Arhiv kategorij: Novice

Vabilo na mašniško posvečenje

Slovenska provinca Družbe Jezusove  vabi na mašniško posvečenje, ki ga bodo po polaganju rok msgr. Alojzija Cvikla DJ prejeli

 

Rok  Bečan DJ

Benjamin Bevc DJ

Egon Hriberšek DJ

Marko Pavlič DJ

 

V četrtek, 28. junija 2018, ob 17.30

V cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani

 

Rok  Bečan DJ

Z velikim veseljem in hvaležnostjo Vas vabim na slovesnost nove maše,
ki jo bom daroval v zahvalo za Vas
v nedeljo, 1. julija 2018, ob 10. uri
v župnijski cerkvi sv. Lovrenca na Pohorju.Ponovitve nove maše bodo
15. julija ob 8.30 in 10.00 v Ljubljani v Dravljah
ter 29. junija ob 11.00 pri Sv. Ignaciju na Rdečem Bregu na Pohorju.več o Roku

Benjamin Bevc DJ

nova maša

8.julij ob 10.00 v Cerkljah ob Krki

več o Benjaminu

 

Egon Hriberšek DJ

nova maša

8.julij ob 10.00 v Križevcih pri Ljutomeru

Več o Egonu

Marko Pavlič DJ

nova maša

1.julij ob 14.30 v Kranju

Več o Marku

 

Molimo s papežem in Cerkvijo

JUNIJ

Splošni: SOCIALNE MREŽE

Da bi bile socialne mreže naklonjene solidarnosti in učenju spoštovanja drugega v njegovi različnosti.

 »Ne moremo živeti sami, zaprti vase. Potrebujemo, da ljubimo in smo ljubljeni. Potrebujemo nežnost. Komunikacijske strategije ne zagotavljajo lepote, dobrote in resnice komunikacije. Tudi svetu medijev ne sme biti tuja skrb za človeštvo; poklican je izraziti nežnost. Digitalno omrežje je lahko kraj, bogat s človečnostjo; ne omrežje žic, ampak človeških oseb.«

 

Morda bi namesto Socialne mreže lahko zapisali bolj znani izraz Družbena omrežja. Drugi prevodi se glasijo: Le reti sociali, Social Networks, Les Réseaux Sociaux, Las redes sociales, Die sozialen Netzwerke. Potemtakem se zdi tudi slovenski prevod Socialne mreže kar ustrezen.

 

Papež Frančišek želi splet počlovečiti in naša molitev naj bi pri tem pomagala. Če človek na spletu prebira komentarje h kakšnim vročim temam, se lahko samo križa. Če pa se že križa  in pohujšuje, zakaj ne bi molil za ljudi, da bi bili bolj taktni, upoštevajoči, bolj človeški drug do drugega! Papež govori celo o nežnosti.

 

Na binkošti smo ustanovili ekipo slovenske PSMM, v kateri smo Anja, Mojca, Primož in Franc. Mojca in Primož sta veliko sodelovala že pri Apostolatu molitve. Če PSMM povezuje mrežo molivcev, je prav, da smo tudi izdajatelji povezani v molitveno-delovni ekipi.

 

Po korakih bomo šli naprej.

 

Naša prva skrb je, da dobro pripravimo tiskovine PSMM za naslednje leto do začetka novembra, kot je želja, da bi bile že takrat na voljo na škofijskih ordinariatih. Izražena je bila tudi želja, da bi bili plakati v manjšem formatu, to je A3. To bomo upoštevali.

 

Nekdo je predlagal, da bi bila na voljo molitvena ura na temo papeževih namenov. Morda bomo v prihodnje temu ustregli, za letos tega še ne načrtujemo.

 

Za nas bi bil zelo dobrodošel odziv s terena. Nimamo pregleda, kako in kje se papeževi nameni molitve uporabljajo. Kakršne koli odmeve, pobude, informacije lahko pošljete na naslov franc.kejzar@rkc.si

Tako zaenkrat.

 

Sicer pa PSMM, prej Apostolat molitve, pomeni vsakodnevno osebno darovanje Bogu in povezanost svojega poslanstva s poslanstvom celotne Cerkve.

Vsakodnevno darovanje lahko izrazim s svojimi besedami ali besedilom koga drugega, lahko pa molim s temi besedami:

 

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.

Izročam ti svoje molitve, misli, besede,

Dejanja, radosti in bolečine

Skupaj s Srcem tvojega Sina Jezusa,

Ki se v evharistiji vedno znova podarja

Za odrešenje sveta.

Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,

Danes moj vodnik in moja moč,

Da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.

Z Marijo, Materjo našega Gospoda in Cerkve,

Prosim še posebej za namen,

Ki ga za ta mesec predlaga sveti oče.

 

Naj bo blagoslovljen današnji praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi, pa lep pozdrav

Franc Kejžar

 

 

 

 

 

Predstavitev knjige Odrešilna pot

Založba Dravlje in jezuiti vabijo na predstavitev knjige Odrešilna pot, ki bo v četrtek, 7. Junija 2018 ob 19.30 v Arrupejevi dvorani Jezuitskega Kolegija v Ljubljani pri sv. Jožefu na Poljanah (Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana). Gosta večera bosta dr. Borut Škodlar, psihiater in psihoterapevt, in p. Miran Žvanut. Več o knjigi na www.zalozba-dravlje.si.

 

Potrebujete stanovanje v Mariboru ?

Jezuiti oddamo v najem po zelo ugodni ceni stanovanje na Goriški 20 v Mariboru. Primerno je za  družino, dva študenta ali študentki. Stanovanje je opremljeno, v  lepem predelu Maribora. Blizu je avtobusna postaja, trgovina, in čudovite možnosti za sprehod v naravo.  Informacije 041 264 800

Molite s papežem

MAJ

Za evangelizacijo: POSLANSTVO LAIKOV

Da bi verni laiki izpolnili svoje posebno poslanstvo s tem, da bi svojo ustvarjalnost dali v službo izzivov sedanjega sveta.

 »Pastirji smo poklicani, da spodbujamo proces inkulturacije s tem, da opogumljamo ljudi, naj živijo svojo vero tam, kjer so in s tistimi, s katerimi so.«

Veseli me, ko opažam, da v Dravljah mašniki mnogokrat drugim prošnjam spontano pridružijo namen Papeževe Svetovne Mreže Molitve. Verjamem, da se tudi drugje dogaja kaj podobnega, saj je samo en namen in ga je lažje pridružiti drugim molitvenim namenom kot prej tri. Pa tudi lažje pritegne pozornost na to, kar sporoča. Mislim si, da bo maja pomisel na laike, naše zveste sodelavce in laike sploh pritegnila našo molitev, ognja ji bo pa dala papeževa razlaga molitvenega namena. Samemu sebi se kar malo čudim, da mi je aprilski namen PSMM o pravični ekonomiji precej spuhtel iz molitvene zavesti, čeprav se mi je zdel zelo pomemben. Očitno so bili velikonočno praznovanje, srečanje socijev v Rimu in takoj nato duhovne vaje v Logarski dolini tako v ospredju, da sem na PSMM kar malo pozabil. Upam, da bo maja več časa in pozornosti za molitev v mreži povezanosti s papežem in drugimi molivci, vse hkrati in naenkrat pa človek tudi ne more imeti v glavi.

Devica Marija, Mati Božja, prosi za nas.

Franc Kejžar DJ

Nova številka Vzgoje

V novi številki revije Vzgoja pišemo o odnosu med državo in vero: v šolstvu, zdravstvu in vojski. Posebej opozarjam na dva članka, Miroslav Mozetič, bivši predsednik Ustavnega sodišča Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja sooča z Zakonom o verski svobodi, Tomaž Rozman, Direktor inšpektorata za šolstvo pojasnjuje, kako se obravnavajo pritožbe, tudi ko gre za blagoslov šol. Menim, da boste duhovniki in ravnatelji, ki se pogosto sprašujete, kaj se v sodelovanju med župnijo in šolo da storiti in česa ne, v tem žarišču našli marsikateri odgovor. 77. številko revije Vzgoja lahko naročite na: https://www.revija-vzgoja.si/vzgoja/