Arhiv kategorij: Duhovne vaje

Zlata maša p. Jožeta Robleka DJ

Jezuit p. Jože Roblek letos praznuje 50 let mašniškega posvečenja (1970). Osrednje praznovanje, zlata sv. maša, bo v njegovi domači župniji, Preddvoru na Gorenjskem, ob župnijskem prazniku sv. Petra, v nedeljo 28. 6. 2020.

p. Jože Roblek kot novomašnik 1970

Ob priložnosti bo izšla knjiga p. Robleka s premišljevanji o rodnem Bašlju in gori Storžič nad njim, s prispevki in intervjujem o duhovnosti ter s pričevanji patrovih prijateljev. Naslov knjige je patrovo novomašno geslo: “Kristus me je vzljubil in zame daroval samega sebe” (Gal 2,20).

Umestitev novega provinciala Družbe Jezusove p. Mirana Žvanuta

Slovenska provinca Družbe Jezusove vabi na slovesnost, srečanje slovenskih jezuitov in prijateljev pri sv. maši v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, v soboto 27. 6. 2020 ob 17.00. Zahvalili se bomo dosedanjemu provincialu p. Ivanu Brescianiju in njegovim sodelavcem, z molitvijo pa v novo službo provinciala pospremili p. Mirana Žvanuta. 

Ob povezovanju v Božje občestvo bo po sv. maši priložnost za prijateljski klepet, prišli bodo jezuitje iz tujine, na voljo bodo tudi nove številke jezuitskih revij. Dobrodošli!

Spletna predavanja o duhovnosti

Ob četrtkih ob 10. uri doc. p. dr. Ivan Platovnjak DJ v maju in juniju 2020 pripravlja on-line predavanja o duhovnosti. Napovedana so tri dni vnaprej in je mogoče sodelovati preko vmesnika Zoom (uporabnik (St. Joseph Jesuits)), posnetki pa so kasneje dostopni na strani Youtube, kanal Teološke fakultete Univerze v Ljubljani “ULTEOF”; gl. povezave spodaj.

V četrtek 25. 6. bo še zadnje predavanje v okviru rednih spletnih predavanj o duhovnosti, ki so se začela v času epidemije koronavirusa.

 

18. 6. 2020, Evangeljske podobe o Bogu (2. del predavanja o vplivu podob o Bogu na duhovno življenje), p. dr. Ivan Platovnjak DJ,
Dosegljivo na: https://www.youtube.com/watch?v=2Vfaac5UDJM.

 

4. 6. 2020, Vpliv podob o Bogu na duhovno življenje – 1. del, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na: https://www.youtube.com/watch?v=-pJz0bzXR0E.

28. 5. ob 10. uri Uvod v evangeljsko duhovnost, asist. p. mag. Damjana Ristić DJ (UL TEOF), dosegljivo na https://youtu.be/l4K6cwKPP-8.

 

21. 5. 2020, Življenje v Svetem Duhu, p. dr. Ivan Platovnjak DJ: Med praznikoma Gospodovega vnebohoda in Binkošti se vsa Cerkev združuje v binkoštni devetdnevnici, molitvi za Svetega Duha, zato je prav, da se ustavimo in skupaj vidimo pomen in vlogo Svetega Duha v življenju vsakega kristjana in celotne Cerkve.

Predavanje je dosegljivo na https://youtu.be/AMJLGvk6aB8.

 

14. 5 .2020, Duhovna pomoč žalujočim, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na https://www.youtube.com/watch?v=wYEQ4YPrlJI.

Božji način tolažbe tisti vir, iz katerega črpamo kristjani pravi pristop do žalujočih in tudi moč, da smo jim lahko v duhovno pomoč in jim ne povzročamo še dodatnih bolečin. Žal mnogi žalujoči doživljajo velike stiske, ker se jim zdi, da ne verujejo dovolj ali pa da je z njimi nekaj narobe, če po pol leta ali po enem letu še ne morejo zaživeti, kakor da se ni nič zgodilo. Toda vprašanje je, s kom je kaj narobe. Ali ni morda v našem odnosu do žalujočih?

 

7. 5 .2020, Krščanska duhovnost v dokumentih papeža Frančiška, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na https://www.youtube.com/watch?v=Fj_0LdeVED4&feature=youtu.be.

V enournem predavanju je predstavljeno, kako papež Frančišek razume krščansko duhovnost in v čem je njeno bistvo.

 

En Duh, en svet, ena vigilija: #IgnatianPentecost in #TogetherAMDG

Dragi prijatelji, sodelavci in podporniki Družbe Jezusove,

COVID-19 je prizadel celotno človeško skupnost. Kakšen boljši odgovor kot moliti skupaj: »Pridi, Sveti Duh, in prenovi obličje zemlje!« Zato vas vabimo, da se v soboto, 30. maja, pridružite polurni molitvi v binkošti, ki bo združila ignacijansko družino ter naša jezuitska in ignacijanska omrežja po vsem svetu v več kot 100 državah. Pridružite se tem bratom in sestram v duhu in molitvi v edinstvenem trenutku človeške zgodovine.
Podrobnosti:

  • Polurna molitvena vigilija bo potekala ob treh ločenih časih, da bo sprejela globalno družino Ignacij po časovnih pasovih. Pridružite se nam bodisi 30. 5. ob 14.00 (20:00 po azijsko-pacifiškem času, Manila), 20:00 (Ljubljana, EMEA, rimski čas) ali 31. 5. ob 2:00 (20:00 po ameriškem času, New York/Santiago).
  • Poiščite več informacij na http://pentecost.jesuits.global; Youtube kanal Jesuits Global
  • Pridite k vigiliji z odprtim srcem, svojimi molitvenimi nameni in svečo, ki jo boste prižgali.
  • Povabite svoje prijatelje in omrežja, da se pridružijo vigiliji. Vnaprej delite svoje lastne molitve na družabnih medijih z #IgnatianPentecost in #TogetherAMDG
  • Odzovite se v slovenščini: FB Jezuiti – Družba Jezusova, @Jezuiti1, media.jezuiti@rkc.si

Nedelja Božjega usmiljenja, prenos molitve in sv. maše

Narodno svetišče sv. Jožefa v Ljubljani, rektor p. Tomaž Mikuš DJ, ter voditelj Šole Božjega usmiljenja p. Tomaž Podobnik DJ vabita k praznovanju nedelje Božjega usmiljenja, 19. 4. 2020, preko spleta:

  • Molitev se bo začela ob 15. uri z rožnim vencem Božjega usmiljenja pred Najsvetejšim.
  • Ob 16. uri bo sveto mašo daroval p. Tomaž Podobnik DJ, iz kapele Božjega usmiljenja in nedolžnih otrok.
  • Po blagoslovu z Najsvetejšim po maši bo počastitev relikvij treh svetnikov Božjega usmiljenja: sv. Favstine Kowalske in bl. Mihaela Sopočka in sv. Janeza Pavla II.

Molitvi lahko sledite: