Arhiv kategorij: Novice

V mesecu februarju molimo za poglobljeno doživljanje zakramenta sprave

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu februarju 2021 vabi: Molímo, da bi z bolj poglobljenim doživljanjem zakramenta sprave okusili neskončno Božje usmiljenje.

 

Homilija papeža Frančiška o spokornem bogoslužju, 19. marec 2019

 »Pomembno se je spominjati Božjega odpuščanja, njegove nežnosti, ponovno okusiti mir in svobodo, ki smo ju doživeli. To je namreč srčika spovedi: ne grehi, ki jih povemo, ampak Božja ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo.«

Podrobneje o molitvenih namenih v letošnji Knjižici.

Homilija dalje: Spoved je prehod od tega, da smo potrebni usmiljenja, k usmiljenju, je pisanje Boga na srce. V njej vsakič beremo, da smo dragoceni v očeh Boga, da je On Oče in nas ljubi bolj, kot mi ljubimo sami sebe.

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Samo onadva. Kolikokrat se čutimo sami in izgubimo nit življenja. Kolikokrat ne vemo več, kako ponovno začeti, ko smo obteženi od naprezanja, da bi se sprejeli. Začeti moramo od začetka, vendar ne vemo, od kod. Kristjan se rodi z odpuščanjem, ki ga prejme pri krstu. In vedno znova se rojeva iz tega: iz presenetljivega odpuščanja Boga, iz njegovega usmiljenja, ki nas obnavlja. Le tedaj, ko nam je odpuščeno, gremo lahko ponovno naprej opogumljeni; po tem, ko smo izkusili veselje, da nas Oče do konca ljubi. Le preko Božjega odpuščanja se v nas dogajajo resnično nove stvari.

Ponovno prisluhnimo stavku, ki nam ga je Gospod danes rekel po preroku Izaiju: »Glejte, nekaj novega storim« (Iz 43,19). Odpuščanje nam dá nov začetek, naredi nas za novo stvaritev, omogoči nam, da se z roko dotaknemo novega življenja. Božje odpuščanje ni neka fotokopija, ki se identično razmnoži pri vsakem prehodu skozi spovednico. Prejeti odpuščanje grehov preko duhovnika je izkušnja, ki je vedno nova in edinstvena. Pomaga nam preiti od tega, da smo sami s svojo bedo in tožniki, kakor žena v evangeliju, do tega, da nas Gospod ponovno dvigne in spodbudi.

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Kaj storiti, da bi vzljubili usmiljenje, da bi premagali strah pred spovedjo? Sprejmimo ponovno Izaijevo povabilo: »Mar ne opazite?« (Iz 43,19) Opaziti Božje odpuščanje. To je pomembno. Bilo bi lepo, če bi ostali po spovedi kakor tista žena, s pogledom uprtim v Jezusa, ki nas je pravkar osvobodil: ne več v svojo bedo, ampak v njegovo usmiljenje. Gledati na Križanega in reči z osuplostjo: »Poglej, tukaj so končali moji grehi. Ti si jih vzel nase. Name nisi pokazal s prstom, razpel si roke in mi ponovno odpustil.«

Pomembno se je spominjati Božjega odpuščanja, njegove nežnosti, ponovno okusiti mir in svobodo, ki smo ju doživeli. To je namreč srčika spovedi: ne grehi, ki jih povemo, ampak Božja ljubezen, ki jo prejmemo in ki jo vedno potrebujemo. Lahko nam pride še en dvom: »Nima se smisla spovedovati, vedno delam iste grehe«. Vendar pa nas Gospod pozna, on ve, da je notranji boj težaven, da smo šibki in nagnjeni k padcem, pogosto vedno znova delamo slabo. In predlaga nam, da bi začeli delati vedno znova dobro, da bi vedno znova prosili usmiljenja. On bo tisti, ki nas bo ponovno dvignil in iz nas naredil novo stvaritev. Začnimo torej ponovno pri spovedi, dajmo ponovno temu zakramentu mesto, ki mu gre v življenju in v pastorali!

