Arhiv kategorij: Novice

V mesecu novembru molimo za dialog in spravo na Bližnjem Vzhodu

Molitveni namen za november 2019: Da bi na Bližnjem Vzhodu, ki si ga delijo različne verske skupnosti, zaživel duh dialoga, srečanja in sprave.

 

Kot verski voditelji smo dolžni obsoditi vsako nasilje nad dostojanstvom in človekovimi pravicami,« je pozval papež. »Človeško življenje, dar Boga Stvarnika, ima značaj svetega. Za nasilje, ki hoče biti versko upravičeno, zasluži najostrejšo obsodbo, kajti Vsemogočni je Bog življenja in miru. Od vseh, ki trdijo, da ga častijo, svet pričakuje, da so moški in ženske miru, zmožni živeti kot bratje in sestre, kljub etničnim, verskim, kulturnim in ideološkim razlikam.

Papež Frančišek je to rekel med obiskom turškega urada za verske zadeve 28. november 2014.

 

Molitev darovanja ali posvetitve

Molivec se vsak dan osebno daruje ali posveti Bogu s svojimi besedami ali z naslednjo molitvijo:

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.
Izročam ti svoje molitve, misli, besede,
dejanja, radosti in bolečine
skupaj s srcem tvojega Sina Jezusa,
ki se v evharistiji vedno znova podarja
za odrešenje sveta.
Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,
danes moj vodnik in moja moč,
da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.
Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,
prosim še posebej za namen,
ki ga za ta mesec predlaga Sveti oče.

 

Več v knjižici o Papeževi svetovni mreži molitve za 2019.

Nova številka revije Slovenski jezuiti

Letošnja edina, 289. številka Slovenskih jezuitov prinaša na dobrih 50 straneh:

– 50 let Slovenske province Družbe Jezusove (1969–2019) – odlok o ustanovitvi province, beseda prvega provinciala p. Pavla Berdena in razmišljanje pokojnega p. Franceta Cerarja;

– o začetku postopka beatifikacije p. Pedra Arrupeja in spominih patrov Franceta Zupančiča in Janeza Srake nanj;

– intervju z vrhovnim jezuitskim predstojnikom p. Arturo Soso;

– o 10-letnici Ignacijevega doma duhovnosti (2009–2019);

– o letošnjih patrih jubilantih 90-letnikih: Vitalu Vidru, Jožetu Kokalju, Francetu Šetarju;

– o letošnjih patrih srebtnomašnikih: Ivanu Hočevarju Robinu Schweigerju in Janezu Perčiču

in drugo.

Odgovoriti na izzive sveta in praznovati

Ljubljana Dravlje, 25. oktober 2019 – Cerkev Kristusovega učlovečenja je med petkovim večerom postala kraj poslušanja, pogovora, hvaležnosti in praznovanja med prijatelji v Gospodu. Provincial slovenskih jezuitov Ivan Bresciani je na začetku izrekel dobrodošlico vrhovnemu predstojniku Družbe Jezusove p. Arturu Sosi ter navzočim slovenskim predstojnikom drugih redov. S srcem je izpostavil, da obisk p. Sose med nas prinaša Svetega Duha, ki svetovno Družbo Jezusovo vodi v današnjem času.

Nato smo slovenski jezuiti s sodelavci in prijatelji prisluhnili predstavitvi p. Sose o tem, kako skupaj s Kristusom odgovoriti na izzive sveta. Spodbudil nas je k poglobljenemu premišljevanju štirih apostolskih prioritet, ki bodo svetovno Družbo Jezusovo vodila v obdobju 2019-2029, dorečene pa so bile v zadnjih letih. Poudaril je, da ne gre za kratek recept, ampak za odprt proces ponotranjenega, inteligentega in skupnega udejanjanja novih odgovorov v drži služenja Bogu in svetu. Sledila je možnost vprašanj p. Sosi in pogovor vseh prisotnih v majhnih skupinah o doživljanju teme.

