Arhiv kategorij: Novice

Knjiga p. Robleka: Kristus me je vzljubil

Jezuit p. Jože Roblek, član Skupnosti sv. Jožefa v Ljubljani, letos praznuje 50 let mašniškega posvečenja (1970). Ob priložnosti je izšla dobrih 200 strani dolga knjiga, katere naslov je patrovo novomašno geslo: “Kristus me je vzljubil in zame daroval samega sebe” (Gal 2,20). Urednik Roman Rozina knjigo predstavi takole:

Dragocen mozaik duhovnih besedil je odtis življenjske poti p. Jožeta Robleka in globoko pričevanje vere v Križanega in Vstalega. Je tudi priročnik molitvenega in duhovnega življenja, ki se napaja predvsem iz Duhovnih vaj sv. Ignacija Lojolskega. Knjigi dodatno verodostojnost dajejo številna osebna pričevanja o patru, tudi osebni nagovor papeža Frančiška. Vse to zasije v luči darujoče in usmiljene Jezusove in Očetove Ljubezni, ki kliče k notranjemu spreobrnjenju in prenovi.

Knjigo vam podarjamo; ker pa živimo, kot veste, od darov svojih dobrotnikov in prijateljev, se priporočamo, da naše poslanstvo (v Ignacijevem domu duhovnosti, v Jezuitskem kolegiju, v cerkvi sv. Jožefa …) podprete s kakšnim darom. Za vsak izraz vaše velikodušne darežljivosti se vam že vnaprej zahvaljujemo.

p. Damjan Ristić, predstojnik skupnosti

REZIDENCA SVETEGA JOŽEFA
Ul. Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0001 4625 328
Namen nakazila: Dar skupnosti

Knjigo je prav tako možno dobiti v Ignacijevem domu duhovnosti ter v drugih jezuitskih skupnostih oziroma cerkvah po Sloveniji.

V mesecu septembru molimo za: spoštovanje zemeljskih virov

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu septembru 2020 vabi: Molímo, da bi ljudje zemeljskih virov ne izropali, temveč si jih delili pravično in spoštljivo.

»Vsako bogastvo, da bi zares bilo dobro, mora imeti družbeno razsežnost.«

 

Družbeni nauk Cerkve govori o »univerzalni namembnosti dobrin«. Kaj to pomeni? Katekizem katoliške Cerkve pravi: »V začetku je Bog zemljo in njega bogastva zaupal skupnemu upravljanju človeštva, da bi skrbelo zanjo, ji s svojim delom gospodovalo in uživalo njene sadove. Dobrine stvarstva so namenjene vsemu človeškemu rodu« (KKC 2402). In tudi: »Univerzalna namenitev dobrin ostaja primarna, čeprav se za pospeševanje skupnega dobrega zahteva spoštovanje zasebne lastnine, pravice do lastnine in njeno izvrševanje« (KKC 2403).

Božja previdnost ni uredila sveta serijsko. Obstajajo razlike, različni pogoji, različne kulture. Lahko živimo tako, da poskrbimo drug za drugega. Svet je bogat z viri, ki zagotavljajo vse primarne dobrine. Pa vendar mnogi živijo v velikem pomanjkanju in viri, ki se koristijo brez načel, se kvarijo. A svet je en sam! Človeštvo je eno samo! Bogastvo sveta je danes v rokah manjšine, samo nekaterih, revščina in trpljenje pa pride na mnoge, večino ljudi.

Če je na zemlji lakota, to ni zato, ker bi primanjkovalo hrane. Nasprotno, zaradi zahtev trga včasih  uničujejo hrano. Kar manjka, je svobodno in dolgoročno podjetništvo, ki bi zagotovilo pravično razdelitev. Kot piše v Katekizmu: »Pri uporabi zemeljskih dobrin mora človek na zunanje reči, ki jih ima zakonito v lasti, gledati ne tako, kakor da so samo njegove, temveč tudi kot na skupne, in sicer v smislu, da morajo koristiti ne zgolj njemu, ampak tudi drugim« (KKC 2404). Vsako bogastvo, da bi zares bilo dobro, mora imeti družbeno razsežnost.

Frančišek, Splošna avdienca, novembra 2018

P. Peter Lah DJ o jezuitskem delu na Višarjah, romarski stični točki treh narodnih skupin

The view from my room at Monte santo di Lussari/ Višarje/ Luschari (Italy, province of Udine) opens to three adjacent valleys: Drau in Austria, Sava and Soča in Slovenia. Behind my back is the valley of Bela/ Fella, a tributary of Tagliamento in north-eastern Italy. For centuries (660 years to be exact) this shrine has been the destination for pilgrims from these valleys. (Did I mention that the water from “my” part of the building flows into the Black Sea whereas the other half of the roof feeds the Mediterranean Sea?) Geologically, we are a dividing point, a continental divide. Spiritually, we are a meeting point of three major European ethnic groups: Slavic, Germanic, and Latin peoples.