»Ostala sta samo onadva: usmiljenja potrebna in usmiljenje.« Tudi mi danes pri spovedi doživljamo to srečanje rešitve: mi, s svojo bedo in svojim grehom in Gospod, ki nas pozna, ljubi in osvobaja zla. Vstopimo v to srečanje, prosimo za milost, da bi ga ponovno odkrili.

 

90 let Radia Vatikan

12. februarja 2021 je Radio Vatikan, ki ga je papež v začetku zaupal Družbi Jezusovi, praznoval 90 let. Mnogi jezuiti sodelujejo na Radiu še danes, med njimi vodja slovenskega uredništva p. Ivan Herceg DJ s sodelavkama Andrejo Červek in s. Leonido Zamuda SL, dopisnikom p. Ivanom Rampretom DJ iz Slovenije ter drugimi občasnimi sodelavci.

p. Ivan Herceg DJ, direktor slovenskega uredništva Radia Vatikan od 2012

Radio Vatikan, ki si ga je na željo papeža Pija XI. zamislil in izvedel Guglielmo Marconi, je začel z oddajanji 12. februarja 1931. Skupaj s časnikom Osservatore Romano in Vatican Media sedaj deluje v obliki portala Vatican News, od odloka papeža Frančiška 27. junija 2015 (več).

V slovenskem jeziku pa je Radio Vatikan začel redno oddajati 21. decembra 1947. O vrsti sodelavcev bi bilo potrebno napraviti študijo, poleg sedanjih sodelavcev omenimo dolgoletna urednika jezuita p. Pavla Leskovca in p. Janeza Srako. V vatikanskem Dikasteriju za komunikaciju deluje tudi Slovenka Nataša Govekar iz Centra Aletti.

Radio je ob svoji 90-letnici pripravil več člankov (v slovenščini):Radio News Vatikan logo

Preberete lahko še članek v angleščini o treh od desetih “jezuitskih uredništvih” Radia, ki oddajajo v drugih jezikih; si ogledate intervju s p. Ivanom Hercegom DJ na TV Exodus (youtube).

Jezuiti vabijo v post

Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! (2 Kor 6,1) Jezuitske župnije in duhovna središča ponujajo različne programe in priložnosti za post. Stopite z nami v milostni čas!

Kallistos Ware: Razodetje osebe – nova knjiga Založbe Dravlje

Z veseljem napovedujemo, da bo začetek marca pri Založbi Dravlje izšla knjiga pravoslavnega teologa angleškega rodu Kallistosa Wara Razodetje osebe. Vabimo vas k ugodnemu prednaročilu s 15 % popustom.

Gre za izbor Kallistosovih člankov, ki segajo na različna področja krščanske misli (oseba kot Božja podoba, oseba kot podoba Trojice, odnos med dušo in telesom, odrešenje kot poboženje, človek kot veliki duhovnik sveta, kozmosa…), katerih rdeča nit pa je vselej pojem osebe, ustvarjene po podobi osebnega in medosebnega Boga, Trojice. Kallistosova misel črpa zlasti iz patrističnega izročila in izročila vzhodnega krščanstva. Zanj bi lahko rekli, da je dvojni posrednik: sodobnemu času posreduje upanja polne odbleske Izročila, zahodu pa svetlobo vzhoda, pri čemer v polnosti razume zahodne kategorije mišljenja.  
 
Nekaj več o knjigi si lahko preberete na spletni strani Založbe Dravlje.
 
Knjigo Razodetje osebe lahko do 6. marca po znižani ceni naročite v prednaročilu (račun za prednaročilo naj bo poravnan do vključno 5. marca). Knjigo lahko naročite na zgornji spletni strani.
 
