Arhiv kategorij: Duhovnost

Praznovanje Upanja

Dragi prijatelji jezuitov,

na velikonočno jutro je vstalo veliko Upanje končne zmage nad smrtjo in zlom ter Upanje na rešitev iz raznih vsakodnevnih stisk; še posebej v obdobju virusne krize. Naj nas to Upanje prečisti, da bi opustili vse, kar ne vodi k Bogu in stopili za Kristusom na pot; prizemljeni in hkrati zazrti v lepoto Vstalega.

{“type”:”block”,”srcClientIds”:[“1b3ca417-dd86-407a-826b-38ffa7fb15e0″],”srcRootClientId”:””}

Kapela Zavoda sv. Stanislava, Umetniški atelje Centra Aletti, 2006

Naj bo Kristus naš vodnik in darovalec polnosti življenja.

Slovenska provinca Družbe Jezusove Vam vošči ob praznovanju našega Upanja.

Skupaj se veselimo, Aleluja!

Jezuiti vabijo v post

Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! (2 Kor 6,1) Jezuitske župnije in duhovna središča ponujajo različne programe in priložnosti za post. Stopite z nami v milostni čas!

Dan posvečenega življenja 2021

Jezuiti smo 2. 2. 2021, na svečnico, skupaj z drugimi redovniki obhajali dan posvečenega življenja in se v hvaležnosti Bogu spominjali svojih redovnih obljub.

Župnik v Radljah ob Dravi, p. Jože Poljanšek DJ, je na trgu pred župnijsko cerkvijo izpostavil zgornjo sliko starčka Simeona, ki prerokuje nad detetom Jezusom njegovi materi Mariji in pobožni Ani. Jezuitski provincial p. Miran Žvanut pa o prazniku razmišlja takole:

“Vsebina praznika daje čudovit okvir za dan, ko naj bi se redovnice in redovniki zahvalili za dar poklicanosti in z obnovljeno ljubeznijo obnovili svojo pripravljenost in razpoložljivost za življenjsko darovanje v svetem poklicu. Papež je želel, da bi se vedno spominjali, da smo se s svetimi zaobljubami Bogu darovali z vsem svojim bitjem in s tem na nek način postali Božja last.”

Za ljubljansko nadškofijo se je 2. 2. ob 15. uri v draveljski župnijski cerkvi začela polurna molitev, ki ji je sledila sveta maša z obredom obnovitve zaobljub. Somaševanje je vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Kruh besede

Kruh Besede je vsakdanje razmišljanje ob Božji besedi. Pripravlja ga p. Viljem Lovše DJ na svojem blogu v različnih vidikih:

On v nas in mi v njem

Ko so angeli šli od pastirjev v nebo, so ti govorili drug drugemu: »Pojdimo torej v Bêtlehem pogledat to, kar se je zgodilo in kar nam je sporóčil Gospod!« Pohiteli so tja in našli Marijo, Jožefa in dete, položeno v jasli. Ko so to videli, so pripovedovali, kar jim je bilo rečeno o tem otrôku. In vsi, ki so jih poslušali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji. Marija pa je vse te besede ohraníla in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo povedano. (Lk 2,15-20)

Božično bogoslužje se po izročilu razteza na tri maše: polnočnico, jutranjo in dnevno mašo. Vsaka poudari določene vidike praznovanja Jezusovega rojstva. Zaradi rojstva Odrešenika vso Cerkev preveva radost. Ta radost se širi po vsej zemlji. Postane izkustvo luči in miru, ki sta glavni značilnosti Božičnih izročil tudi pri tistih ljudeh, ki so že izgubili stik s skrivnostjo. Radost in veselje se nas dotakneta zato, ker sta v resnici nekaj, kar je mišljeno kot dar za vsakega človeka.

Več na blogu p. Vilija Lovšeta DJ

 

Podarjeno življenje – nagovor p. Vilija Lovšeta DJ za 33. nedeljo med letom A, 15. 11. 2020, 1 Tes 5,1-6; Mt 25,14-30

Podarjeno življenje – nagovor p. Vilija Lovšeta DJ za 33. nedeljo med letom A, 15. 11. 2020, 1 Tes 5,1-6; Mt 25,14-30

 

Bog naju po Božji besedi spodbuja, naj svoje življenje vzameva kot dragocen dar, ki ni samo za teh nekaj let, ampak za vedno. S svojimi notranjimi držami in zunanjimi odločitvami si danes določava, kaj se bo z nama dogajalo, ko ob smrtni uri prideva do cilja.

Jezus pravi, da je na križu postal tvoj in moj najdragocenejši talent. Prav na križu, ki naju najbolj ločuje od Boga, sebe in drugih. Na križu nama Jezus zagotovi svojo neizpodbitno bližino v vsakršni oddaljenosti in trpljenju, ki ga doživljava midva in vsak človek. Njegova zavestna in svobodna izročitev je glavni talent, ki ga lahko sprejmeva in množiva. Jezus nama podarja vse svoje premoženje: Očetovo ljubezen, svojega Duha in samega sebe. Več na blogu p. Vilija Lovšeta DJ …

 

Ali kot videonagovor …

Vsi sveti, 1. 11. 2020, Jn 3,1-3; Mt 5,1-12

Praznik vseh svetih je. Jezus nama v evangeliju zaupa sintezo in srce krščanstva. Izroči nama svojo osebno izkaznico. Pove nama, kdo in kakšen je Bog. Pokaže nama obraz uresničenega človeka. Želi naju spomniti na najino pravo dostojanstvo in vabi, da bi ga živela.

Po poslušanju mojega razmišljanja te povabim, da vzameš v roke Sveto pismo in še enkrat prebereš Jezusovo oznanilo o tem kdaj smo resnično srečni, na začetku petega poglavja v Matejevem evangeliju.

Koga torej Jezus smatra za srečnega, kar pomeni beseda blagor?

Več na strani p. Viljema Lovšeta DJ.