 

Uvod v drugi del srečanja s tematiko 50-letnice Slovenske province Družbe Jezusove je pripravil p. Marjan Kokalj DJ z meditacijo o tej preteklosti. Provinca je bila ustanovljena v prelomnih cerkvenih časih po 2. vatikanskem cerkvenem koncilu, ko je karizmatični predstojnik DJ p. Pedro Arrupe Slovensko provinco oddvojil od Hrvaške in s tem delo slovenskih jezuitov spodbudil k novemu valu ustvarjalnosti. Meditacija je povabila k hvaležnosti Bogu za trud jezuitov s sodelavci ter v imenu jezuitov zaprosila tudi za odpuščanje.

 

Sledila je sv. maša, ki jo je ob prepevanju združenih odraslih pevskih zborov župnije Dravlje vodil p. Sosa v angleščini. V nadaljevanju objavljamo slovenski prevod njegove pridige. Ob koncu sv. maše so jezuitski gostje iz Rima (ob p. generalu sta prišla asistent za J Evropo p. Cipriano Diaz in tiskovni predstavnik kurije p. Pierre Belanger) prejeli sladak spominek: za p. Soso je bila to potica, s hudomušno opombo, naj o njeni slovenski sladkosti ob prvi priliki pove papežu Frančišku, ki bi jo moral že poznati. Darja Silan, ki je povezovala trenutke večera, pa se je z ganjenim srcem zahvalila slovenskim jezuitom za spremljanje družin v osebnih prelomnicah – s šopkom rož za šopek patrov. Med pogostitvijo po maši so odzvanjali prijazni in veseli toni večera in utrjevali preplet jezuitskega prijateljstva z vseh vetrov.

Posnetke meditacije in nagovorov pri maši, fotografije Tomaža Celarca in prispevek Darje Silan na spletni strani Župnije Ljubljana Dravlje.

Pridiga p. Artura Sose med sveto mašo

Berila dneva: Rim 7,1 8-25; Lk 12, 54-59

Dragi sobratje jezuiti, sodelavci  in dragi prijatelji, ki nam stojite ob strani!

Kot skupnost smo ravnokar molili ob 50. obletnici Slovenske jezuitske province, sedaj pa bomo praznovali še ob mizi evharistije, ki združuje  naše potrtosti in tolažbe z bolečinami in veseljem križanega in vstalega Kristusa.

Razločevanje pomeni, znati opazovati in znati prav razlagati to, kar vidimo. Pri tem nam pomaga modrost, ki je v nas, v naši kulturi in se prenaša iz generacije v generacijo. Jezus pa nam pravi, naj še poglobimo to prirojeno modrost in jo damo na razpolago za služenje drugemu.

Modrost poglobimo tako, da oblikujemo notranjega človeka, kot nam o tem govori sv. Pavel v Pismu Rimljanom. Brez kultiviranja človekovih globinskih čutov ne moremo zares rasti v Kristusu in svobodi. Razločevanje predvideva motrenje in poslušanje; okušanje in spreobrnjenje. Preko tega se nam razodene prihodnost v Bogu.

Razločevati pomeni prisluhniti temu, kar se dogaja okrog nas: kriki ljudi in družbe na sploh, krik narave, kriki tistih, ki prihajajo od daleč in od blizu. Prisluhnemo govoru zgodovine, da bi vedeli, od kod smo in kam gremo. Poslušati pomeni,  da nismo izolirani in umerjeni sami vase.

Razločevanje je tudi pogovor. Pomeni, pripovedovati  si med sabo o tem, kar smo videli in slišali, da bi našli skupne poti, ki jih bomo ubrali. To so načini našega bivanja, ki jih želi Bog. Pogovor pomeni, pogovarjati se z Očetom (kot v kolokviju v duhovnih vajah). In ti Gospod, kakšen si v resnici, in kaj želiš od nas?

Glede na vzpone in padce, ki jih doživljamo ljudje in Cerkev, se Družba Jezusova obrača na Boga, da bi nam povedal, kaj si želi od nas: kako naj bi živeli kot ljudje, ki jim je bilo odpuščeno in živijo spravljeno v tej dobi sprememb, ko pomeni brati  znamenja časa kot izziv.  Razločevati pomeni poslušati, v skupnosti in z Bogom, s Kristusom, Marijo v notranjem pogovoru, kot nas učijo Duhovne vaje. Saj je Bog tisti, ki nas išče v zgodovini, tudi v najbolj težavnih okoliščinah, kot pravi papež Frančišek v okrožnici Veselje evangelija. Razločevanje je vedno vabilo k spreobrnjenju: da zapustimo svoje poti in se podamo na Božje.

Razločevanje kliče k upanju, ker vidi trenutno stanje in ponuja možnost za boljše služenje družbi in Cerkvi. Obenem nas osvobaja skušnjave, ki pravi,  da so problemi preveč zapleteni ali celo nemogoči, da bi jih rešili. Umetnost razločevanja pomeni, učiti se, do zadnjega srčnega utripa, do Božjega utripa.

Pozorni moramo biti torej  na srce in na to, kar srce posluša. Poslušati moramo drug drugega z voljnim srcem in odprtim duhom. Sinodalnost, ki jo predlaga papež Frančišek,  je sestavljena iz omenjenih štirih delov: opazovanja, odmevanja, poslušanja in pogovarjanja.

Danes se lahko posebej spomnimo na razločevanje, ki ga opravljajo papež, škofje in mnogi pastoralni delavci na sinodi o Amazonski regiji, da bi Bog Oče blagoslovil njihove napore in nam vsem skupaj podaril mir.

P. Arturo Sosa prispel in se srečal s slovenskimi jezuiti

V četrtek 24. oktobra 2019 se je z večernim srečanjem slovenskih jezuitov pri Sv. Jožefu v Ljubljani začelo praznovanje 50-letnice Slovenske province Družbe Jezusove. Iz Rima je ob tem prišel na obisk vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa v spremstvu svetovalca za južnoevropske jezuite p. Cipriana Diaza. Enourno srečanje je minilo v prijetnem pogovoru o slovenski provinci, o delu vrhovnega predstojnika in o značilnostih jezuitov po svetu.

Prednostne jezuitske naloge v prihodnjih desetih letih

Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove, P. Artuto Sosa, je v torek 19. 2. 2019 v Rimu predstavil štiri prednostne naloge jezuitov za delo v prihodnjih desetih letih (2019–2029). To so:

1.     Razločevanje in »Duhovne vaje« – Pomagati ljudem najti Jezusa Kristusa in hoditi za njim.

2.     Hoditi z izključenimi – Hoditi z ubogimi, ranljivimi, izključenimi in tistimi, ki jih družba ne ceni, v poslanstvu sprave in pravičnosti.

3.     Skrb za naš skupni dom – Delati z globino Evangelija za ohranitev in obnovo Božjega stvarstva.

4.     Spremljati mlade na poti – Spremljati mlade pri ustvarjanju prihodnosti, polne upanja.

Proces izbiranja nalog se je zaključil februarja 2019 z delom papeža Frančiška, ki je naloge predegledal, odobril in potrdil v njihovi končni obliki. Jezuiti s(m)o za izbor prioritet molili zadnji dve leti in se na vseh ravneh razločevanja in odločanja o prioritetah pogovarjali, vse odkar je 36. generalna kongregacija oktobra 2016 spodbudila ta proces. Predhodnji seznam prednostnih nalog je objavil 2003 predpredzanji vrhovni predstojnik DJ Peter-Hans Kolvenbach SJ (takrat jih je bilo pet: Kitajska, Afrika, intelektualni apostolat, rimske hiše, migranti in begunci).

Uraden naziv za prednostne naloge jezuitov po vsem svetu je s tujko “univerzalne apostolske preference (UAP)”:
univerzalne – namreč splošne in v svetovnem merilu,
apostolske – glede področij pastoralnega dela in formacije za to delo,
preference – prednostne naloge glede na druge svetovne, regijske, lokalne in osebne potrebe.

Več predstavitvenega materiala

  • Na uradni predstavitveni strani lahko preberete razlago nalog v angl., fr. šp. in it. jeziku.
  • Na prvi strani jezuiti.si si lahko ogledate videonagovor p. Sose o dinamiki razločevanja in udejanjanja prioritet. ter prisluhnete vrhovnemu predstojniku v španščini (z možnostjo vključitve podnapisov v angleščini s klikom na ikono znotraj okvirja z videom).
  • Celotni dokument o prednostnih apostolskuh nalogah jezuitov po vsem svetu iz februarja 2019 lahko preberete na povezavi.
  • Ob nedavnem obisku v Slovenij, 25. oktobra 2019, je p. Arturo Sosa DJ jezuitom in sodelavcem o prednostnih nalogah spregovoril ob naslednjih računalniških prosojnicah (v angleščini).

Poslani v svet (misijonska nedelja)

Poslani v svet

Besedilo in glasba: Marko Pavlič

 

 

V vodi prerojeni zagledali smo luč,
v globine potopljeni z Njim vstali smo od smrti.
Novo upanje prihaja, čutimo novo moč.
Zdaj življenje se poraja, naj nas vodi Duh.

 

Poslani smo v svet oznanjati novico:
Jezus križani živi!
Poslani smo v svet pomagati ubogim,
ponuditi roko drugemu.

 

Žetev je velika, a kaj je z delavci?
Bog nas vztrajno kliče, naj združimo moči.
Novo upanje prihaja, čutimo novo moč.
Zdaj življenje se poraja, naj nas vodi Duh.

 

Misijonsko središče Slovenije je marca 2019 spodbudilo k ustvarjanju pesmi z misijonsko tematiko, saj v oktobru 2019 praznujemo izredni misijonski mesec, kakor je želel papež Frančišek s pismom “Krščeni in poslani: Kristusova Cerkev, poslana v svet.”  Pater Marko Pavlič DJ je sledil pobudin in ustvaril glasbo in besedilo zgornje pesmi. Na spletni strani Misijonskega središča Slovenije lahko prisluhnete studijski verziji in zanjo glasujete! Vokal Damjan Ristić, instrumentalna spremljava Tine Lustek.

 

 

Iz uvoda papeževega pisma:

Praznovanje misijonskega meseca nam bo pomagalo ponovno odkriti misijonski pomen naše odločitve za vero v Jezusa Kristusa, vere, ki smo jo milostno prejeli pri krstu. Bogu pripadamo kot njegovi otroci. Naš odnos z Bogom ni zasebna stvar, ampak je vedno v povezanosti s Cerkvijo. Iz našega občestva z Bogom Očetom, Sinom in Svetim Duhom smo skupaj s številnimi brati in sestrami rojeni v novo življenje. To Božje življenje pa ni niti »prodajno blago«, s katerim bi lahko trgovali, niti ni povezano s prozelitizmom, temveč je bogastvo, ki ga je treba podarjati, deliti, oznanjati – to je pomen in smisel misijonstva. Zastonj smo prejeli ta dar in zastonj ga delimo (prim. Mt 10,8), ne da bi kogar koli izključevali. Bog želi, da bi se vsi ljudje rešili in da bi po služenju Cerkve, vesoljnega zakramenta odrešenja, vsi prišli do spoznanja resnice in doživeli njegovo usmiljenje (prim. 1 Tim 2,4; II. vat. koncil, Lumen Gentium, 48).”.

 

 

Umrl br. Jože Rovtar DJ

V Gospodu je 14. oktobra 2019, zaspal

brat Jože Rovtar iz Družbe Jezusove

45 let misijonar v Zambiji, zadnjih osem let je živel v jezuitski skupnosti v Dravljah, od marca 2019 pa v Duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani.

Pogreb pokojnega br. Rovtarja, ki je umrl v 92 letu starosti in 66 letu Družbe Jezusove, je bil v četrtek, 17. oktobra ob 15.30 v Dravljah v Ljubljani. Brat Jože, ki je živel z Bogom in ljudmi v miru, predanosti in veselju, naj počiva v Božjem miru.
AMDG
Sobratje jezuiti

Foto s pogreba in pogrebni nagovor p. Janeza Mujdrice, Radio Vatikan.

Podrobnejši življenjepis na jezuiti.si.