Arhiv kategorij: Novice

Molimo s papežem Frančiškom v mesecu oktobru

OKTOBER 

 Za evangelizacijo: POSLANSTVO POSVEČENIH

Da bi posvečeni prebudili svojo misijonsko gorečnost in dosegli uboge, obrobne in brezpravne.

Prvi cilj je »gledati na preteklost s hvaležnostjo«.
Drugi cilj je »živeti sedanjost z navdušenjem«.
Tretji cilj je »sprejeti prihodnost z upanjem«.

Za to lahko iz srca molimo, smo vključeni v molitev in smo deležni molitve mnogih. To samo dejstvo prebuja hvaležnost, ko gre za našo prehojeno pot, prebuja voljo in nove moči, ko gre za druge, posebej tako ali drugače »uboge, obrobne in brezpravne«, in z upanjem jasni prihodnost nas vseh.

 

Trije jezuiti iz Slovenije v genovskem noviciatu

30. septembra 2018 so v mednarodni noviciat v italijanski Genovi vstopili trije novinci slovenske jezuitske province. Pridružili so se še sedmim Italijanom prvega letnika ter ostalim novincem drugega letnika noviciata, ki so iz Albanije, Malte in Italije. Pod vodstvom magistra p. Agostina Calettija DJ bodo dve leti opravljali to uvodno spoznavno etapo oblikovanja oz. “formacije” v Družbi Jezusovi.

Aleksandar med tečajem italijanščine v Milanu

 

Moje ime je Aleksandar Cvetković in prihajam iz Srbije. Odraščal sem na podeželju, v bližini Kragujevca v pokrajini, ki se imenuje Šumadija. Osnovno šolo in gimnazijo sem končal v Batočini, Pravoslavno teološko fakulteto pa v Beogradu. Božjo bližino in klic sem začutil že v otroških letih. Ta izkušnja me je popolnoma prežela, tako da se ji nisem mogel upreti in se ne ravnati po njej. Iskanje, razločevanje in raziskovanje sebe in načina, kako izkušnjo Božje bližine in ljubezni deliti z drugimi in drugim, me je pripeljala k jezuitom. Zdaj pa odhajam v noviciat v upanju in zaupanju, da je Družba Jezusova ta zadnja postaja in kraj uresničitve Božje volje zame.

 

Boštjan med služenjem v zbiljski Barki

Boštjan med služenjem v zbiljski Barki

Boštjan Lenart prihaja iz Slovenj Gradca in je bil l. 2005 posvečen v katoliškega duhovnika mariborske nadškofije. Doslej je služboval na župnijah Ravne na Koroškem, Sv. Jakob v Slovenskih Goricah, Kotlje in Strojna ter bil v Mariboru 2015-2016 nadškofijski tajnik, sodelavec Pastoralne službe in sodnik Metropolitanskega cerkvenega sodišča. Leta 2013 je na Lateranski univerzi v Rimu doktoriral iz pastoralne teologije. Ob priliki bo tudi sam več napisal o sebi.

Urban v Jezuitskem kolegiju

Urban v Jezuitskem kolegiju

 

Sem Urban Gartner, star 27 let, Gorenjec, doma v bližini Železnikov. Sem magister kemijskega inženiringa, tudi nekdanji  aktiven član skupnosti Mladi odrasli za Kristusa, sodelavec Vincencijeve zveze dobrote, hkrati pa navaden študent s svojimi razvadami in dobrimi platmi. Razločevanje je zame dokaj razvejana aktivnost. Prva je bila preprosta vera in molitev in nato prvi konkretnejši Božji dotiki in spodbude (pa ljudje, moje želje idr.). V zadnjem času pa tudi preko jezuitskega načina molitve. Jezuiti so me pred letom dni sprejeli v svoj študentski dom (Kolegij) v Ljubljani, kjer sem se seznanil z jezuiti in njihovo duhovnostjo. Med (jezuitskim) procesom razločevanja za poklicanost sem tako med vsemi možnostmi, ki sem jih poznal, na koncu lahko skupaj z Bogom izbral jezuite.

 

Z besedami Urbana jih priporočamo v molitev: »da bi jaz in drugi /novinci/ zmogli postati jezuiti (ali kar Bog želi), ki jih On in ljudje sedaj potrebujemo.«

Moteči, nevidni in travmatizirani učenci

Predstavitev: Prepoznavamo otroke in mladostnike v stiski in se seznanimo z možnimi posledicami

travmatskih izkušenj. Usvojimo veščine, ki pomagajo graditi kakovosten stik z otrokom, sodelavci in

starši s področja učinkovitega sporazumevanja, gradnje kakovostih odnosov, uravnavanja obrambnih

vedenj in veščin reševanja problemov. Prepoznavamo svoje notranje vire moči in točke rasti.

Obseg: 8 ur

Izvedba: Ljubljana, 6. 10. 2018, prijave: do 24. 9. 2018

Vodi: Julija Pelc

 

Dobro obvladovanje stresa pri pedagoških delavcih

Spoštovani!

Vabimo na dva seminarja – morda informacijo še komu posredujete:

 

* Dobro obvladovanje stresa pri pedagoških delavcih

Predstavitev: Prepoznavamo izgorelost strokovnega kadra in destruktivno delovanje majhnega

dolgotrajnega stresa na naše možgane. Predstavimo znanja in tehnike, kako si pomagati pri obvladovanju

stresnih situacij v pedagoškem poklicu. Praktično se usposobimo za tehnike samopomoči in

samoregulacije v stresni situaciji.

Obseg: 8 ur

Izvedba: Ljubljana, oktober 2018, prijave: do 5. 10. 2018

Vodi: Marjeta Krejči Hrastar

Društvo Katoliških pedagogov Slovenije razpisuje delovno mesto

 

Spoštovani!

 

Društvo katoliških pedagogov Slovenije razpisuje delovno mesto koordinatorja programa prostovoljnega dela Človek za druge. Več o razpisu je v priponki, na nas se lahko obrnete tudi z vprašanji. Če poznate koga, ki bi ga delo zanimalo, prosimo, da mu obvestilo posredujete.

Lep pozdrav!

https://www.jezuiti.si/wp-content/uploads/2018/09/Razpis-delovno-mesto.pdf

 

Molimo s papežem Frančiškom v mesecu septembru

SEPTEMBER 

 Splošni: MLADI IZ AFRIKE

Da bi imeli mladi z afriškega kontinenta dostop do izobrazbe in dela v lastnih deželah.

 

Bog daj, da bi bilo tako, za to je vredno moliti oz. se v povezanosti PSMM pridružiti temu papeževemu namenu. Ta molitev se dotika Afrike kot najrevnejše celine, ki jo mnogi izkoriščajo od zunaj in od znotraj, da bi se vendarle utrdila in postavila na svoje noge. Dotika se tudi migracij in vse problematike z njimi. V Franciji sem pred mnogimi leti, ko še ni bil tako akuten problem beguncev in migrantov, poslušal nadškofa jezuita iz Čada, kjer so bili tedaj boji med severom in jugom. Ker so mnogi bežali v Francijo, se je Francija branila pred begunci in migranti s strožjimi zakoni in zaporo meja. Ta nadškof je takrat rekel takole: te zapore ne bodo dosti pomagale, kajti ljudje gredo tja, kjer je bolje. To je, po mojem, tudi ključ za razumevanje migracij, globlji od političnega in načrtovanega. Svet se je premaknil in ne bo se ustavil, dokler ne pride do novega ravnotežja. Zato pa, Bog daj, da bi mladi Afričani v svojih deželah imeli dovolj možnosti za kvalitetno izobrazbo in delo, drugače bomo imeli kmalu celo Afriko v Evropi.

 

Teden vzgoje

»Blagor sinu, komur je mati prvi, oče drugi, moder in pošten šolnik tretji učitelj, ki ni samo učitelj, marveč tudi skrben krščanski odgojitelj.« bl. Anton Martin Slomšek

 

Spoštovani!

 

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) ob začetku letošnjega šolskega leta pripravljamo prvi Teden vzgoje. Vabimo, da se pridružite aktivnostim tedna od 2. do 9. septembra 2018.

Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev in vseh vrst vzgojiteljev. Otroci in mladostniki se razvijajo v zrele osebnosti, spremljajo pa jih različni ljudje. Da bi bila vzgoja čim bolj kakovostna, da bi vsi vzgojitelji bili na pravi način ob svojih varovancih, Teden vzgoje posvečamo Bogu. Ta teden, ko se pričenja novo šolsko in tudi katehetsko leto, bomo prosili Božjega blagoslova za vse vzgojno delo.

Dogodki v Tednu vzgoje:

  • Tiskovna konferenca, petek, 31. 8. 2018, ob 11.00, Krekov trg 2, Ljubljana.
  • Izjava o vzgoji, nadškof msgr. Stanislav Zore, predstavljena bo na Tiskovni konferenci in duhovnike vabimo, da jo preberejo pri svetih mašah v nedeljo, 2. 9. 2018.
  • Knjižica z besedili vsebuje uvod v sveto mašo, razmišljanje dneva in prošnje za vse potrebe. Vsaka župnija lahko to knjižico uporabi pri sveti maši.
    Besedilo je objavljeno na spletni strani DKPS in je pripeto temu sporočilu. Besedila so pripravili učitelji in vzgojitelji iz različnih vzgojno izobraževalnih ustanov.
  • Vabimo, da se teden zaključi z blagoslovom šolskih torbic, 9. 9. 2018. Besedilo je v knjižici. Z blagoslovom šolskih torbic, ki pomeni tudi blagoslov otrok, staršev in učiteljev, kličemo Božje varstvo.

Naj imajo naši učenci prave vzgojitelje v družini, v šoli in na župnijah.

Lepo vas pozdravljamo!

Pripravljalni odbor Tedna vzgoje