S Kallistosovo knjigo se pri založbi Dravlje nadaljuje vrsta prevodov pravoslavnih piscev (po knjigi Za življenje sveta Alexandra Schmemanna, ki je izšla v sozaložbi z Družino). Še pred poletjem naj bi v tej zbirki izšla še ena knjiga s področja pravoslavne duhovnosti, in sicer Duhovno potovanje Anthonyja Blooma; v drugih zbirkah pa knjiga p. Milana Bizanta Srečanja s Kristusom in Marije Campatelli Krst. Poletje pa bo prineslo izdaje na temo Ignacijevega leta 2021-2022.
 

prevajalec knjige Sergej Valijev in direktor založbe p. Marjan Kokalj DJ

Marko Mušič, arhitekt draveljske jezuitske cerkve, je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021

8. februarja bo natanko 172 let od smrti slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Spomin nanj bomo počastili z osrednjim kulturnim in državnim praznikom. Kot vsako leto, bodo tudi letos podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Letošnji Prešernov nagrajenec bo poleg pisatelja in pesnika Ferija Lainščka tudi arhitekt Marko Mušič, avtor jezuitske cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah v Ljubljani.

V intervjuju za STA je Mušič dejal:

Po zaključenem vabljenem natečaju sem v sodelovanju z draveljskimi jezuiti spoznal čisto nov, drugačen odnos naročnika, ki ga dotlej nisem nikoli izkusil in za katerega sem že mislil, da ne obstaja več. Odnos zavzetega soustvarjanja, zainteresiranega in polnega dialoga ter prijateljske pomoči je bil zame nekaj navdušujočega; nekaj kar se je navezovalo na davno minula stoletja, ko sta veličastne arhitekture dobesedno soustvarjala izbrani, kultivirani naročnik in njegov arhitekt.

Iskrene čestitke arhitektu Marku Mušiču, ki je ravno te dni praznoval svoj 80. rojstni dan, nam pa povabilo, k zavzetemu soustvarjanju in dialogu, kajti le tako lahko oblikujemo in gradimo zdravo in človeško družbo.

p. Miran Žvanut, provincial Družbe Jezusove v Sloveniji

Več o nagrajencu v decembrskem članku in intervjuju na Radiu Ognjišče ter na spletni strani župnije Dravlje, tam pa tudi več o draveljski cerkvi.

Odkritih 26 jezuitskih dram iz Ljubljane 17.-18. stoletja

Raziskovalka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede na SAZU, dr. Monika Deželak Trojar, je kot vodja podoktorskega raziskovalnega projekta o jezuitskih gledaliških igrah med drugim naletela na 26 jezuitskih dram, ki so nastale v starem Jezuitskem kolegiju v Ljubljani in so veljale za izgubljene. Večina dram je v latinskem in nemškem jeziku, nekaj pa je slovenskih. Dr. Deželak je drame našla v družinskem arhivu Auerspergov na Dunaju. Popis dram si lahko ogledate na spletu.

Naslovnica drame Ovinius Gallicanus, ki so jo jezuiti v Ljubljani uprizorili leta 1725. Vir: Arhiv NUK.

Več o tem dragocenem odkritju z besedami raziskovalke:

Odkritje dramskih rokopisov in perioh nekdanjega jezuitskega kolegija v Ljubljani

Dr. Monika Deželak Trojar

Pri projektu Jezuitske gledališke igre kot dejavnik razvoja novoveške dramatike: slovenski in srednjeevropski kontekst (Z6-8260; marec 2018–februar 2020), ki ga je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna, je osrednje mesto zavzemalo raziskovanje dramske dejavnosti nekdanjega jezuitskega kolegija v Ljubljani (1596–1773). Raziskava je pokazala, da so jezuiti v Ljubljani, enako kot v drugih kolegijih širom Evrope, veliko pozornosti posvečali pripravi gledaliških predstav. Njihova dramska dejavnost se je tesno povezovala z njihovo izobraževalno dejavnostjo. Z njo so med poukom pridobljenoretoričnoin jezikovnoznanjeprenesliv prakso ter svoje učence urili v javnem nastopanju. Navadnoso predstave uprizarjali vsaj enkrat letno, pogosto pa večkrat. Večina jih je bila namenjenih širši publiki. Enako kot drugod so tudi jezuiti v Ljubljani prirejali šolske in verske predstave ter procesije. Šolske predstave so povezovaliz začetkom in koncem šolskega leta, pustnim časom, z obiski pomembnih osebnosti v kolegiju, pomembnejšimi obletnicami in dogodki v mestu; verske predstave pa so bile del njihove dušnopastirske dejavnosti in povezane s praznovanji najpomembnejših praznikov cerkvenega leta.

