Arhiv kategorij: Novice

Molimo s papežem Frančiškom v mesecu septembru

SEPTEMBER 

 Splošni: MLADI IZ AFRIKE

Da bi imeli mladi z afriškega kontinenta dostop do izobrazbe in dela v lastnih deželah.

 

Bog daj, da bi bilo tako, za to je vredno moliti oz. se v povezanosti PSMM pridružiti temu papeževemu namenu. Ta molitev se dotika Afrike kot najrevnejše celine, ki jo mnogi izkoriščajo od zunaj in od znotraj, da bi se vendarle utrdila in postavila na svoje noge. Dotika se tudi migracij in vse problematike z njimi. V Franciji sem pred mnogimi leti, ko še ni bil tako akuten problem beguncev in migrantov, poslušal nadškofa jezuita iz Čada, kjer so bili tedaj boji med severom in jugom. Ker so mnogi bežali v Francijo, se je Francija branila pred begunci in migranti s strožjimi zakoni in zaporo meja. Ta nadškof je takrat rekel takole: te zapore ne bodo dosti pomagale, kajti ljudje gredo tja, kjer je bolje. To je, po mojem, tudi ključ za razumevanje migracij, globlji od političnega in načrtovanega. Svet se je premaknil in ne bo se ustavil, dokler ne pride do novega ravnotežja. Zato pa, Bog daj, da bi mladi Afričani v svojih deželah imeli dovolj možnosti za kvalitetno izobrazbo in delo, drugače bomo imeli kmalu celo Afriko v Evropi.

 

Teden vzgoje

»Blagor sinu, komur je mati prvi, oče drugi, moder in pošten šolnik tretji učitelj, ki ni samo učitelj, marveč tudi skrben krščanski odgojitelj.« bl. Anton Martin Slomšek

 

Spoštovani!

 

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) ob začetku letošnjega šolskega leta pripravljamo prvi Teden vzgoje. Vabimo, da se pridružite aktivnostim tedna od 2. do 9. septembra 2018.

Vzgoja je pomembno poslanstvo staršev, učiteljev in vseh vrst vzgojiteljev. Otroci in mladostniki se razvijajo v zrele osebnosti, spremljajo pa jih različni ljudje. Da bi bila vzgoja čim bolj kakovostna, da bi vsi vzgojitelji bili na pravi način ob svojih varovancih, Teden vzgoje posvečamo Bogu. Ta teden, ko se pričenja novo šolsko in tudi katehetsko leto, bomo prosili Božjega blagoslova za vse vzgojno delo.

Dogodki v Tednu vzgoje:

  • Tiskovna konferenca, petek, 31. 8. 2018, ob 11.00, Krekov trg 2, Ljubljana.
  • Izjava o vzgoji, nadškof msgr. Stanislav Zore, predstavljena bo na Tiskovni konferenci in duhovnike vabimo, da jo preberejo pri svetih mašah v nedeljo, 2. 9. 2018.
  • Knjižica z besedili vsebuje uvod v sveto mašo, razmišljanje dneva in prošnje za vse potrebe. Vsaka župnija lahko to knjižico uporabi pri sveti maši.
    Besedilo je objavljeno na spletni strani DKPS in je pripeto temu sporočilu. Besedila so pripravili učitelji in vzgojitelji iz različnih vzgojno izobraževalnih ustanov.
  • Vabimo, da se teden zaključi z blagoslovom šolskih torbic, 9. 9. 2018. Besedilo je v knjižici. Z blagoslovom šolskih torbic, ki pomeni tudi blagoslov otrok, staršev in učiteljev, kličemo Božje varstvo.

Naj imajo naši učenci prave vzgojitelje v družini, v šoli in na župnijah.

Lepo vas pozdravljamo!

Pripravljalni odbor Tedna vzgoje

Žepni koledar Vzgoja 2018/19 je tu!

Na voljo je žepni koledar Vzgoja za novo šolsko leto, ki zajema obdobje od avgusta 2018 do decembra 2019.

Primeren je za načrtovanje dejavnosti v šolskem in pastoralnem letu. Zaradi svojega formata je zelo priročen.

Naročite ga lahko tukaj.

Lep pozdrav!

DKPS

OBVLADOVANJE STRESA IN KREPITEV OSEBNOSTNE ČVRSTOSTI

Seminar  Šentjernej, 1. 9. 2018

Kulturni center Primoža Trubarja

dr. Silvo Šinkovec, D. J.

 Stres nas vedno spremlja, ker je življenje samo po sebi zahtevno in negotovo. Vedno znova se spoprijemamo z novimi in neznanimi nalogami in odnosi. Za vse odnose in naloge je ključnega pomena jedro osebnosti, to je občutek lastne vrednosti, ki se odraža v tem, da čutimo, da smo vredni ljubezni, pozornosti, naklonjenosti drugih ter čutimo, da smo kos nalogam, ki jih življenje prinaša. Nove naloge se ne ustrašimo, ker vemo, da se stvari, ki je ne znamo, lahko naučimo. Človek, ki ima visoko samospoštovanje, je telesno in duševno bolj zdrav, učno in delovno uspešen, ustvarja tople odnose in socialno prijetno okolje. Kdor se spoštuje in ceni, je svetel človek. Na seminarju naredimo tudi nekaj vaj, ki spodbujajo osebnostno čvrstost.8.00                 Prijava, razdelitev gradiva, predstavitev programa in udeležencev

8.15                 1.  predavanje: Samospoštovanje in kultura spoštovanja

            Vaja: Od zardevanja k sproščenosti

9.15                 2. predavanje:  Telesni jaz, socialni jaz in ustvarjalni jaz

10.00      Odmor

10.15               Vaja: Kaj pravi moje ogledalo?

11.00               3. predavanje:  Obrambno vedenje

Vaja: Od maske k ljubezni

12.00   Odmor

12.20              4. Predavanje:  Ljubezen dela čudeže

                        Vaja: Na kakšen način izražamo naklonjenost

13.00   5. Predavanje:  Razvijanje samospoštovanja

                        Vaja:  Ker se spoštujem

14.50    Ovrednotenje
15.00    Konec

Papež nas vabi, da v tem mesecu molimo

AVGUST

 

Splošni: DRUŽINE, ZAKLAD

Da bi ekonomske in politične odločitve varovale družine kot zaklad človeštva.

 

Družina ima svoje lastno poslanstvo in sicer v dobro svojih članov, svojega lastnega razvoja ter življenja. Ker ima torej svoje pravice, zato potrebuje podporo in zagotovilo, da jih lahko udejanja. Po drugi strani pa ima družina do družbe tudi dolžnosti in sicer, da ponudi svoje sodelovanje v dobro skupnosti.

 

»Dragi bratje in sestre, ob vašem Festivalu družine, ki se odvija v Riva del Garda na temo: ‘Ekosistem življenja in dela. Zaposlenost žena in nataliteta, blaginja in ekonomska rast’, vas želim pozdraviti ter pohvaliti organizatorje, predavatelje in udeležence za njihovo prizadevanje v dobro družine. Kot državljani, kot kristjani, kot družine in kot združenja družin različnih poklicev ter okolij, si boste v teh dneh podelili izkušnje, skrbi ter načrte za naprej. Želim vam sadov polno srečanje.« S temi besedami je papež Frančišek začel sporočilo z dne 2. decembra 2014 namenjeno udeležencem Festivala družine v mestu Riva del Garda ob obali Gardskega jezera.

Izbrana tema, ki povzame ter dopolnjuje vrsto razmišljanj prejšnjih festivalov o sicer drugih vidikih, je izredno pomembna. Predlagali ste si točke za razmišljanje ter operativne smernice z namenom, da bi bila družina vedno bolj protagonist družbenega, kulturnega ter političnega konteksta države. Dejansko se zelo dobro zavedate nenadomestljive ter temeljne vloge družine tako v civilni družbi kot v cerkveni skupnosti. Prihodnost človeštva gre skozi družino, zato ji je potrebno omogočiti, da odigra to vlogo, ki ji pripada. Vendar pa ni dovolj, da družini priznamo pomembnost ter njene pravice, potrebno je namreč premisliti, kakšne naj bodo konkretno naloge družine ter naloge družbe, še posebej glede razmerja med poklicnim in družinskim življenjem.

