Arhiv kategorij: Novice

Slovesnost ob nastopa službe p. Mirana Žvanuta, novega provinciala Slovenske province Družbe Jezusove

Menjava provinciala Slovenske province Družbe Jezusove

V cerkvi sv. Jožefa na Poljanah je v soboto, 27. junija, potekala sveta maša, med katero so se Bogu zahvalili za dosedanjega provinciala p. Ivana Brescianija DJ in prosili milosti za novega provinciala slovenske province Družbe Jezusove p. Mirana Žvanuta DJ. Praznovanje je bilo nekoliko skromnejše zaradi previdnostnih ukrepov proti širjenju koronavirusa, a poleg 23 jezuitov se je sv. maše in klepeta po njej udeležilo še ok. 150 sodelavcev, sorodnikov in prijateljev.

Ob dosedanjem provincialu p. Ivanu Brescianiju (2014-2020) so delo zaključili provincialov socij (tajnik) p. Franc Kejžar ter svetovalci p. Damjan Ristić, p. France Zupančič in p. Ivan Platovnjak. Novemu provincialu p. Miranu Žvanutu bo socij p. Marjan Kokalj, svetovalci pa p. France Kejžar, p. Janez Poljanšek in p. Milan Bizant.

Iz revije Slovenski jezuiti objavljamo odlomek iz pogovorov z dosedanjim in novim provincialom, ki ju je pripravil p. Marjan Kokalj. Foto Žiga Lovšin in Rok Bečan.

 

p. Ivan Bresciani SJ, provincial 2014-2020

Pater Ivan, kako se počutiš po šestih letih provincialata; kot je videti, si jih dobro preživel, čeprav najbrž veš, kaj je utrujenost?

Šest let je hitro minilo in tudi to je dobro znamenje, ker pomeni, da je bilo dovolj dela, skrbi in truda. V teh šestih letih sem občutil veliko milost. Verjamem, da me je Bog vodil in kljub napakam in omejitvam, sem velikokrat čutil božjo bližino v meni. Veliko sem se naučil v teh šestih letih in utrujenost, ki jo sedaj čutim, je pozitivne narave, ker sem hvaležen za to bogato obdobje.

Mislim, da lahko rečem, da si bil provincial, ki je marsikaj uspel premakniti. Med drugim si usmeril delo še posebej v mladinski apostolat z ustanovitvijo dveh kolegijev za študente, dal jezuita v pomoč škofiji Maribor kot župnika Univerzitetne župnije Maribor, omogočil enemu jezuitu, da se je veliko posvečal delu s skavti, reorganiziral si je Zavod sv. Ignacija in namembnost stavb tam, okrepil si župnijsko ekipo v Dravljah ter ustanovil novo skupnost v Radljah ob Dravi, navezano na župnijo, ki sedaj lepo uspeva. Ob tem pa je gotovo veliko skritega dela in težav, ki jih nihče ne vidi. Kako gledaš nazaj na opravljeno delo?

Če pogledam nazaj svojih šest let provincialata, čutim v sebi veliko hvaležnost Bogu za milosti, ki sem je bil deležen. Premikov je bilo res veliko, a menim, da so bili potrebni. Dejstvo pa je, da se že po naravi ne odločam sam, ampak potrebujem veliko mnenj in nasvetov, ki mi pomagajo pri razločevanju. Redkokdaj sem sledil zgolj neki moji misli od začetka do konca, ne da bi poslušal še druge nasvete. Nemalokrat se je zgodilo, da sem začutil navdih v sobratu in to sprejel za svojo odločitev. Menim, da ni najtežje sprejeti odločitev, ampak nositi posledice odločitve. Najtežje je nositi križ, ki ni tvoj. Če z eno mislijo zajamem teh šest let, lahko mirno rečem, da mi je dano veselje za opravljeno delo, a ne zato, ker bi bilo vse dobro opravljeno, pač pa zaradi vere, da bo Gospod sam vse očistil, spremenil in dopolnil v njegovo telo. In to mi daje globok notranji mir. Obenem pa bi se rad zahvalil tudi konzultu naše jezuitske province in predstojnikom, posameznim delegatom in laikom za sodelovanje. Sam bi resnično ničesar ne uspel narediti.

 

Kaj bi zaželel novemu provincialu na pot?

Novemu provincialu Miranu Žvanutu želim obilo blagoslova. Naj ga spremlja podoba dobrega pastirja, ki pozna glas svojih ovc in te poznajo njegov glas. Dobri pastir da življenje za svoje ovce. V tem je srčika poslanstva.

 

p. Miran Žvanut, provincial 2020-

Pater Miran, jezuitski general ti je zaupal službo provinciala Slovenske province Družbe Jezusove; kakšni so prvi občutki po imenovanju in kakšne prve misli, ko pomisliš na provinco?

Ko mi je sedanji provincial p. Ivan Bresciani sporočil novico o imenovanju, sem ostal brez besed. Bil sem presenečen in v šoku, kljub temu, da sem vedel, da je tudi moje ime na seznamu. Nekako sem mislil, da bo šel »ta kelih mimo mene«. V ozadju pa sem po imenovanju čutil hvaležnost, občutke zaupanja in seveda odgovornost, ki jo prinaša novo poslanstvo. Vendar verjamem, da mi bo Gospod, ki mi je naložil ta križ, le tega tudi pomagal nositi. V meni se predvsem poraja želja po povezovanju in služenju provinci. To so prve misli, ki mi rojijo po glavi; kako in na kakšen način ter na podlagi izkušenj, ki jih imam pri delu na župniji, to tudi udejanjiti.

Kako danes na splošno vidiš Družbo Jezusovo v svetu?

Družbo Jezusovo vidim kot zelo dinamično in odzivno. Prilagaja se potrebam časa in išče poti kako se približati človeku, mu dati dostojanstvo in upanje. To vidimo tudi iz univerzalnih apostolskih preferenc Družbe Jezusove, razglašenih lansko leto: pokazati pot k Bogu z Duhovnimi vajami in razločevanjem, hoditi skupaj z ubogimi, izključenimi iz sveta, ranjenimi v lastnem dostojanstvu, v poslanstvu sprave in pravičnosti, spremljati mlade pri ustvarjanju prihodnosti v upanju in sodelovati pri skrbi za Skupni dom oz. stvarstvo, ki nam je podarjeno.

Jezuiti želimo biti aktivni na vseh področjih in sooblikovati današnji svet, ga poskušati razumeti in biti akterji, ne samo pasivni opazovalci. Ponosen, vesel in hvaležen sem, da sem jezuit, da sem član Družbe Jezusove, ki deluje na tako različnih področjih in ki prinaša današnjemu svetu vero in upanje.

Kako vidiš prihodnost Slovenske province?

Težko je karkoli predvideti. Trenutno ni veliko mladih jezuitov, kar je predpogoj za normalen razvoj in delo, vendar sem optimist in verjamem, da bo Bog stvari že tako obrnil, da bo prav. Prihodnost je gotovo v povezovanju z drugimi evropskimi provincami in sodelovanju z lokalno cerkvijo in škofi. Jezuiti imamo veliko znanja in izkušenj, s katerimi lahko pomagamo slovenski Cerkvi in to moramo vnovčiti.

Kaj bi na koncu povedal našim bralkam in bralcem?

V drugi točki druge uvodne vaje Kontemplacije za dosego ljubezni, je Ignacij zapisal: »Opazoval bom, kako Bog prebiva v stvareh: prvinam daje bivanje, rastlinam življenje, živalim čutenje, ljudem umevanje. In tako prebiva v meni, ko mi daje, da sem, da živim, čutim in spoznavam; dela me tudi za svoje svetišče, saj sem ustvarjen po vzoru in podobi njegovega božjega veličastva.« Prav to želim bralkam in bralcem, da bi se zavedali lepote življenja in Božje navzočnosti v nas.

Poglej še:

 • Vatican News v slovenščini, del posnetka pridige p. Ivana Brescianija
 • FB Vatican News, fotografije

ELSi’A – the European Laudato Si’ Alliance

ELSi’A – Evropska zaveza ‘Hvaljen, moj Gospod’
 
Kako se naj na globalne ekološke spremembe odzovemo Evropejci, v duhu kščanske skrbi za svet?
 
Navdih izhaja iz duha molitve in razmišljanja, ki prežema papeževo encikliko Laudato Si ‘ (Hvaljen, moj Gospod; letos praznojemo 5 let dokumenta – 2015). Papež Frančišek govori o “pospeševanju.” Čeprav so spremembe del delovanja zapletenih sistemov, lahko hitre in nenehne spremembe povzročijo “škodo svetu in kakovosti življenja večjega dela človeštva.” Papež Frančišek poziva k paradoksu: Da bi dojeli nujnost situacije, v kateri smo se znašli, moramo upočasniti in poslušati. Naučiti se moramo ustaviti in se spraševati v tem čudovitem domu, ki si ga vsi delimo.

V tem duhu se je skupina ljudi, ki delajo za zavezo ELSi’A, skupaj odpravila v opatijo Drongen blizu Gent-a. “Izjava ELSiAA: Ljudje lista” (prim. videoposnetek), je bila navdih za ta umik in vneto sprejeta od vseh, ki so se ga udeležili. Več: spletna stran JESC.
 
Sodelujoči v zavezi ELSi’A:
 • COMECE – Komisija škofovskih konferenc EU;
 • CIDSE – mednarodna družina katoliških organizacij za socialno pravičnost;
 • GCCM – Globalno katoliško podnebno gibanje;
 • JESC – Jezuitski evropski socialni center;
 • Pravičnost in mir Evropa;
 • CCEE – Konferenca Sveta škofov Evrope. (član opazovalec)
 

V mesecu juniju molimo za sočutje do trpečega sveta

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu maju 2020 vabi:

Molímo, da bi vsi trpeči našli svojo pot v življenju in dopustili, da se jih dotakne Srce Jezusovo.

»Vsi potrebujemo usmiljenja in tolažbe, ki pride od Gospoda. V tem je naša revščina, pa tudi naša veličina: prositi za tolažbo Boga, ki s svojo nežnostjo prihaja, da osuši solze na našem obrazu.«

 

V trenutkih žalosti, trpljenja zaradi bolezni, stiske zaradi preganjanja in bolečine ob žalovanju vsakdo išče besedo tolažbe. Močno občutimo potrebo, da bi nam bil kdo blizu in bi sočustvoval z nami. Doživljamo, kaj pomeni biti zbegan, v zadregi, globoko pretresen, kot si ne bi nikdar predstavljali, da je mogoče. Negotovo se oziramo okrog sebe, da bi videli, ali lahko najdemo koga, ki bi zares razumel našo bolečino. Razum nam ponuja vprašanja, ne pa odgovorov. Razum sam ni sposoben osvetliti notranjosti, doumeti bolečine, ki jo doživljamo, in ponuditi odgovor, ki ga pričakujemo. V takih trenutkih bolj potrebujemo argumente srca, ki nam edini lahko pomagajo doumeti skrivnost, ki obdaja našo osamljenost.

 

Izredni Jubilej usmiljenja, Molitveno bedenje »Obrisati solze«, Meditacija, papež Frančišek, maja 2016

Pot srca, pristop PSMM k Srcu Jezusovemu, ima devet korakov ali stopenj:

 1. V začetku je bila Ljubezen.
 2. Človeško srce je nemirno in išče.
 3. V problematičnem svetu.
 4. Oče pošlje Sina, da bi nas odrešil.
 5. Jezus nas imenuje svoje prijatelje.
 6. Biti v Kristusu.
 7. Z njim darujemo svoje življenje.
 8. Poslanstvo sočutja do sveta.
 9. Svetovna mreža molitve v pozorni službi za potrebe človeštva.

 

Molitev darovanja ali posvetitve

Molivec se vsak dan osebno daruje ali posvetiti Bogu s svojimi besedami ali z naslednjo molitvijo:

 

Bog, naš Oče, izročam ti svoj dan.

Izročam ti svoje molitve, misli, besede,

dejanja, radosti in bolečine

skupaj s srcem tvojega Sina Jezusa,

ki se v evharistiji vedno znova podarja

za odrešenje sveta.

Naj bo Sveti Duh, ki je vodil Jezusa,

danes moj vodnik in moja moč,

da bom mogel pričevati za tvojo ljubezen.

Z Marijo, materjo našega Gospoda in Cerkve,

prosim še posebej za namen,

ki ga za ta mesec predlaga Sveti oče.

 

 

Mesec in praznik Srca Jezusovega je, situacija po epidemiji, veliko razlogov, da katera od papeževih besed in tistih, ki jih mi z njim sejemo, pade na plodna tla.

Spletna predavanja o duhovnosti

Ob četrtkih ob 10. uri doc. p. dr. Ivan Platovnjak DJ v maju in juniju 2020 pripravlja on-line predavanja o duhovnosti. Napovedana so tri dni vnaprej in je mogoče sodelovati preko vmesnika Zoom (uporabnik (St. Joseph Jesuits)), posnetki pa so kasneje dostopni na strani Youtube, kanal Teološke fakultete Univerze v Ljubljani “ULTEOF”; gl. povezave spodaj.

V četrtek 25. 6. bo še zadnje predavanje v okviru rednih spletnih predavanj o duhovnosti, ki so se začela v času epidemije koronavirusa.

 

18. 6. 2020, Evangeljske podobe o Bogu (2. del predavanja o vplivu podob o Bogu na duhovno življenje), p. dr. Ivan Platovnjak DJ,
Dosegljivo na: https://www.youtube.com/watch?v=2Vfaac5UDJM.

 

4. 6. 2020, Vpliv podob o Bogu na duhovno življenje – 1. del, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na: https://www.youtube.com/watch?v=-pJz0bzXR0E.

28. 5. ob 10. uri Uvod v evangeljsko duhovnost, asist. p. mag. Damjana Ristić DJ (UL TEOF), dosegljivo na https://youtu.be/l4K6cwKPP-8.

 

21. 5. 2020, Življenje v Svetem Duhu, p. dr. Ivan Platovnjak DJ: Med praznikoma Gospodovega vnebohoda in Binkošti se vsa Cerkev združuje v binkoštni devetdnevnici, molitvi za Svetega Duha, zato je prav, da se ustavimo in skupaj vidimo pomen in vlogo Svetega Duha v življenju vsakega kristjana in celotne Cerkve.

Predavanje je dosegljivo na https://youtu.be/AMJLGvk6aB8.

 

14. 5 .2020, Duhovna pomoč žalujočim, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na https://www.youtube.com/watch?v=wYEQ4YPrlJI.

Božji način tolažbe tisti vir, iz katerega črpamo kristjani pravi pristop do žalujočih in tudi moč, da smo jim lahko v duhovno pomoč in jim ne povzročamo še dodatnih bolečin. Žal mnogi žalujoči doživljajo velike stiske, ker se jim zdi, da ne verujejo dovolj ali pa da je z njimi nekaj narobe, če po pol leta ali po enem letu še ne morejo zaživeti, kakor da se ni nič zgodilo. Toda vprašanje je, s kom je kaj narobe. Ali ni morda v našem odnosu do žalujočih?

 

7. 5 .2020, Krščanska duhovnost v dokumentih papeža Frančiška, p. dr. Ivan Platovnjak DJ, dosegljivo na https://www.youtube.com/watch?v=Fj_0LdeVED4&feature=youtu.be.

V enournem predavanju je predstavljeno, kako papež Frančišek razume krščansko duhovnost in v čem je njeno bistvo.