(nadaljevanje članka in foto)

Več:

 

Praznovanje sv. Ignacija 2020

Letošnje praznovanje godu sv. Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove, je potekalo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v petek, 31. julija 2020. Slovesno sveto mašo je vodil novi provincial p. Miran Žvanut, somaševali so duhovniki jubilanti: zlatomašnik p. Jože Roblek in srebrnomašnika p. Mio
Kekić in p. Peter Lah. (Letošnji železnomašnik – jezuit s kar 70 let duhovništva – p. Vladimir Kos, je na misijonar na Japonskem.) Pridružili so se mnogi ljubitelji duhovnih vaj.

Prisluhnite posnetku sv. maše.

 

V pridigi je p. Žvanut izpostavil Duhovne vaje kot veliko zapuščino Ignacija Lojolskega: “V Duhovnih vajah se “pere” srce, so čudovita čistilnica srca, ki človeka osvobaja, ga vrača v veselje in mu omogoča, da bo lahko zaživel Božji dotik.”

 

Po sveti maši je provincial vodil pogovor s p. Jožetom Roblekom o njegovem odkrivanju ignacijanske duhovnosti vse od otroštva naprej in o aktualnih duhovnih potrebah današnjega človeka, npr. ponovnem vračanju k poudarjeni vlogi telesa v molitvi. Ob tem je bila predstavljena knjiga p. Robleka, “Kristus me je vzljubil”, ki jo je izdala Jezuitska skupnost sv. Jožefa.

Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove, p. Arturo Sosaj, je ob prazniku napisal pismo sobratom, sodelavcem in sodelavkam v poslanstvu ter z njimi podelil razmišljanja ob napovedi Ignacijevega leta. To leto, ki bo posvečeno izkušnji spreobrnjenja, bo trajalo štirinajst mesecev, in sicer od 20. maja 2021, na dan spomina, ko je bil Ignacij ranjen v bitki za Pamplono, do 31. julija 2022, na liturgični praznik sv. Ignacija. Več o pismu p. Ivan Herceg DJ, Radio Vatikan.

 

Pripravil p. Rok Bečan DJ. Video in avdio p. Tomaž Mikuš DJ. Več foto Tomaž Celarec, Župnija Ljubljana Dravlje.

 

VZGOJA: Nova številka revije in Koledar 2020/2021

V žarišču 86. številke (junij 2020) revije Vzgoja pišemo o spolni identiteti. Kako se razvija spolna identiteta, kakšna je vloga matere in kakšna očeta, kaj pomeni biti oče in kaj mati. Avtorji pišejo tudi o razvoju teorije spola, opozarjajo na njene nevarnosti ter pišejo o neskladju med biološkim spolom in spolno identiteto.

V rubriki Naš pogovor se je Silvo Šinkovec pogovarjal z dr. Tatjano Kikec, geografinjo, ki raziskuje hidrogeografijo in vključevanje IKT v izobraževanje.

V rubriki Biti vzgojitelj predstavljamo Valentina Vodnika ter prikazujemo drugačne načine učenja matematike.

V rubriki Vzgojni načrt objavljamo pismo Deklice z Rastočo knjigo ter prispevek o šolanju na daljavo v času epidemije koronavirusa – izpod peresa učiteljice in mame v eni osebi. 

V rubriki Starši pišemo o vzgojnih slogih v družinah, o tem, zakaj so otroci v družini med seboj tao različni ter o reševanju konfliktov,  kar je vseživljenjska veščina.

Več o drugih rubrikah, citati inpredstavitev 20-letne tradicije revije …

Za vas imamo dve zanimivi ponudbi: 
– za vse, ki boste do konca julija naročili letno naročnino na revijo Vzgoja, velja cena naročnine le 20,5 €. 
– za junijsko številko (86) revije Vzgoja pa je cena le 5,3 €.

Priskrbite si svoj izvod revije Vzgoja. Gotovo najdete kaj uporabnega tudi zase. Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2020 je 23 €. Novi naročniki prejmejo lepo knjižno darilo. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod po ceni 5,80 €. Številko 86 lahko naročite tukaj.  Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

 

Društvo katoliških pedagogov Slovenije od leta 2000 naprej izdaja žepni koledar VZGOJA. Primeren je za načrtovanje dejavnosti v šolskem in pastoralnem letu. Tedenske misli in dnevna mašna berila dajejo poseben ton praznikom in drugim obdobjem leta. Zaradi formata v velikosti knjižice (100 x 190 mm) je zelo priročen. Obsega 180 strani.

Koledar VZGOJA 2020/21 obsega obdobje od avgusta 2020 do decembra 2021. Izzid: 10. julij 2020.

Cena koledarja Vzgoja 2020/21 je 6,50 EUR (+ poštnina). Če ga kupite ali naročite na uredništvu, je cena posameznega izvoda le 6,00 EUR. Če ste član/ica DKPS ali naročite 10 koledarjev ali več, imate še dodaten 5% popust: cena posameznega izvoda je le 5,70 EUR (+ poštnina).

Koledar lahko kupite v pisarni DKPS ali vam ga pošljemo po pošti. Naročite ga preko spodnje naročilnice. Na voljo je tudi v nekaterih knjigarnah po večjih slovenskih mestih.

Poštnina: 1-2 x KOL 2,5 €; 3-4 x KOL 3 €; 5-10 x KOL 4 €; 11-27 x KOL 5,8 €; več kot 28 KOL 7 €

Umrli Ennio Morricone je skladal tudi o jezuitih

6. julija 2020 je v Rimu umrl italijanski skladatelj Ennio Morricone, avtor več kot 500 partitur za film in dobitnik oskarja za življenjsko delo.

Morricone, la musica che arriva direttamente all’anima

Sodeloval je tudi z Družbo Jezusovo oziroma Jezuiti, predvsem z glasbo za film The Mission (1986) o jezuitskih redukcijah oziroma misijonih v Južni Ameriki, politično zatrtih sredi 18. stoletja. Glavna glasbena tema filma, »Gabrielova oboa«, govori o jezuitskem misijonarju (igra ga Jeremy Irons), ki z glasbo preseže nezmožnost komuniciranja skozi besedni jezik z avtohtonimi ljudstvi.

10. junija 2015 so v jezuitski cerkvi Presv. Jezusovega imena v Rimu (»Gesù«) izvedli Missa papae Francisci, mašo posvečeno aktualnemu papežu, dirigiral jo je sam 86-letni skladatelj. Hkrati je šlo za praznovanje 200-letnice obnovitve Družbe Jezusove leta 1814, po letu 1773, ko so bili zaradi političnih pritiskov na tedanjega papeža ukinjeni jezuitski misijoni in red po vsem svetu. V reviji La Civiltà Cattolica je p. Giovanni Arledler tako komentiral dogodek o Morriconeovi pripravljenosti, da napiše mašo: »Najpomembnejši razlog, zaradi katerega se je odločil, je bila povezava z zvočnim posnetkom filma Misijon, ki se je nekako spomnil zatiranja jezuitov leta 1773, nekaj let po dogodkih, pripovedovanih v samem filmu. “Če sem nekako sodeloval pri njihovi ukinitvi, zdaj sodelujem v … obletnici njihove obnove.«

Več o Morriconejevem delu, sakralni razsežnosti njegove glasbe in hvaležnem spominu nanj s strani papeža in Cerkve v članku p. Ivana Hercega DJ na slovenskih straneh Vatican News.

V mesecu juliju molimo za naše družine

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu maju 2020 vabi: Molímo, da bi znali današnje družine spremljati z ljubeznijo, spoštovanjem in z nasveti.

Kdor se nauči živeti pristne odnose v družinskem okolju, jih je sposoben živeti tudi v širšem kontekstu, od šole do poklicnega okolja. Tudi kdor se uri v spoštovanju in služenju doma, bo prav tako to bolje uresničeval v družbi in svetu.

Naš svet, ki ga pogosto vodi individualistična in egoistična logika, neredko zgreši smisel in lepoto trajnih odnosov, zavzemanja za
osebe, brezpogojne skrbi, prevzemanja odgovornosti v korist drugega, zastonjskosti in darovanja sebe. Iz tega razloga se s težavo razume vrednost družine, glede na logiko, ki daje prednost posamezniku pred odnosi in skupnim dobrim. Kljub temu, da je v zadnjih letih ekonomske krize družina predstavljala »najmočnejšo družbeno amortizacijo« in je bila zmožna prerazporediti vire glede na potrebe.
Polno priznanje in ustrezna podpora družine bi morala biti v središču zanimanja državnih ustanov. Te so poklicane podpirati trdne in vedre družine, ki se posvečajo vzgoji otrok in skrbijo za šibke trenutke. Kdor se nauči živeti pristne odnose v družinskem okolju, jih je sposoben živeti tudi v širšem kontekstu, od šole do poklicnega okolja. Tudi kdor se uri v spoštovanju in služenju doma, bo prav tako to bolje uresničeval v družbi in svetu.

Močnejšo podporo družini in njeno ustreznejše vrednotenje pa je mogoče doseči preko osveščanja in dialoga, kar Forum družin počne že petindvajset let. Spodbujam vas, da nadaljujete s tem prizadevanjem in postanete pobudniki ponudb, ki kažejo lepoto družine in ki s svojo prepričljivostjo skorajda silijo v priznanje njene pomembnosti in dragocenosti.

Govor delegaciji Foruma družinskih združenj, papež Frančišek, 16. junija 2018

Molitev darovanja ali posvetitve v PSMM (nekdanji apostolat molitve), vsak dan s svojimi besedami ali z naslednjo molitvijo:

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.
Izročam ti svoje molitve, misli, besede,
dejanja, radosti in bolečine
skupaj s srcem tvojega Sina Jezusa,
ki se v evharistiji vedno znova podarja
za odrešenje sveta.
Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,
danes moj vodnik in moja moč,
da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.
Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,
prosim še posebej za namen,
ki ga za ta mesec predlaga Sveti oče.