Arhiv kategorij: Poslanstvo

Biden in jezuiti

Joeu Bidnu ob začetku službe stojijo ob strani tudi prijatelji jezuiti. Dan inavguracije je (kot drugi katolik v službi predsednika ZDA) začel s sv. mašo, ki jo je daroval p. Kevin O’Brien DJ, ki je Bidna spoznal na jezuitski univerzi Georgetown. Molitev ob začetku predsedniške prisege na Kapitolu pa je vodil p. Leo O’Donovan DJ, ki je leta 2015 pokopal predsednikovega sina. O’Donovan je citiral tudi papeža Frančiška: (Če hodimo) “sami, tvegamo, da vidimo iluzije, stvari, ki jih ni. Sanje pa nasprotno nastajajo – skupaj.”

P. Leo O’Donovan DJ vodi molitev ob začetku prisege novega predsednika ZDA Joea Bidna

Jezuitska revija America, katere članke navajamo, spominja, da je Joe Biden v svojem življenju doživel preizkušnje in da ve, kako iskati smisel bolečine in kaj pomeni spremljati ljudi v času epidemije. Leta 1972 pred božičem sta v prometni nesreči izgubili življenje njegova prva žena in hčerka. Ko je Biden zmagal na predsedniških volitvah, je citiral pesem s sinovega pogreba 2015 On Eagle’s Wings (psalm 91):

Dvignil te bo na orlje peruti,
nosil te bo s sapo zarje,
ožaril te bo do sončnega sijaja
in te držal v naročju
svoje dlani.

Nekaj (video)povezav:

Povzel p. Rok Bečan DJ

Z Očetovim srcem – leto sv. Jožefa

Papež Frančišek je razglasil 8. decembra 2020 z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)« posebno Leto sv. Jožefa, zavetnika vesoljne Cerkve, ki bo trajalo od 8. 12. 2020 do 8. 12. 2021. 

foto: Narodno svetišča sv. Jožefa v Ljubljani


Na strani moskaduhovnost.si so zapisali takole: Nova in vsakodnevna priložnost za nas možakarje, ki smo večinoma skriti in peljemo naprej ta svet skupaj z ženskami in vsemi, ki vsak dan drugim podarjajo svoje življenje. Leto sv. Jožefa je papež začel prav na praznik Brezmadežnega rojstva device Marije. Jožef in Marija sta ljubila in ustvarjala skupaj z Božjim Očetovskim srcem. To kar je tudi naše poslanstvo in cilj.


Na spletni strani bomo za vzajemno spodbudo v letu sv. Jožefa vsak dan objavili kratko razmišljanje in zahvalo, da bi lahko skupaj s sv. Jožefom hodili kot Božji možje tudi po Covid-19 krizi.

 

Premišljevanja za naslednje dni, tudi današnji dan na povezavi moskaduhovnost.si

 

8. 12. 2020. – Dragocena je v Očetovem srcu, skupaj z Jezusom, Jožefom in vsemi nami
»Moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku« (Lk 1,47)
Premislim: Žena odprta Modrosti, Marija, za Očetovo hrepenenje prozorno srce, da ji Bog lahko podari samega sebe. Skupaj s sv. Jožefom je čakala v temini noči, Adamove teme in pekla, da bi nam podarila Sina Luči, v katerem ni teme, ni vzhoda in ne zahoda. Utelešeni, učlovečeni Bog, Kristus, isti včeraj, danes in vedno.
Zahvalim se: Sv. Jožef, hvala ti, ker je tvoja dobrota velika, kakor tvoja moč. Hvala ti, ker nam pomagaš prinašati Kristusa v temo sveta, ki se boji Boga, življenja, ljubezni in tudi smrti.

 

 

Iz sončne Zambije, november 2020

Slovo od misijona v Mumbwi, piše p. Stanko Rozman DJ.

Cerkev Kristusa Kralja v Mumbwi, notranjost

 

Sedemdeset let mineva, odkar smo jezuiti prišli v Mumbwo. Prvi med njimi so bili Poljaki, ki so zgradili cerkev Fatimske Matere Božje v kraju Karenda, ki se nahaja 45 km severno od mesta Mumbwe. Razvoj je šel pa mimi Karende in se zaustavil v Mumbwi, ki je postala center Distrikta in župnije Kristusa Kralja. Na tej župniji smo se zvrstili skoraj vsi slovenski misijonarji: Radko Rudež, Stanko Rozman, Janez Mujdrica, Janez Mlakar, Lovro Tomažin in Jože Grošelj. Trije so že pokojni: Lovro, Radko in Jože.

Vsi smo oznanjali veselo oznanilo in pomagali ljudem do lepšega in bolj dostojnega življenja. Koliko je bilo tu bolezni in revščine. In je še! Iz ene župnije jih je v našem času nastalo kar pet: MUMBWA, NANGOMA, SITUMBEKO, NAMPUNDWE, MWEMBESHI.

Župnijo Kristusa Kralja v Mumbwi je 1. oktobra 2020 prevzela lusaška nadškofija. Z odhodom jezuitov iz Mumbwe se tam zaključuje naše misijonsko delo. Vsem dobrotnikom zahvala za vso duhovno in materijalno pomoč. Kličemo Božji blagoslov domačim duhovnikom.

Vhodna stran z verando cerkve Kristusa Kralja

 

Kot se že na zunaj vidi, je župnijska cerkev v Mumbwi prenovljena. Od njene posvetitve 24. novembra 1974 ni bilo večje obnove. Letos pa je bila podaljšana in preurejena. Vse to smo delali v času koronavirus. Namesto zvonca je pelo kladivo. Po treh mesecih delne zapore proti Koronavirusu so se vrata cerkve vernikom ponovno odprla. Pogled na prenovljeno notranjost svetišča jih je prevzel. Kako je naša cerkev lepa! So vzklikali. Na zidu berejo čarobne besede: WE PROCLAIM YOUR DEATH, O LORD, AND PROFESS YOUR RESURRECTION UNTIL YOU COME AGAIN (Tvojo smrt oznanjamo, Gospod, in Tvoje vstajenje slavimo, dokler spet ne prideš). Te besede jih vabijo na delo oznanjevanja evangelija z besedo in z dejanji. To novico o našem odrešenju smo misijonarji vstrajno oznanjali in poskušali delati dobro vse življenje. Zagotavljali smo jim, da Jezus govori resnico, ko pravi o sebi: Jaz sem pot, resnica in življenje (Ine ndine njira, choona ndi moyo). Tudi te besede so našle mesto na oltarni steni, ki nas vabijo, da ne obupamo. Naš križ je tudi Jezusov križ. S svojim križem je nosil vse naše križe.

Sedaj, ko sem vam to povedal, se lažje poslovim od Zambije in grem na počitnice. Bog ve, ali me bo Afrika spet videla?!

Od leve proti desni, stojijo: pp. Stanko Rozman, Janez Mujdrica, Janez Mlakar. So na obisku p. Radka Rudeža v domu John Chula House, ki skrbi za bolne in ostarele jezuite.

P. Stanko Rozman, DJ, misijonar, do nedavnega v Mumbwa Catholic Church, P.O. Box 830022, Mumbwa, Zambia, te dni pa v Ljubljani.

 

VSE V VEČJO SLAVO BOŽJO! – OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM!

Napis ob oltarju cerkve Kristusa Kralja v Mumbwi: Jezus bo prišel v slavi, vera pa govori, da je Že tu med nami !

Nova številka revije Vzgoja

V žarišču 87. številke revije Vzgoja pišemo o ustvarjanju kulture spoštovanja. Avtorji pišejo o tem, kaj je kultura spoštovanja, kaj je jedro osebnosti, kako temu slediti v naših šolah.

V rubriki Naš pogovor se je Silvo Šinkovec pogovarjal z msgr. Alojzijem Cviklom, mariborskim nadškofom. Pogovarjala sta se o sodelovanju med župnikom in ravnateljem, ki je pomembno, saj oba delujeta v istem okolju.

V rubriki Biti vzgojitelj predstavljamo Janeza Vajkarda Valvasorja, način razmišljanja po de Bonu ter odziv učitelja, ko v razred sprejme prešolanega otroka.

V rubriki Starši pišemo o privzgoji samostojnega učenja, uspešni vzgoji ter (ne)moči sodobnih staršev pri vzgoji.

V rubriki Področja vzgoje Milček Komelj predstavlja delo, ki ga je ustvaril Zoran Didek, Kote – avtoportret ob Krki (1960), ki krasi tudi naslovnico revije. Pišemo tudi, o delu z otrokom z avtistično motnjo ter o plesu učencev s posebnimi potrebami. 

V rubriki Duhovni izziv objavljamo razmišljanje o pomenu blagoslova ter prispevek, ki spodbuja k oživljanju podob in umetnin iz preteklosti.

V rubriki Izkušnje pišemo o poučevanju fizike v naravi, o težavah s snovjo pri pouku matematike, o poučevanju v času dela na daljavo ter o vrtčevskem delu na temo koronavirusa.

Več na spletni strani DKPS.

Revija izide štirikrat letno, naročnina  je 23 €. Novi naročniki prejmejo posebno darilo – majico revije Vzgoja. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com. Naročite lahko tudi posamezni izvod – v oktobru št.. 87 dobite po ceni 5,30 € (sicer 5,80 €). Številko 87 lahko naročite tukaj.

Vabljeni k branju!

 

VZGOJA: Nova številka revije in Koledar 2020/2021

V žarišču 86. številke (junij 2020) revije Vzgoja pišemo o spolni identiteti. Kako se razvija spolna identiteta, kakšna je vloga matere in kakšna očeta, kaj pomeni biti oče in kaj mati. Avtorji pišejo tudi o razvoju teorije spola, opozarjajo na njene nevarnosti ter pišejo o neskladju med biološkim spolom in spolno identiteto.

V rubriki Naš pogovor se je Silvo Šinkovec pogovarjal z dr. Tatjano Kikec, geografinjo, ki raziskuje hidrogeografijo in vključevanje IKT v izobraževanje.

V rubriki Biti vzgojitelj predstavljamo Valentina Vodnika ter prikazujemo drugačne načine učenja matematike.

V rubriki Vzgojni načrt objavljamo pismo Deklice z Rastočo knjigo ter prispevek o šolanju na daljavo v času epidemije koronavirusa – izpod peresa učiteljice in mame v eni osebi. 

V rubriki Starši pišemo o vzgojnih slogih v družinah, o tem, zakaj so otroci v družini med seboj tao različni ter o reševanju konfliktov,  kar je vseživljenjska veščina.

Več o drugih rubrikah, citati inpredstavitev 20-letne tradicije revije …

Za vas imamo dve zanimivi ponudbi: 
– za vse, ki boste do konca julija naročili letno naročnino na revijo Vzgoja, velja cena naročnine le 20,5 €. 
– za junijsko številko (86) revije Vzgoja pa je cena le 5,3 €.

Priskrbite si svoj izvod revije Vzgoja. Gotovo najdete kaj uporabnega tudi zase. Revija izide štirikrat letno, naročnina za leto 2020 je 23 €. Novi naročniki prejmejo lepo knjižno darilo. Letna naročnina na revijo je tudi lepo in koristno darilo; lahko jo komu podarite. Naročite lahko tudi posamezni izvod po ceni 5,80 €. Številko 86 lahko naročite tukaj.  Revijo Vzgoja lahko naročite po telefonu 01/43-83-983 ali na elektronski pošti: revija.vzgoja@gmail.com.

 

 

Društvo katoliških pedagogov Slovenije od leta 2000 naprej izdaja žepni koledar VZGOJA. Primeren je za načrtovanje dejavnosti v šolskem in pastoralnem letu. Tedenske misli in dnevna mašna berila dajejo poseben ton praznikom in drugim obdobjem leta. Zaradi formata v velikosti knjižice (100 x 190 mm) je zelo priročen. Obsega 180 strani.

Koledar VZGOJA 2020/21 obsega obdobje od avgusta 2020 do decembra 2021. Izzid: 10. julij 2020.

Cena koledarja Vzgoja 2020/21 je 6,50 EUR (+ poštnina). Če ga kupite ali naročite na uredništvu, je cena posameznega izvoda le 6,00 EUR. Če ste član/ica DKPS ali naročite 10 koledarjev ali več, imate še dodaten 5% popust: cena posameznega izvoda je le 5,70 EUR (+ poštnina).

Koledar lahko kupite v pisarni DKPS ali vam ga pošljemo po pošti. Naročite ga preko spodnje naročilnice. Na voljo je tudi v nekaterih knjigarnah po večjih slovenskih mestih.

Poštnina: 1-2 x KOL 2,5 €; 3-4 x KOL 3 €; 5-10 x KOL 4 €; 11-27 x KOL 5,8 €; več kot 28 KOL 7 €

ELSi’A – the European Laudato Si’ Alliance

ELSi’A – Evropska zaveza ‘Hvaljen, moj Gospod’
 
Kako se naj na globalne ekološke spremembe odzovemo Evropejci, v duhu kščanske skrbi za svet?
 
Navdih izhaja iz duha molitve in razmišljanja, ki prežema papeževo encikliko Laudato Si ‘ (Hvaljen, moj Gospod; letos praznojemo 5 let dokumenta – 2015). Papež Frančišek govori o “pospeševanju.” Čeprav so spremembe del delovanja zapletenih sistemov, lahko hitre in nenehne spremembe povzročijo “škodo svetu in kakovosti življenja večjega dela človeštva.” Papež Frančišek poziva k paradoksu: Da bi dojeli nujnost situacije, v kateri smo se znašli, moramo upočasniti in poslušati. Naučiti se moramo ustaviti in se spraševati v tem čudovitem domu, ki si ga vsi delimo.

V tem duhu se je skupina ljudi, ki delajo za zavezo ELSi’A, skupaj odpravila v opatijo Drongen blizu Gent-a. “Izjava ELSiAA: Ljudje lista” (prim. videoposnetek), je bila navdih za ta umik in vneto sprejeta od vseh, ki so se ga udeležili. Več: spletna stran JESC.
 
Sodelujoči v zavezi ELSi’A:
  • COMECE – Komisija škofovskih konferenc EU;
  • CIDSE – mednarodna družina katoliških organizacij za socialno pravičnost;
  • GCCM – Globalno katoliško podnebno gibanje;
  • JESC – Jezuitski evropski socialni center;
  • Pravičnost in mir Evropa;
  • CCEE – Konferenca Sveta škofov Evrope. (član opazovalec)
 

Ta kriza se mora končati in se bo!

P. dr. Peter Rožič DJ v Jezuitskem evropskem socialnem centru JESC vodi kampanjo #CloserThroughCrisis, katere prvi prispevek na 4. postno nedeljo je nosil naslov: “Ta kriza se mora končati in se bo!”

Vsak dan lahko sledite video-spodbudam za življenje v izolaciji:

Prispevek ob zaključevanju epidemije: