Arhiv kategorij: Poslanstvo

Novi člani vodstva DKPS in Revija Vzgoja 2021/1

Skupščina Društva katoliških pedagogov Slovenije je potekala preko Zooma, v soboto 20. 3. 2021. Zbralo se nas je več kot 30 udeležencev, delegatov in članov upravnih organov. Po sv. maši, ki jo je daroval p. Silvo Šinkovec, smo prisluhnili predavanju ddr. Verene Vidrih Perko z naslovom Začetki slovenstva. Po uvodnem delu so potekala poročanja o delu območnih skupnosti, dejavnostih društva in organov društva. Razveselili smo se potrditve predloga naziva častni član za go. ddr. Barico Marentič Požarnik in razglasa novih članov organov društva. Prejeli in pozdravili smo tudi nove člane. Z novimi obrazi bo zavel tudi nov, svež veter! Več na spletu DKPS.

V žarišču 89. številke revije Vzgoja, ki je izšla konec marca, pišemo o krizi. Različne avtorje smo vprašali o krizi – kaj je kriza, kako jo doživljajo odrasli in kako otroci ter kako jo lahko premagamo. Nekaj avtorjev piše o svojih izkušnjah življenja in dela v času epidemije, kar je svojevrstna kriza. Beremo lahko tudi o pozitivnih stvareh, ki so jih v času epidemije zaznali petošolci, srednješolci in študentje.

V rubriki Naš pogovor se je Erika Ašič pogovarjala z dr. Sebastjanom Kristovičem. Pogovor je zajel vrsto tem – od logoterapije, poslanstva učitelja in staršev, vpliva epidemije, šolanja na daljavo do tega, kaj človeka vleče naprej, četudi je v težki situaciji. 

V rubriki Biti vzgojitelj predstavljamo Jurija Vego ter članek o tem, kaj v današnji dobi pomeni biti vzgojitelj.

V rubriki Starši objavljamo drugi del članka o avtoriteti učitelja v očeh starša. Pišemo o tem, kako rasteta ljubezen in sočutje, o sistemu izobraževanja ter o karticah veselja – zanimivem in poučnem načinu domačih nalog za otroke.

Več na spletni strani DKPS. Vabljeni k branju!

Revija izide štirikrat letno, naročnina  je 23 €. Novi naročniki prejmejo posebno darilo – majico revije Vzgoja – akcija velja do konca januarja 2021. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod – številko 89 lahko za samo 5,80 € naročite tukaj. Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

 

Moja izkušnja Jezuitskega kolegija v Ljubljani

Star sem dvajset let, po rodu sem Makedonec. Rodil sem se na Hrvaškem. Opravljam dodiplomski študij računalništva in matematike na Univerzi v Ljubljani, kjer sem že leto in pol; ves čas bivam v Jezuitskem kolegiju.

Pred vpisom v Kolegij sem bil nekoliko zaskrbljen. Tudi prvi pogovori na daljavo s p. Damjanom mi še niso bili v veliko pomoč, nasprotno, še bolj me je bilo strah. »Kako strogo je življenje v kolegiju?« »Ali vsi študentje tam študirajo teologijo?« »Ali je kolegij neke vrste študentski zapor?« To so le nekatera od mnogih vprašanj, ki sem si jih zastavljal. Kljub temu sem nadaljeval s prijavo in se odločil za to novo dogodivščino.

Izlet Jezuitskega kolegija v Log pod Mangartom

Ko sem bil sprejet v izbrani študijski program, se je uradno začelo moje univerzitetno življenje. V Kolegij sem prišel sam, sredi noči. V slovenščini nisem znal povedati ničesar, razen: »Živjo«, »Adijo« in »Vaša družina je majhna« (vem, da je to zelo skromno, vendar je bilo prav tako).

Nisem potreboval veliko časa, da sem prišel do ugotovitve, da je Kolegij boljši od tistega, kar sem v mislih pričakoval. Jezuiti so daleč najbolj »kul« duhovniki, kar sem jih kadarkoli srečal. Fantje, ki sem jih tukaj spoznal, prijateljstva, ki smo jih sklenili, vezi, ki smo jih ustvarili, bodo preživeli še veliko let. Huh, že pogrešam svoje ameriške, poljske, španske, hrvaške, italijanske in danes celo slovenske kolege iz kolegija …

Še ena lepa stvar je ta, da imamo v kolegiju v resnici prav vse, kar potrebujemo: Iščeš miren kraj za študij? – Lahko gremo v učilnice! Če se želimo zabavati – gremo v kuhinjo ali v dnevno sobo. Razpoloženi za gibanje? Uporabimo telovadnico. Ste slišali za nov film? Oglejte si ga v naši multimedijski sobi.

Jezuitski kolegij je kraj, kjer lahko duhovno in duševno zrastete – kombinacija dogodkov, ki se tukaj odvijajo, vam pomagajo razvijati osebno duhovnost in obogatiti znanje na vseh nivojih. Na primer Večerna akademija, kjer se kvalificirani ljudje pogovarjajo o zanimivih temah (zgodovina, šport, duhovnost, filozofija, itd.). In Bible studies (slov. biblijske študije), poglobljeni tečaj spoznavanja Svetega pisma v angleščini pod vodstvom p. Damjana. Pa študentske maše, ki potekajo enkrat na teden, EML (okrajšava za angleško mašo v Ljubljani), mednarodna katoliška skupnost sama v hiši ter dva podcasta: Tangenta (splošne teme – tudi sam sem bil gost v eni epizodi o nacionalni identiteti) in PismoUk (bolj poglobljeno o Svetem pismu). Nobena aktivnost seveda ni obvezna, zato je ob koncu dneva – vse odvisno od vas.

Naj omenim še en dogodek, izlet v letu 2020. Obiskali smo Log pod Mangrtom v slovenskih Alpah. Glede tega tipa počitnic sem bil sprva nekoliko v dvomu, vendar se je izkazalo, da je to neverjetna izkušnja – zanimivi ljudje, odlična atmosfera in svež zrak. Tam sem se zavedal, da je pohodništvo pravzaprav stvar, v kateri zelo uživam.

Spoprijeli smo se s številnimi izzivi, daleč največji je bil seveda Covid. Tako v skupnosti Kolegija kot v mednarodni skupnosti EML tukaj pri sv. Jožefu smo morali resno spremeniti nekaj življenjskih navad. A to ni bil edini izziv. Kot nekdo, ki je celo življenje živel z mamo, nisem vedel ničesar o kuhanju, pranju, pospravljanju, čiščenju itd. Preseči to je bil odličen primer odličnosti take skupnosti, kot je Jezuitski kolegij. Hvala p. Damjanu, ker me je vodil skozi vse te življenjske izkušnje.

Študenti, ki smo ostali tukaj v kolegiju med karanteno, smo bili redki, ki smo imeli med epidemijo koronavirusa privilegij obiskovati svete maše v živo: imeli smo jih enkrat tedensko v naši študentski kapeli. Razmere z virusom so se poleti izboljšale, zato smo lahko šli tudi na počitnice. Prvotni cilj je bil otok Murter na Hrvaškem, a zaradi ukrepov, ki so se takrat pojavili v zvezi s prehodom meje, smo šli raje v Ankaran, na slovensko obalo. Bila je super priložnost, da smo se sprostili in napolnili baterije za izzive, ki so pred nami.

Po najboljših močeh sem vam poskušal opisati kaj pomeni biti “Kolegij’c” (izraz za študenta, ki biva v našem kolegiju). Seveda je to majhen del moje zgodbe, a za začetek več kot dovolj. Vsem študentom, ki imajo priložnost priti sem in mislijo, da je to zanje, priporočam, da se prijavijo. Kdo ve, morda bomo nekoč sostanovalci …

To je moja slika v Jezuitskem kolegiju s prvega dne – 25. septembra 2019.

Avtor prispevka: študent Dmitar Zvonimir Mitev

 

Read in English

 

Teden družine in Leto družine: »Hoditi z družino«

Na praznik sv. Jožefa, 19. marca, ob 20.00 je bilo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani slovesno odprtje Tedna družine in s tem Leta družine.

Predstavljeni so bili namen in cilji Leta družine ter konkretni koraki za “hojo z družinami”, ki jih navdihuje apostolska spodbuda papeža Frančiška Amoris Laetitia, ki je izšla pred petimi leti. Vabljeni, da si pogledate posnetek dogodka na FB-povezavi.

Potek slovesnosti

  • Pozdrav rektorja narodnega svetišča sv. Jožefa: p. Tomaž Mikuš DJ;
  • Uvodni nagovor: ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM;
  • Sodelujoči predstavijo posamezna področja (po 3 min.);
  • Zaključek z molitvijo k sv. Jožefu in blagoslovom.

Za več informacij pišite na: urad.za.druzino.lj@rkc.si

90 let Radia Vatikan

12. februarja 2021 je Radio Vatikan, ki ga je papež v začetku zaupal Družbi Jezusovi, praznoval 90 let. Mnogi jezuiti sodelujejo na Radiu še danes, med njimi vodja slovenskega uredništva p. Ivan Herceg DJ s sodelavkama Andrejo Červek in s. Leonido Zamuda SL, dopisnikom p. Ivanom Rampretom DJ iz Slovenije ter drugimi občasnimi sodelavci.

p. Ivan Herceg DJ, direktor slovenskega uredništva Radia Vatikan od 2012

Radio Vatikan, ki si ga je na željo papeža Pija XI. zamislil in izvedel Guglielmo Marconi, je začel z oddajanji 12. februarja 1931. Skupaj s časnikom Osservatore Romano in Vatican Media sedaj deluje v obliki portala Vatican News, od odloka papeža Frančiška 27. junija 2015 (več).

V slovenskem jeziku pa je Radio Vatikan začel redno oddajati 21. decembra 1947. O vrsti sodelavcev bi bilo potrebno napraviti študijo, poleg sedanjih sodelavcev omenimo dolgoletna urednika jezuita p. Pavla Leskovca in p. Janeza Srako. V vatikanskem Dikasteriju za komunikaciju deluje tudi Slovenka Nataša Govekar iz Centra Aletti.

Radio je ob svoji 90-letnici pripravil več člankov (v slovenščini):Radio News Vatikan logo

Preberete lahko še članek v angleščini o treh od desetih “jezuitskih uredništvih” Radia, ki oddajajo v drugih jezikih; si ogledate intervju s p. Ivanom Hercegom DJ na TV Exodus (youtube).

Odkritih 26 jezuitskih dram iz Ljubljane 17.-18. stoletja

Raziskovalka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede na SAZU, dr. Monika Deželak Trojar, je kot vodja podoktorskega raziskovalnega projekta o jezuitskih gledaliških igrah med drugim naletela na 26 jezuitskih dram, ki so nastale v starem Jezuitskem kolegiju v Ljubljani in so veljale za izgubljene. Večina dram je v latinskem in nemškem jeziku, nekaj pa je slovenskih. Dr. Deželak je drame našla v družinskem arhivu Auerspergov na Dunaju. Popis dram si lahko ogledate na spletu.

Naslovnica drame Ovinius Gallicanus, ki so jo jezuiti v Ljubljani uprizorili leta 1725. Vir: Arhiv NUK.

Več o tem dragocenem odkritju z besedami raziskovalke:

Odkritje dramskih rokopisov in perioh nekdanjega jezuitskega kolegija v Ljubljani

Dr. Monika Deželak Trojar

Pri projektu Jezuitske gledališke igre kot dejavnik razvoja novoveške dramatike: slovenski in srednjeevropski kontekst (Z6-8260; marec 2018–februar 2020), ki ga je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna, je osrednje mesto zavzemalo raziskovanje dramske dejavnosti nekdanjega jezuitskega kolegija v Ljubljani (1596–1773). Raziskava je pokazala, da so jezuiti v Ljubljani, enako kot v drugih kolegijih širom Evrope, veliko pozornosti posvečali pripravi gledaliških predstav. Njihova dramska dejavnost se je tesno povezovala z njihovo izobraževalno dejavnostjo. Z njo so med poukom pridobljenoretoričnoin jezikovnoznanjeprenesliv prakso ter svoje učence urili v javnem nastopanju. Navadnoso predstave uprizarjali vsaj enkrat letno, pogosto pa večkrat. Večina jih je bila namenjenih širši publiki. Enako kot drugod so tudi jezuiti v Ljubljani prirejali šolske in verske predstave ter procesije. Šolske predstave so povezovaliz začetkom in koncem šolskega leta, pustnim časom, z obiski pomembnih osebnosti v kolegiju, pomembnejšimi obletnicami in dogodki v mestu; verske predstave pa so bile del njihove dušnopastirske dejavnosti in povezane s praznovanji najpomembnejših praznikov cerkvenega leta.

