Arhiv kategorij: Novice

Predstavitev knjige Odrešilna pot

Založba Dravlje in jezuiti vabijo na predstavitev knjige Odrešilna pot, ki bo v četrtek, 7. Junija 2018 ob 20.00 v Arrupejevi dvorani Jezuitskega Kolegija v Ljubljani pri sv. Jožefu na Poljanah (Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana). Gosta večera bosta dr. Borut Škodlar, psihiater in psihoterapevt, in p. Miran Žvanut. Več o knjigi na www.zalozba-dravlje.si.

 

Potrebujete stanovanje v Mariboru ?

Jezuiti oddamo v najem po zelo ugodni ceni stanovanje na Goriški 20 v Mariboru. Primerno je za  družino, dva študenta ali študentki. Stanovanje je opremljeno, v  lepem predelu Maribora. Blizu je avtobusna postaja, trgovina, in čudovite možnosti za sprehod v naravo.  Informacije 041 264 800

Molite s papežem

MAJ

Za evangelizacijo: POSLANSTVO LAIKOV

Da bi verni laiki izpolnili svoje posebno poslanstvo s tem, da bi svojo ustvarjalnost dali v službo izzivov sedanjega sveta.

 »Pastirji smo poklicani, da spodbujamo proces inkulturacije s tem, da opogumljamo ljudi, naj živijo svojo vero tam, kjer so in s tistimi, s katerimi so.«

Veseli me, ko opažam, da v Dravljah mašniki mnogokrat drugim prošnjam spontano pridružijo namen Papeževe Svetovne Mreže Molitve. Verjamem, da se tudi drugje dogaja kaj podobnega, saj je samo en namen in ga je lažje pridružiti drugim molitvenim namenom kot prej tri. Pa tudi lažje pritegne pozornost na to, kar sporoča. Mislim si, da bo maja pomisel na laike, naše zveste sodelavce in laike sploh pritegnila našo molitev, ognja ji bo pa dala papeževa razlaga molitvenega namena. Samemu sebi se kar malo čudim, da mi je aprilski namen PSMM o pravični ekonomiji precej spuhtel iz molitvene zavesti, čeprav se mi je zdel zelo pomemben. Očitno so bili velikonočno praznovanje, srečanje socijev v Rimu in takoj nato duhovne vaje v Logarski dolini tako v ospredju, da sem na PSMM kar malo pozabil. Upam, da bo maja več časa in pozornosti za molitev v mreži povezanosti s papežem in drugimi molivci, vse hkrati in naenkrat pa človek tudi ne more imeti v glavi.

Devica Marija, Mati Božja, prosi za nas.

Franc Kejžar DJ

Nova številka Vzgoje

V novi številki revije Vzgoja pišemo o odnosu med državo in vero: v šolstvu, zdravstvu in vojski. Posebej opozarjam na dva članka, Miroslav Mozetič, bivši predsednik Ustavnega sodišča Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja sooča z Zakonom o verski svobodi, Tomaž Rozman, Direktor inšpektorata za šolstvo pojasnjuje, kako se obravnavajo pritožbe, tudi ko gre za blagoslov šol. Menim, da boste duhovniki in ravnatelji, ki se pogosto sprašujete, kaj se v sodelovanju med župnijo in šolo da storiti in česa ne, v tem žarišču našli marsikateri odgovor. 77. številko revije Vzgoja lahko naročite na: https://www.revija-vzgoja.si/vzgoja/

Molimo v tem mesecu : Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.  

Za evangelizacijo: RAST V DUHOVNEM RAZLOČEVANJU

Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.

 

»Trenutek je tisto, kar imamo v rokah zdaj; vendar to ni čas, to mine! Morda se lahko čutimo gospodarje trenutka, a le slepilo je verjeti, da smo gospodarji časa. Čas ni naš, čas je Božji

 

 

Včasih se kdo pošali na račun jezuitov, ko gre za kakšno zadevo, češ vprašajte jezuite, oni so mojstri razločevanja. Ko sem bil bogoslovec, je naš spiritual veliko in rad govoril o razločevanju, pa smo se tudi mi kdaj med sabo hecali: Kaj je razločevanje, jaz še zdaj ne vem? Pa ni bila samo šala, ker menim, da smo res malo razumeli, kaj je duhovno razločevanje, kajti naš svet je bil še razmeroma mladostno preprost, za duhovno razločevanje pa je potrebno tudi že nekaj fines in vednosti o človekovem notranjem svetu in vplivih, ki tam delujejo.

 

Sv. Ignacij v Pravilih za razločevanje duhov v Duhovnih vajah govori o razločevanju med dobrim in slabim, molitve pa ne vodijo k odločanju med dobrim ali slabim, ampak k odločanju med dobrim in boljšim. V bolj prefinjenih pravilih drugega tedna pa govori o hudem duhu, ki se lahko preobleče v angela luči in človeka napada in prinese okrog z »dobrim«. Tu smo prav na bojišču našega sveta: mnogi lahko govorimo isti jezik, tudi enako pobožen in svet jezik z najboljšimi nameni, učinki pa so zelo različni.

 

Zdi se mi, da je ta papežev namen za marec lahko tudi že vabilo k praksi osebnega (če je prilika, tudi skupnega) razločevanja in k molitvi za modrost Cerkve oz. njenih predstavnikov. Sam še vedno nekako tipajoč hodim naprej z nameni PSMM oz. s konkretnim namenom za mesec: marsikdaj mi pri molitvi že pride na pamet in molim za ta namen, na nek način ga imam v mislih, kdaj v skupini ali skupnosti predlagam, da molimo po tem namenu, ne vedno, kdaj enostavno opustim, da bi kaj »silil«, saj »ne gori voda«… Vesel sem, ko vidim, da se v cerkvi moli, vesel sem, ko vidim v mesečnem listu bolnikom, da Miro Šlibar posreduje namen in priporoča molitev po tem namenu, vesel sem, ko sem slišal, da so pri SKŽ pri molitvi v skupinah priporočili tudi namen PSMM… skratka, počasi gremo naprej in bomo videli, kam nas molitev in Sv. Duh po njej lahko pripelje..

 

Vse dobro želim vsem, blagoslova v postnem času in hvala za posluh.

  1. Franc Kejžar

 

 

Papeževa svetovna mreža molitve PSMM

Splošni: NE KORUPCIJI

Da bi tisti, ki imajo gmotno, politično ali duhovno moč, ne drseli v korupcijo.

 

»Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse

 

 

Papež Frančišek je med jutranjo mašo 8. novembra 2013 v kapeli Doma svete Marte molil za otroke, ki od svojih staršev prejemajo »umazan kruh«. Med homilijo je tako spregovoril o dohodkih, ki so sad podkupnin, oziroma o duhu posvetnosti, kako ta posvetnost deluje in kako nevarna je. Papež se je naslonil na priliko o pokvarjenem oskrbniku.

»Ko pomislimo na svoje sovražnike, zares najprej pomislimo na hudiča, kajti prav on nam dela slabo.« Vzdušje in način življenja, ki mu najbolj odgovarjata, pa sta v posvetnosti. Ta po papeževih besedah predstavlja življenje v skladu z vrednotami – v navednicah – sveta. Oskrbnik iz prilike je zgled takšne posvetnosti. Izgovor, da dela le tako kot delajo vsi, ne pomaga. Papež Frančišek je dodal, da tako delajo le nekateri oskrbniki, bodisi v podjetjih, v javnosti ali v vladi, in verjetno jih niti ni veliko. Hodijo pa po poti zaslužka za življenje, ki je krajša in udobnejša.

V priliki gospodar krivičnega oskrbnika pohvali za njegovo zvijačnost. To je pohvala za podkupnino. Navada podkupovanja je posvetna navada, ki je zelo grešna, je poudaril papež: »Ta navada ne prihaja od Boga. Bog nam je zapovedal, da bi kruh nosili domov s svojim poštenim delom!« Oskrbnik iz prilike je prinašal kruh, le da je bil ta kruh, ki ga je dajal jesti svojim otrokom, »umazan kruh«. Njegovi otroci, ki so morda obiskovali drage šole in so zrasli v učenih okoljih, so od svojega očeta za obrok tako prejeli »umazanijo, kajti njihov oče je s tem, ko je domov nosil umazan kruh, izgubil dostojanstvo. To pa je težak greh!« Tako je poudaril papež Frančišek in dejal še, da se podkupovanje lahko začne z majhno kuverto, a nato postane kot droga. Navada podkupovanja postane odvisnost.

Kot obstaja »posvetna zvijačnost«, obstaja tudi »krščanska zvijačnost«, s katero se stvari naredi nekoliko hitreje, pa vendar pošteno in ne v duhu posvetnosti. To je tisto, kar pravi Jezus, ko povabi, da bi bili preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje. Ti dve razsežnosti skupaj, kot je poudaril papež Frančišek, sta »milost Svetega Duha«, dar, za katerega moramo prositi.

Homilijo je sveti oče tako sklenil z molitvijo za vse otroke, ki od staršev prejemajo umazan kruh: »Tudi oni so lačni, lačni so dostojanstva! Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse