrokov.