Arhiv kategorij: Ponudba

Obredi velikega tedna z jezuiti po Sloveniji

V skladu z navodili slovenskih škofov bomo jezuiti obhajali obrede velikega tedna pri zaprtih vratih po naših skupnostih in župnijskih cerkvah, ob urah, predvidenih s strani škofov (gl. spodaj za Dravlje); ponekod se lahko pridružite spletnemu prenosu, drugod v molitvi ob določeni uri.

 

Škofje in župniki vabijo vernike k samostojnim domačim obredom ob določenih urah: blagoslov jedil na veliko soboto ob 15.00 (velja po RTV ali spletu) ali družina sama; velikonočna vigilija (sobota) ob 20.00 ob prižganih svečah; velika noč (nedelja) ob 8.00 velikonočni zajtrk. Povezava na podrobnejša navodila o urah in besedilih prilagojenih obredov, zvonjenja in televizijskih oddajah.

 

Župnija Ljubljana Dravljeprenos po FB iz kapele jezuitske skupnosti: cvetna nedelja 10.00, veliki četrtek 18.00, veliki petek ob 15. uri križev pot, ob 18. uri obredi; velika sobota bo ob 15. uri blagoslov jedil, ob 20. uri velikonočna vigilija; velika noč ob 10. uri; velikonočnega ponedeljka do velikonočne sobote bodo svete maše vsak večer ob 19. uri. Drugi prispevki (npr. posnetek litanij sv. Roka) na spletni strani župnije.

 

Župnija Radlje ob Dravižupnik bo maševal v cerkvi ob predvidenih urah; po FB profilu p. Viljema Lovšeta pa lahko spremljate naslednje obrede: cvetna nedelja 8.00, veliki četrtek 20.00, veliki petek ob 17. uri obred v krajši obliki; velika sobota bo ob 21. uri velikonočna vigilija; velika noč ob 9. uri.

 

Iz cerkve sv. Jakoba v Ljubljani lahko do nadaljnjega vsak dan ob 19.15 v živo spremljate sveto mašo preko facebook profila p. Silva Šinkovca; prim. spletna stran župnije.

V župniji sv. Magdalene v Mariboru prenosov ne bo. Več informacij v župnijskih oznanilih.

Prenos sv. maše v angleščini (English Mass in Ljubljana) bo dostopen na FB profilu p. Dajmana Ristića: cvetna nedelja ob 10. uri; ostalo bo sporočeno v prihodnje.

 

Spovedovanje v postnem in velikonočnem času

  • Škofje vabijo vse vernike, da v letošnjem postnem in velikonočnem času, ko je zaradi izrednih razmer onemogočen prejem zakramenta svete spovedi, v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje (Moj Bog, žal mi je …).
  • Papež Frančišek takole vabi: Vem, da greste mnogi izmed vas ob veliki noči k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo mnogi rekli: »Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker ne smem iti od doma? In jaz se želim spraviti z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka objame … Kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?« Stori to, kar pravi Katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: »Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi.« In prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja in mu obljubi: »Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.« In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Če v bližini ni duhovnika, lahko sam pristopiš k Božjemu odpuščanju, kakor nas uči Katekizem. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja – tako bo naša duša postala bela kot sneg.
  • Škofje določajo, da duhovniki zaradi nevarnosti širjenja okužb vernikom ne smejo podeljevati zakramenta sprave.

Spoved po telefonu oziroma spletu ni veljavna.

Sv. maše jezuitov na praznik sv. Jožefa

19. marca je slovesni praznik svetega Jožefa, ženina Device Marije. Tudi Družba Jezusova (jezuiti) se mu spoštljivo priporočamo kot zavetniku našega reda. Naši patri ob tej priliki darujejo svete maše na različnih koncih, za sledenje povezava ne potrebujete nujno Facebook (FB) računa:

Povezava na seznam drugih spletnih prenosov sv. maš in molitve v Sloveniji.

Slovo od Plečnikove kapele Srca Jezusovega in jezuitske hiše na Ljubljanski 13 v Mariboru

Skupnost jezuitov na Ljubljanski 13 v Mariboru in Jezuitski kolegij Magis vabita na zahvalno sveto mašo pred zaprtjem oz. prestavitvijo kapele Srca Jezusovega na Ljubljanski 13 v Mariboru.

Sv. maša bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 18.00. Somaševanje bo vodil nadškof Alojzij Cvikl, pri programu pa bodo sodelovali študenti Magisa ter nekdanji gojenci našega malega semenišča.

 

Po maši bo pogostitev in prosto druženje. Če je le mogoče, zaradi lažje organizacije, sporočite svojo udeležbo na mail: marjan.kokalj(pri)rkc.si

Vljudno vabljeni!

p. Marjan Kokalj, predstojnik jezuitov v Mariboru in  MAGIS – Jezuitski kolegij v Mariboru 

Univerzalne apostolske preference DJ, 1. obletnica

V sredo 19. februarja 2020 bo minilo prvo leto, odkar je vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa predstavil štiri prednostne naloge jezuitov za življenje in delo v obdobju 2019-2029: razločevanje in »Duhovne vaje«, hoditi z izključenimi, spremljati mlade na poti, skrb za naš skupni dom. 
 
P. John Dardis DJ, vrhovni svetovalec za razločevanje in apostolsko načrtovanje v rimski kuriji Družbe Jezusove, predstavlja izhodišča, ki se nanašajo na skupno duhovno razločevanje, oznanjanje in spodbujanje ponotranjenja Univerzalnih apostolskih preferenc (UAP) Družbe Jezusove (jezuitov). Datum: 4. januar 2020.
 
Več o preferencah na https://jesuits.global (v slov. pa na povezavi)
Več videov p. Dardisa na https://discernmentandplanning.org
 
V sredo 19. 2. 2020 bo p. Sosa govoril o prvem letu poglabljanja jezuitov po vsem svetu v UAP. Jezuitom in sodelavcem je ob priliki namenjen webinar (spletni seminar, p. Sosa bo odgovarjal na vaša vprašanja), ki bo potekal v španščini, povezava za prijave.