Arhiv kategorij: Novice

Biden in jezuiti

Joeu Bidnu ob začetku službe stojijo ob strani tudi prijatelji jezuiti. Dan inavguracije je (kot drugi katolik v službi predsednika ZDA) začel s sv. mašo, ki jo je daroval p. Kevin O’Brien DJ, ki je Bidna spoznal na jezuitski univerzi Georgetown. Molitev ob začetku predsedniške prisege na Kapitolu pa je vodil p. Leo O’Donovan DJ, ki je leta 2015 pokopal predsednikovega sina. O’Donovan je citiral tudi papeža Frančiška: (Če hodimo) “sami, tvegamo, da vidimo iluzije, stvari, ki jih ni. Sanje pa nasprotno nastajajo – skupaj.”

P. Leo O’Donovan DJ vodi molitev ob začetku prisege novega predsednika ZDA Joea Bidna

Jezuitska revija America, katere članke navajamo, spominja, da je Joe Biden v svojem življenju doživel preizkušnje in da ve, kako iskati smisel bolečine in kaj pomeni spremljati ljudi v času epidemije. Leta 1972 pred božičem sta v prometni nesreči izgubili življenje njegova prva žena in hčerka. Ko je Biden zmagal na predsedniških volitvah, je citiral pesem s sinovega pogreba 2015 On Eagle’s Wings (psalm 91):

Dvignil te bo na orlje peruti,
nosil te bo s sapo zarje,
ožaril te bo do sončnega sijaja
in te držal v naročju
svoje dlani.

Nekaj (video)povezav:

Povzel p. Rok Bečan DJ

Nekaj jezuitov cepljenih, nekaj obolelih

V zadnjih dveh tednih je bilo cepljenih nekaj starejših slovenskih jezuitov, med njimi p. Ivan Hočevar, bolnišnični duhovnik v UKC Maribor. Reportažo o njegovem cepljenju so pripravili na FB strani UKC Maribor.

p. Ivan Hočevar DJ na cepljenju v UKC Maribor

Trenutno je za COVID-19 bolnih tudi nekaj starejših jezuitov. Skupaj  z obeolelimi, zdravstvenim osebjem in  odgovornimi v teh zahtevnih časih jih priporočajmo v Božje varstvo.

PismoUk in Tangenta – podcasta Jezuitskega kolegija

Jezuitski kolegij v Ljubljani od jeseni 2020 redno pripravlja dva podcasta. Ravnatelj Kolegija p. Damjan Ristić ju predstavlja takole:

Korona situacija in pa tudi splošno iskanje novih načinov komunikacije z mladimi  nas je navdala z idejo, da vsebine kolegija začnemo podajati preko podkastov. 
V ta namen smo začeli ustvarjati podkast, imenovan Tangenta, ki se ukvarja aktualnimi družbenimi temami, ki zaznamujejo naše skupno življenje. Podkast ustvarjata namestnik ravnatelja jezuit Janez Gorenc in pomočnik ravnatelja in vsebinski sodelavec, študent Peter Černe. 

Drugi podkast, še bolj duhovne in izobraževalno kultuirne naravem je PismoUk. Ustvarja ga jezuit biblicist p. Damjan Ristić. Njegov namen je doseči mlade in druge, da di na nekoliko bolj poglobljen način spoznavali Sveto pismo.

  • PismoUk (v letu 2020 15 epizod o Knjigi pregovorov, se nadaljuje v 2021), napovedan tudi na FB.

Poslušajte predstavite obeh podcastov v skupnem Napovedniku.

Spletna stran Jezuiskega kolegija v Ljubljani in njegova FB stran.

V mesecu januarju molimo za: občečloveško bratstvo

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu januarju 2021 vabi: Naj nam Gospod podeli milost, da bi v vsej polnosti zaživeli bratstvo z brati in sestrami drugih ver in da bi molili drug za drugega, odprti za vse.

 Dokument o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno življenje, papež Frančišek, 4. februar 2019

»Vera vodi vernika do tega, da vidi v drugem brata, ki ga je potrebno podpirati in imeti rad.« Ta, z vso iskrenostjo in resnostjo dobro premišljen dokument, vabi »vse osebe, ki nosijo v srcu vero v Boga in vero v človeško bratstvo, da se združijo in delajo skupaj«.

Ta presežna vrednota nam je služila za izhodišče na številnih srečanjih, v katerih smo si v prijateljskem in bratskem vzdušju izmenjavali svoje poglede na veselja, žalosti in probleme sodobnega sveta. Pri tem smo obravnavali znanstveni in tehnološki napredek, terapevtske dosežke, digitalno dobo, sredstva množičnega obveščanja in komunikacijska sredstva. Razmišljali smo tudi o razširjenosti revščine, konfliktov in trpljenja, ki ga prestajajo toliki naši bratje in sestre v raznih delih sveta kot posledico oboroževalne tekme, družbenih krivic, korupcije, neenakosti, moralnega propada, terorizma, diskriminacije, ekstremizma in mnogih drugih vzrokov.

Potres na Hrvškem dodatno poškodoval jezuitsko cerkev v centru Zagreba

V potresu, ki je imel v torek 29. 12. 2020 ob 12.19 epicenter v Petrinji na Hrvaškem, magnitude 6.2 po Richterjevi lestvice, je bila spet prizadeta bazilika Srca Jezusovega v središču Zagreba ter poleg stoječe zgradbe jezuitske rezidence in pastoralnega centra. V času potresa je bila v cerkvi sv. maša, nihče od vernikov in jezuitov ni bil ranjen, a je bil potres nov šok za vse.

Doma za ostarele, Mala Gora pri Petrinji, stanje po potresu

V bličini epicentra, v Mali Gori pri Petrinji, jezuiti delujejo v dom Sklada škofa Langa za siromašne ostarele osebe. Gojenci doma so v redu, lažje je bil ranjen edino p. Mijo Nikić. Več na spletni strani hrvaških jezuitov in na spletni strani Sklada, kjer je možno nakazati pomoč.

 

 

Provincialovo voščilo in zahvala

Spoštovani dobrotniki, sorodniki, sodelavci in prijatelji jezuitov,

ob prazniku Gospodovega učlovečenja se vam Slovenska provinca Družbe Jezusove iskreno zahvaljuje za vse, kar smo kot njeni člani prejeli dobrega po vas. Hvala za vso podporo, za ljubezen in skrb, ki smo je bili in smo je še vedno od vas deležni.

Kot provincial vam ob tej priložnosti v imenu province želim notranjega miru in veselja, ki ga prinaša novica, da nas je sam Bog prišel odrešit ter kličem obilje Njegovega blagoslova nad vaša življenja, še posebej v teh časih stiske.

 

Ob prehodu v novo letu smo izdali namizni jezuitski koledar in Anuarij (letopis). V njiju želimo z vami podeliti naše delo, povezano s štirimi prednostnimi nalogami ali preferencami, ki veljajo do 2029 za celotno Družbo Jezusovo, in napovedati Ignacijevo leto, ki se začne maja 2021. Ob poglabljanju v ta vodila se želimo še bolj povezati z vami, da bi se spominjali drug drugega v molitvi in vsaki drugi podpori posameznim delom in tudi nasploh.

Naj bo leto 2021 res leto našega skupnega notranjega spreobrnjenja oz. obrata k Jezusu Kristusu, ki je za nas kristjane edini rešitelj in edina neuničljiva moč.

p. Miran Žvanut DJ, provincial

Marko Mušič, arhitekt draveljske jezuitske cerkve, je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021

Na »Ta veseli dan kulture«, ki ga obeležujemo vsako leto 3. decembra, je bilo objavljeno, da je med prejemniki Prešernovih nagrad za leto 2021 tudi akademik dr. Marko Mušič, arhitekt cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah. Več v članku in intervjuju na Radiu Ognjišče ter na spletni strani župnije Dravlje
Prejemniku Prešernove nagrade arhitektu Marku Mušiču iskreno čestitamo!