Tekom raziskave pri omenjenem projektu se je odkrilo veliko novega primarnega dramskega gradiva ljubljanskih jezuitov. Med njimi je za slovensko gledališko zgodovino in za zgodovino jezuitskega reda na Slovenskem najpomembnejše odkritje šestindvajsetih rokopisnih dramskih besedil in šestih natisnjenih ter šestih rokopisnih perioh dram (*periohe so jezuitski gledališki listi s povzetki vsebine predstav in pogosto tudi z dodanimi seznami nastopajočih), ki so nastale v Ljubljanskem kolegiju Družbe Jezusove v letih 1640–1672. Ohranile so se v Družinskem arhivu Auerspergov, ki je del Hišnega, dvornega in državnega arhiva na Dunaju. V Semeniški knjižnici v Ljubljani se je ohranilo petindvajset perioh, enajst oziroma dvanajst povzetkov pasijonskih procesij (eden izmed njih je ohranjen v dveh izvodih) in eno rokopisno dramsko besedilo. Večina omenjenega gradiva, ki je nastalo v letih 1647–1713, se je ohranila po zaslugi Janeza Gregorja Dolničarja v njegovi zbirki Miscellanea. Pet natisnjenih perioh iz let 1674–1708 se je ohranilo v Avstrijski narodni knjižnici na Dunaju, dve (iz let 1725 in 1727) pa med gradivom Narodne in univerzitetne knjižnicev Ljubljani.

Odkritje omenjenega dramskega gradiva je za slovensko gledališko zgodovino neprecenljive vrednosti. Na tej osnovi bo začetke slovenskega gledališča mogoče napisati v novi luči.

 

V mesecu februarju molimo, da bi ne bilo nasilja nad ženskami

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu februarju 2021 vabi: Molímo za ženske, žrtve nasilja, da bi jih družba zaščitila, upoštevala in prisluhnila njihovemu trpljenju.

»Ženske so izvir življenja. Pa vendar se jih nenehoma ponižuje, tepe, posiljuje, sili v prostitucijo in odstranjevanje življenja, ki ga nosijo v telesu. Vsako nasilje, zadano ženski, je oskrunjenje Boga, rojenega iz žene.«

Rojen iz žene. Ponovno rojstvo človeškosti se je začelo z ženo. Ženske so izvir življenja. Pa vendar se jih nenehoma ponižuje, tepe, posiljuje, sili v prostitucijo in odstranjevanje življenja, ki ga nosijo v telesu. Vsako nasilje, zadano ženski, je oskrunjenje Boga, rojenega iz žene. Iz telesa žene je prišlo zveličanje za človeštvo: iz tega, kako ravnamo s telesom ženske, razumemo našo raven človečnosti. Kolikokrat je telo ženske žrtvovano na posvetnih oltarjih reklame, zaslužka, pornografije, izkoriščanja in porabne površinskosti. Treba ga je osvoboditi potrošništva, treba ga je spoštovani in častiti; je najplemenitejše meso sveta; spočelo je in dalo na svet Ljubezen, ki nas je rešila! Danes je tudi materinstvo poniževano, kajti edina rast, ki je v interesu sveta, je ekonomska rast. So matere, ki tvegajo težka potovanja, ko obupno poskušajo dati boljšo prihodnost sadu svojega telesa, in so obravnavane kot prevelike številke s strani oseb, ki imajo trebuh, poln stvari, in srce prazno ljubezni.

 

Homilija za slovesni praznik Marije Božje Matere, papež Frančišek, 1. januar 2020

 

Podrobneje o molitvenih namenih v letošnji Knjižici.