Tekom raziskave pri omenjenem projektu se je odkrilo veliko novega primarnega dramskega gradiva ljubljanskih jezuitov. Med njimi je za slovensko gledališko zgodovino in za zgodovino jezuitskega reda na Slovenskem najpomembnejše odkritje šestindvajsetih rokopisnih dramskih besedil in šestih natisnjenih ter šestih rokopisnih perioh dram (*periohe so jezuitski gledališki listi s povzetki vsebine predstav in pogosto tudi z dodanimi seznami nastopajočih), ki so nastale v Ljubljanskem kolegiju Družbe Jezusove v letih 1640–1672. Ohranile so se v Družinskem arhivu Auerspergov, ki je del Hišnega, dvornega in državnega arhiva na Dunaju. V Semeniški knjižnici v Ljubljani se je ohranilo petindvajset perioh, enajst oziroma dvanajst povzetkov pasijonskih procesij (eden izmed njih je ohranjen v dveh izvodih) in eno rokopisno dramsko besedilo. Večina omenjenega gradiva, ki je nastalo v letih 1647–1713, se je ohranila po zaslugi Janeza Gregorja Dolničarja v njegovi zbirki Miscellanea. Pet natisnjenih perioh iz let 1674–1708 se je ohranilo v Avstrijski narodni knjižnici na Dunaju, dve (iz let 1725 in 1727) pa med gradivom Narodne in univerzitetne knjižnicev Ljubljani.

Odkritje omenjenega dramskega gradiva je za slovensko gledališko zgodovino neprecenljive vrednosti. Na tej osnovi bo začetke slovenskega gledališča mogoče napisati v novi luči.

 

Biden in jezuiti

Joeu Bidnu ob začetku službe stojijo ob strani tudi prijatelji jezuiti. Dan inavguracije je (kot drugi katolik v službi predsednika ZDA) začel s sv. mašo, ki jo je daroval p. Kevin O’Brien DJ, ki je Bidna spoznal na jezuitski univerzi Georgetown. Molitev ob začetku predsedniške prisege na Kapitolu pa je vodil p. Leo O’Donovan DJ, ki je leta 2015 pokopal predsednikovega sina. O’Donovan je citiral tudi papeža Frančiška: (Če hodimo) “sami, tvegamo, da vidimo iluzije, stvari, ki jih ni. Sanje pa nasprotno nastajajo – skupaj.”

P. Leo O’Donovan DJ vodi molitev ob začetku prisege novega predsednika ZDA Joea Bidna

Jezuitska revija America, katere članke navajamo, spominja, da je Joe Biden v svojem življenju doživel preizkušnje in da ve, kako iskati smisel bolečine in kaj pomeni spremljati ljudi v času epidemije. Leta 1972 pred božičem sta v prometni nesreči izgubili življenje njegova prva žena in hčerka. Ko je Biden zmagal na predsedniških volitvah, je citiral pesem s sinovega pogreba 2015 On Eagle’s Wings (psalm 91):

Dvignil te bo na orlje peruti,
nosil te bo s sapo zarje,
ožaril te bo do sončnega sijaja
in te držal v naročju
svoje dlani.

Nekaj (video)povezav:

Povzel p. Rok Bečan DJ

Z Očetovim srcem – leto sv. Jožefa

Papež Frančišek je razglasil 8. decembra 2020 z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)« posebno Leto sv. Jožefa, zavetnika vesoljne Cerkve, ki bo trajalo od 8. 12. 2020 do 8. 12. 2021. 

foto: Narodno svetišča sv. Jožefa v Ljubljani


Na strani moskaduhovnost.si so zapisali takole: Nova in vsakodnevna priložnost za nas možakarje, ki smo večinoma skriti in peljemo naprej ta svet skupaj z ženskami in vsemi, ki vsak dan drugim podarjajo svoje življenje. Leto sv. Jožefa je papež začel prav na praznik Brezmadežnega rojstva device Marije. Jožef in Marija sta ljubila in ustvarjala skupaj z Božjim Očetovskim srcem. To kar je tudi naše poslanstvo in cilj.


Na spletni strani bomo za vzajemno spodbudo v letu sv. Jožefa vsak dan objavili kratko razmišljanje in zahvalo, da bi lahko skupaj s sv. Jožefom hodili kot Božji možje tudi po Covid-19 krizi.

 

Premišljevanja za naslednje dni, tudi današnji dan na povezavi moskaduhovnost.si

 

8. 12. 2020. – Dragocena je v Očetovem srcu, skupaj z Jezusom, Jožefom in vsemi nami
»Moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku« (Lk 1,47)
Premislim: Žena odprta Modrosti, Marija, za Očetovo hrepenenje prozorno srce, da ji Bog lahko podari samega sebe. Skupaj s sv. Jožefom je čakala v temini noči, Adamove teme in pekla, da bi nam podarila Sina Luči, v katerem ni teme, ni vzhoda in ne zahoda. Utelešeni, učlovečeni Bog, Kristus, isti včeraj, danes in vedno.
Zahvalim se: Sv. Jožef, hvala ti, ker je tvoja dobrota velika, kakor tvoja moč. Hvala ti, ker nam pomagaš prinašati Kristusa v temo sveta, ki se boji Boga, življenja, ljubezni in tudi smrti.