Družina ima svoje lastno poslanstvo in sicer v dobro svojih članov, svojega lastnega razvoja ter življenja. Ker ima torej svoje pravice, zato potrebuje podporo in zagotovilo, da jih lahko udejanja. Po drugi strani pa ima družina do družbe tudi dolžnosti in sicer, da ponudi svoje sodelovanje v dobro skupnosti. In tu je ta privilegiran prostor, v katerem se v sozvočju obeh udejanja solidarnost ter vzajemnost ali če tako rečemo, sovpadanje med javnim in zasebnim, med dejavnostjo in družino. Ravno zaradi zavzetosti in odgovornosti glede rojevanja ter vzgoje svojih otrok, potrebujejo družine s strani javnih služb in podjetij, v luči medsebojnega sodelovanja, njim primerno pomoč. Zaskrbljujoče demografsko stanje zahteva v dobro družin od vseh zainteresiranih izjemno ter pogumno strategijo. S tem bi se pa lahko začela tudi ponovna gospodarska rast države. V tej perspektivi lahko tudi premislimo in rešimo dramo brezposelnosti predvsem mladih. Brezposelnost zastruplja osebo, saj ima sama sebe za nekoristno. S tem pa siromaši tudi družbo, saj ji začenja primanjkovati pristnih in prizadevnih moči.

Pri tem mislim na izdelavo družinske politike, na vse to kar zadeva pravni in družbeni status družini ter na pomoč, ki jo je potrebno nuditi na materialni ali moralni ravni tega prikrajšanim družinam. Številne žene opažajo potrebo po večjem priznanju njihovih pravic, po večjem vrednotenju njihovega dela, ki ga opravljajo na različnih področjih družbenega in poklicnega življenja. Nekatere so se utrudile ter skoraj skrušile pod težo vsakodnevnih opravil in nalog, a niso bile deležne razumevanja ter pomoči. Najti je potrebno način, da žena ne bo zaradi ekonomskih zahtev prisiljena preveč trdo delati in še med nemogočim delovnim časom, kar se samo še doda vsem njenim odgovornostim za dom in vzgojo otrok. Predvsem pa je potrebno imeti vse naloge in opravila žene na vseh nivojih družinskega življenja kot dragocen prispevek za življenje in prihodnost družbe.

Dragi prijatelji, želim vam, da bo Festival družine prinesel želene sadove. Ko vam zagotavljam svoj spomin v molitvi, vam v podporo vsakega namena in projekta za dobro in v prid družine, ki je vedno bila in ostane vitalna celica družbe, z veseljem podeljujem apostolski blagoslov.

 

Biseromašnik Vital Vider

Pater Vital Vider se je danes s svojimi sobrati v hišni kapeli župnišča svete Magdalene zahvalil Bogu za 60 let duhovništva. Somaševanje je vodil biseromašnik Vital.  S preprosto in jedrnato besedo je orisal nekaj veselih in žalostnih doživetij v letih duhovništva. Časi, ko je bil posvečen niso bili naklonjeni Cerkvi in duhovnikom. Bog  preseneča, ohranja in daje. S to mislijo smo se  Bogu  zahvalili za vse , kar nam daje po Vitalu. Čestitamo!  Njegovi darovi in način življenja, nas spodbujata  za navdušeno in zavzeto oznanjevanje.  Veselimo se njegovega duhovništva, ki ga  v največji meri deli skozi vsa leta z zakonci.  Pri devetdesetih letih je  Vital  krepak. Bogu hvala za njegova leta duhovništva. Naj ga dobri Bog še naprej spremlja in ohranja.

BL

Magdalenska počitniška oznanila

Pozdravljeni !

Spremljajte  župnijo svete Magdalene v Mariboru ? V počitniških oznanilih lahko začutite utrip življenja in barvitost dogajanja v župniji. Našli boste nekaj za vašo dušo. V lepih fotografijah in besedilih se veselite vsega dobrega v župniji.   Spremljajte nas, bodite z nami.

Z vami  magdalenski župljani.       Počitniška oznanila