Arhiv kategorij: Novice

Sv. Stanislav Kostka in letošnji jezuitski novinci

13. novembra goduje poljski jezuit sv. Stanislav Kostka (1550–1568). Splošno je poznan kot zavetnik mladine, je pa tudi zavetnik jezuitskih novincev, saj je dozorel za nebesa že kot novinec. Ob letošnjem letu mladih (“Alojzijanski jubilej”, od 9. marca 2018 do 9. marca 2019) se ob škofovski sinodi o mladih v Cerkvi spominjamo dveh jezuitov, zavetnikov mladine: poleg sv. Stanislava, od katerega smrti letos mineva okroglih 450 let, se spominjamo še sv. Alojzija Gonzage (1568-1591), ki se je rodil v letu smrti sv. Stanislava na 9. marec. (Povezava na pridigo škofa Alojza Cvikla.) Kdor v tem letu poroma v Rim, je posebej povabljen, da se ustavi na njunih grobovih in spominskih muzejih (sobah, kjer sta živela): prvi je pokopan v cerkvici, posvečeni njemu na Kvirinalu, drugi pa v cerkvi sv. Ignacija blizu Beneškega trga.

Letos je v mednarodnem jezuitskem noviciatu  v Genovi, kamot odhajajo tudi slovenski novinci, v dveh letnikih skupaj 16 novincev (na sliki ni vseh, so pa vsi trije slovenski: prva z leve spredaj sta Boštjan in Urban, drugi z desne zadaj pa Aleksandar). Več o 89 jezuitskih novincih po 10 noviciatih Evrope in Bližnjega Vzhoda pa na povezavi v angleščini.

Novi strani o Družbi Jezusovi po svetu

Praznik sv. Luka (evangelista – medijskega človeka) 18. oktobra 2018 je bil dolgo pričakovani datum otvoritve dveh projektov-spletnih strani: Rimske kurije Družbe Jezusove (DJ) https://sjcuria.global/ in Svetovne spletne strani DJ https://jesuits.global/. Strani se dopolnjujeta in želita pomagati pri obveščanju o tekočem delu vrhovnega predstojnika (“patra generala”) in njegovih svetovalcev (v primeru Kurije) in tudi o delu in poslanstvu Družbe po vsem svetu. Povezani strani dopolnjujeta in sistematično predstavljata vsebine pretekle spletne strani (sjweb.info). Pri tem je odslej na Svetovni spletni strani posebno jasno predstavljeno, kaj jezuiti po svetu delajo podobno in kaj so posebna poslanstva.

Biserna maša p. Vitala Vidra in srečanje zakonskih skupin Najina pot

V nedeljo 7. oktobra 2018 je bilo v cerkvi Sv. Jožefa v Ljubljani vsakoletno srečanje parov zakonskih skupin Najina pot in njihovih družin. Letos je bilo še posebej slovesno, saj je p. Vital Vider DJ, začetnik Najine poti in zakonske pastorale v Sloveniji, z zakonci in družinami praznoval svojo biserno mašo – 60 let duhovništva. S p. Vitalom so somaševali njegovi sobratje jezuiti, med njimi p. Andrej Benda, ki mu je p. Vital predal vodenje Najine poti, in predstojnik slovenskih jezuitov p. Ivan Bresciani.

Zakonci pravijo, da “je to lepo srečanje, saj nas vse, ki pridemo, povezuje to, da imamo Boga in svoj zakon na vrhu lestvice vrednot. V današnjem času in v družbi, kjer je to dvoje tako napadano in razvrednoteno, je ohrabrujoče videti okrog sebe množico enako mislečih – od mladoporočencev do parov, ki so že praznovali zlato poroko.” Cerkev je bila polna. Na koncu maše sta bili v Najino pot uradno sprejeti še dve novi zakonski skupini, 60. in 61., njuni člani so se predstavili vsem ostalim, ki so jih z veseljem pozdravili in sprejeli medse. Po sv. maši je sledilo druženje na dvorišču, kjer so poklepetali z znanci in prijatelji iz zakonskih skupin in duhovnih vaj.

Pater Vital je bil v svojem nagovoru kratek in jedrnat – kot vedno. Ponovil je tisto, kar je za življenje v zakonu najpomembnejše. Tudi na koncu maše, ko je, med drugimi, prejemal zahvale, je bil kratek in skromen. Rekel je, da so edine njegove zasluge to, »da je dihal, jedel in spal, leta pa je dodajal dobri Bog.«

 

 

Prve zaobljube Janeza Gorenca v DJ

V nedeljo 15. septemba 2018 je v Genovi v Italiji opravil prve zaobljube v Družbi Jezusovi dotedanji novinec Janez Gorenc.

 

Z našimi talenti in omejitvami se bomo darovali Jezusu Kristusu, da bi mu kot sveti Ignacij pinožno služili,” so nas povabili k molitvi zanje. Med sv. mašo, ki je potekala v cerkvi Presv. Jezusovega imena v središču mesta,  so zaobljube opravili še Italijana Piero in Giacomo ter Romuna Cornel in Andrei. S tem so zaključili dvoletni noviciat oziroma uvodno formacijo za jezuitski red, ki je potekal pod vodstvom p. Agostina Calettija SI in v družbi drugih novincev v mednarodnem noviciatu nad genovskim zalivom. Janeza so na slovesnosti spremljali slovenski jezuiti, provincial p. Ivan Bresciani, delegat za formacijo p. Milan Bizant ter p. David Bresciani. Manjkala ni Janezova družina, ki je mednarodno srečanje v noviciatu popestrila s slovenskimi dobrotami.

