Arhiv kategorij: Izobraževanje

Slovo od Plečnikove kapele Srca Jezusovega in jezuitske hiše na Ljubljanski 13 v Mariboru

Skupnost jezuitov na Ljubljanski 13 v Mariboru in Jezuitski kolegij Magis vabita na zahvalno sveto mašo pred zaprtjem oz. prestavitvijo kapele Srca Jezusovega na Ljubljanski 13 v Mariboru.

Sv. maša bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 18.00. Somaševanje bo vodil nadškof Alojzij Cvikl, pri programu pa bodo sodelovali študenti Magisa ter nekdanji gojenci našega malega semenišča.

 

Po maši bo pogostitev in prosto druženje. Če je le mogoče, zaradi lažje organizacije, sporočite svojo udeležbo na mail: marjan.kokalj(pri)rkc.si

Vljudno vabljeni!

p. Marjan Kokalj, predstojnik jezuitov v Mariboru in  MAGIS – Jezuitski kolegij v Mariboru 

Univerzalne apostolske preference DJ, 1. obletnica

V sredo 19. februarja 2020 bo minilo prvo leto, odkar je vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa predstavil štiri prednostne naloge jezuitov za življenje in delo v obdobju 2019-2029: razločevanje in »Duhovne vaje«, hoditi z izključenimi, spremljati mlade na poti, skrb za naš skupni dom. 
 
P. John Dardis DJ, vrhovni svetovalec za razločevanje in apostolsko načrtovanje v rimski kuriji Družbe Jezusove, predstavlja izhodišča, ki se nanašajo na skupno duhovno razločevanje, oznanjanje in spodbujanje ponotranjenja Univerzalnih apostolskih preferenc (UAP) Družbe Jezusove (jezuitov). Datum: 4. januar 2020.
 
Več o preferencah na https://jesuits.global (v slov. pa na povezavi)
Več videov p. Dardisa na https://discernmentandplanning.org
 
V sredo 19. 2. 2020 bo p. Sosa govoril o prvem letu poglabljanja jezuitov po vsem svetu v UAP. Jezuitom in sodelavcem je ob priliki namenjen webinar (spletni seminar, p. Sosa bo odgovarjal na vaša vprašanja), ki bo potekal v španščini, povezava za prijave.

O slovenski jezuitski dediščini v Ameriki in na Kitajskem

Društvo katoliških pedagogov Slovenije vabi:

Dr. Stanislav Južnič o slovenski jezuitski dediščini v Ameriki in na Kitajskem

Ta četrtek, 14. novembra 2019, vas vabimo k Sv. Jakobu v Ljubljani na predavanje prof. dr. Stanislava Južniča, antropologa in interpreta kulturne dediščine pri slovenski vladi.

Ob 18.30 bo pedagoška sv. maša za potrebe vzgoje, po maši bo ob 19.15 predavanje prof. dr. Stanislava Južniča z naslovom:

Slovenske jezuitske zvezde nad Ameriko in Kitajsko

Američan slovenskega rodu Dr. Južnič je interpret kulturne dediščine pri Slovenski vladi. Ukvarja se predvsem z zgodovino znanosti, predvsem fizike in astronomije, pa tudi z rodoslovjem. Po doktoratu iz zgodovine je odšel v ZDA, kjer deluje kot raziskovalec na Univerzi v Oklahomi.