Arhiv kategorij: Kultura

Zahvala za 70 let duhovništva p. Vladimirja Kosa DJ

V soboto, 10. oktobra, mineva 70 let od posvečenja p. Vladimirja Kosa za duhovnika, kar imenujemo tudi železna maša. Tako častitljivo obletnico doživijo le redki duhovniki, zato je toliko dragocenejša. Obletnice se bomo spomnili na ta način, da se bomo v soboto 10. 10. ob 19.00 v župniji Ljubljana Dravlje pri sv. maši (tudi s prenosom na župnijskem facebook kanalu) zahvalili za dar njegovega življenja ter prosili zanj. Po maši bo krajši literarni večer, kjer se bomo ustaviti ob njegovem življenjepisu ter poeziji.

P. Vladimir Kos je jezuit, ki ima zelo živahno zgodovino, lahko bi rekli dramatično. Nekajkrat je po čudežu ušel smrti; vse v navezavi na drugo svetovno vojno in komunistično Jugoslavijo, je literarni sodelavec Slovencev v emigraciji, eden prvih slovenskih modernistov po drugi svetovni vojni, filozof, teolog in zagnan socialni delavec. Skratka, gre za patra širokih horizontov in velikih življenjskih izkušenj: človeka odločnosti in zvestobe Kristusu in njegovi Cerkvi, globoke vere, plodovitega ustvarjalca in velikega antropofila (spoštovanje do vsakega človeka). Kaj več boste o njem zvedeli na samem večeru, zato vabljeni. V cerkvi seveda rabite maske.

p. Marjan Kokalj DJ, prim. spletno stran župnije Ljubljana Dravlje

O slovenski jezuitski dediščini v Ameriki in na Kitajskem

Društvo katoliških pedagogov Slovenije vabi:

Dr. Stanislav Južnič o slovenski jezuitski dediščini v Ameriki in na Kitajskem

Ta četrtek, 14. novembra 2019, vas vabimo k Sv. Jakobu v Ljubljani na predavanje prof. dr. Stanislava Južniča, antropologa in interpreta kulturne dediščine pri slovenski vladi.

Ob 18.30 bo pedagoška sv. maša za potrebe vzgoje, po maši bo ob 19.15 predavanje prof. dr. Stanislava Južniča z naslovom:

Slovenske jezuitske zvezde nad Ameriko in Kitajsko

Američan slovenskega rodu Dr. Južnič je interpret kulturne dediščine pri Slovenski vladi. Ukvarja se predvsem z zgodovino znanosti, predvsem fizike in astronomije, pa tudi z rodoslovjem. Po doktoratu iz zgodovine je odšel v ZDA, kjer deluje kot raziskovalec na Univerzi v Oklahomi.

P. Brendan McManus DJ, avtor knjige Odrešilna pot, na obisku v Sloveniji

Irski jezuit Brendan McManus, katerega knjigo Odrešilna pot je izdala Založba Dravlje, bo v drugi polovici novembra 2018 obiskal Slovenijo. Pisec avtoizpovedi o zdravilnem romanju po Caminu, potem ko je njegov brat naredil samomor, bo o svoji izkušnji spregovoril na različnih krajih. V ponedeljek 19. novembra bo obiskal Maribor. V sredo 21. novembra bo predstavljen v Ljubljani, ob 10. uri na Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu in ob 20. uri na Nikodemovih večerih na Teološki fakulteti.