 

Poleti 2018 so novinci počitnikovali v Sloveniji. Omenjeni peteri novinci so z zaopravljenimi zaobljubami postali jezuitski bogoslovci ali “sholastiki”, študij filozofije (v okviru priprave na duhovništvo) pa od oktobra letos opravljajo na Papeški univerzi Gregoriani v Rimu. med študijem bivajo v jezuitskem semenišču oziroma filozofatu v skupnosti Sv. Sabe (okolica rimskega griča Aventina), tam so se pridružili predhodnjim italijanskim, malteškim, albanskim, španskim in portugalskim jezuitom na tej stopnji vzgoje.

Molimo s papežem Frančiškom v mesecu oktobru

OKTOBER 

 Za evangelizacijo: POSLANSTVO POSVEČENIH

Da bi posvečeni prebudili svojo misijonsko gorečnost in dosegli uboge, obrobne in brezpravne.

Prvi cilj je »gledati na preteklost s hvaležnostjo«.
Drugi cilj je »živeti sedanjost z navdušenjem«.
Tretji cilj je »sprejeti prihodnost z upanjem«.

Za to lahko iz srca molimo, smo vključeni v molitev in smo deležni molitve mnogih. To samo dejstvo prebuja hvaležnost, ko gre za našo prehojeno pot, prebuja voljo in nove moči, ko gre za druge, posebej tako ali drugače »uboge, obrobne in brezpravne«, in z upanjem jasni prihodnost nas vseh.

 

Trije jezuiti iz Slovenije v genovskem noviciatu

30. septembra 2018 so v mednarodni noviciat v italijanski Genovi vstopili trije novinci slovenske jezuitske province. Pridružili so se še sedmim Italijanom prvega letnika ter ostalim novincem drugega letnika noviciata, ki so iz Albanije, Malte in Italije. Pod vodstvom magistra p. Agostina Calettija DJ bodo dve leti opravljali to uvodno spoznavno etapo oblikovanja oz. “formacije” v Družbi Jezusovi.

Aleksandar med tečajem italijanščine v Milanu

 

Moje ime je Aleksandar Cvetković in prihajam iz Srbije. Odraščal sem na podeželju, v bližini Kragujevca v pokrajini, ki se imenuje Šumadija. Osnovno šolo in gimnazijo sem končal v Batočini, Pravoslavno teološko fakulteto pa v Beogradu. Božjo bližino in klic sem začutil že v otroških letih. Ta izkušnja me je popolnoma prežela, tako da se ji nisem mogel upreti in se ne ravnati po njej. Iskanje, razločevanje in raziskovanje sebe in načina, kako izkušnjo Božje bližine in ljubezni deliti z drugimi in drugim, me je pripeljala k jezuitom. Zdaj pa odhajam v noviciat v upanju in zaupanju, da je Družba Jezusova ta zadnja postaja in kraj uresničitve Božje volje zame.

 

Boštjan med služenjem v zbiljski Barki

Boštjan med služenjem v zbiljski Barki

Boštjan Lenart prihaja iz Slovenj Gradca in je bil l. 2005 posvečen v katoliškega duhovnika mariborske nadškofije. Doslej je služboval na župnijah Ravne na Koroškem, Sv. Jakob v Slovenskih Goricah, Kotlje in Strojna ter bil v Mariboru 2015-2016 nadškofijski tajnik, sodelavec Pastoralne službe in sodnik Metropolitanskega cerkvenega sodišča. Leta 2013 je na Lateranski univerzi v Rimu doktoriral iz pastoralne teologije. Ob priliki bo tudi sam več napisal o sebi.

Urban v Jezuitskem kolegiju

Urban v Jezuitskem kolegiju

 

Sem Urban Gartner, star 27 let, Gorenjec, doma v bližini Železnikov. Sem magister kemijskega inženiringa, tudi nekdanji  aktiven član skupnosti Mladi odrasli za Kristusa, sodelavec Vincencijeve zveze dobrote, hkrati pa navaden študent s svojimi razvadami in dobrimi platmi. Razločevanje je zame dokaj razvejana aktivnost. Prva je bila preprosta vera in molitev in nato prvi konkretnejši Božji dotiki in spodbude (pa ljudje, moje želje idr.). V zadnjem času pa tudi preko jezuitskega načina molitve. Jezuiti so me pred letom dni sprejeli v svoj študentski dom (Kolegij) v Ljubljani, kjer sem se seznanil z jezuiti in njihovo duhovnostjo. Med (jezuitskim) procesom razločevanja za poklicanost sem tako med vsemi možnostmi, ki sem jih poznal, na koncu lahko skupaj z Bogom izbral jezuite.

 

Z besedami Urbana jih priporočamo v molitev: »da bi jaz in drugi /novinci/ zmogli postati jezuiti (ali kar Bog želi), ki jih On in ljudje sedaj potrebujemo.«

Moteči, nevidni in travmatizirani učenci

Predstavitev: Prepoznavamo otroke in mladostnike v stiski in se seznanimo z možnimi posledicami

travmatskih izkušenj. Usvojimo veščine, ki pomagajo graditi kakovosten stik z otrokom, sodelavci in

starši s področja učinkovitega sporazumevanja, gradnje kakovostih odnosov, uravnavanja obrambnih

vedenj in veščin reševanja problemov. Prepoznavamo svoje notranje vire moči in točke rasti.

Obseg: 8 ur

Izvedba: Ljubljana, 6. 10. 2018, prijave: do 24. 9. 2018

Vodi: Julija Pelc