Arhiv avtorja:Rok Bečan

Prve zaobljube Urbana Gartnerja DJ

V soboto, 12. septembra 2020, je Urban Gartner v Genovi v Italiji skupaj s petimi so-novinci izrekel prve zaobljube v Družbi Jezusovi.

Poleg Urbana so ta korak storili še Marco G., Marco M., Giovanni, Filippo ter Lorenzo, vsi Italijani. Lepo je bilo videti, kako so se med seboj tesno povezali skozi dvoletno noviciatsko obdobje in kako so si v oporo na poti odločitve hoditi za Jezusom.

Šest jezuitskih novincev, ki so opravili prve redovne zaobljube, z učiteljem p. Agostinom

Zaobljube so izrekli med sveto mašo v jezuitski cerkvi Jezusovega imena v središču Genove. Slovesnost je vodil provincial Evro-mediteranske jezuitske province p. Gianfranco Matarazzo. V pridigi je rekel, da more mlad jezuit narediti takšno odločitev, ker zaupa v Gospoda, ki je blizu in s katerim je jezuit tesno povezan.

Po izrekanju zaobljub je učitelj novincev, p. Agostino Caletti, vsakomur izročil križ s Križanim, da bi se vselej spominjali Božje zastonjske ljubezni v Kristusu, ki se naj ji odprejo, jo sprejmejo in se ji izročijo.

Iz Slovenije so se udeležili tega lepega dogodka Urbanova starša Marinka in Jože Gartner, provincial slovenskih jezuitov p. Miran Žvanut ter delegat za formacijo p. Milan Bizant.

Novinec Urban s staršema, desno provincial p. Miran Žvanut, levo delegat za formacijo p. Milan Bizant

 

Sedaj čaka našega Urbana ter druge dve ali triletni študij filozofije v Rimu, na Papeški univerzi Gregoriani.

Bogu hvala za Urbanovo odločitev, da nadaljuje pot v Družbi Jezusovi. Tega se veselimo jezuiti in drugi, ki so z njim povezani in mu želimo obilo blagoslova v naslednjem koraku jezuitske poti.

p. Milan Bizant DJ

Praznujemo 480 let od ustanovitve Družbe Jezusove

Jezuiti v septembru praznujemo 480 let od uradne ustanovitve reda ali Družbe Jezusove. Papež Pavel III. je 27. septembra leta 1540 z bulo Regimini militantis Ecclesiae potrdil Družbo Jezusovo. Sprva je predvidevala 60 članov reda, kar je bilo kasneje popravljeno.

Prvi jezuit je prišel kot pridigar v Ljubljano 13 let po potrditvi reda, torej leta 1553, ko je bil še živ ustanovitelj reda Ignacij Lojolski, leta 1597 pa so se tedanji jezuiti že za stalno naselili v Ljubljani pri sv. Jakobu. Po ustanovitvi reda so torej izredno hitro prišli med Slovence in tu pustili močan pečat na duhovnem (duhovne vaje za različne skupine in v različnih oblikah), izobraževalnem (šole), znanstvenem (raziskovanje), pastoralnem (pridiganje, spovedovanje) ter umetnostnem področju (razvijali so vrhunsko upodabljajočo umetnost, glasbo in med Slovenci začeli gledališče). Samostojna Slovenska provinca Družbe Jezusove deluje od leta 1969, prej pa so slovenski patri delovali v okviru drugih provinc.

Kar je rdeča nit celotne jezuitske zgodovine in tudi posebnost jezuitov, je poudarek na razločevanju duhov: učiti se razločiti, kaj prihaja od Boga in kaj ne. Vse to, da bi se zmogli odločati Zanj in tako duhovno ter tudi sicer osebnostno rasti v svetosti in s tem živeti polno življenje. Jezuit išče Boga v vseh ljudeh, dogodkih in stvareh, vendar po razločevanju duhov; podobno, kot bi izbiral zrnje od plev. Podpira to, kar je Božje oz. Kristusovo ter se bori proti tistemu, kar je zlo, kar človeka ubija in uničuje, skratka proti tistemu kar človeku jemlje upanje in notranji mir.

p. Marjan Kokalj DJ

Knjiga p. Robleka: Kristus me je vzljubil

Jezuit p. Jože Roblek, član Skupnosti sv. Jožefa v Ljubljani, letos praznuje 50 let mašniškega posvečenja (1970). Ob priložnosti je izšla dobrih 200 strani dolga knjiga, katere naslov je patrovo novomašno geslo: “Kristus me je vzljubil in zame daroval samega sebe” (Gal 2,20). Urednik Roman Rozina knjigo predstavi takole:

Dragocen mozaik duhovnih besedil je odtis življenjske poti p. Jožeta Robleka in globoko pričevanje vere v Križanega in Vstalega. Je tudi priročnik molitvenega in duhovnega življenja, ki se napaja predvsem iz Duhovnih vaj sv. Ignacija Lojolskega. Knjigi dodatno verodostojnost dajejo številna osebna pričevanja o patru, tudi osebni nagovor papeža Frančiška. Vse to zasije v luči darujoče in usmiljene Jezusove in Očetove Ljubezni, ki kliče k notranjemu spreobrnjenju in prenovi.

Knjigo vam podarjamo; ker pa živimo, kot veste, od darov svojih dobrotnikov in prijateljev, se priporočamo, da naše poslanstvo (v Ignacijevem domu duhovnosti, v Jezuitskem kolegiju, v cerkvi sv. Jožefa …) podprete s kakšnim darom. Za vsak izraz vaše velikodušne darežljivosti se vam že vnaprej zahvaljujemo.

p. Damjan Ristić, predstojnik skupnosti

REZIDENCA SVETEGA JOŽEFA
Ul. Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 6100 0001 4625 328
Namen nakazila: Dar skupnosti

Knjigo je prav tako možno dobiti v Ignacijevem domu duhovnosti ter v drugih jezuitskih skupnostih oziroma cerkvah po Sloveniji.

V mesecu septembru molimo za: spoštovanje zemeljskih virov

Papeževa svetovna mreža molitve (PSMM) v mesecu septembru 2020 vabi: Molímo, da bi ljudje zemeljskih virov ne izropali, temveč si jih delili pravično in spoštljivo.

»Vsako bogastvo, da bi zares bilo dobro, mora imeti družbeno razsežnost.«

 

Družbeni nauk Cerkve govori o »univerzalni namembnosti dobrin«. Kaj to pomeni? Katekizem katoliške Cerkve pravi: »V začetku je Bog zemljo in njega bogastva zaupal skupnemu upravljanju človeštva, da bi skrbelo zanjo, ji s svojim delom gospodovalo in uživalo njene sadove. Dobrine stvarstva so namenjene vsemu človeškemu rodu« (KKC 2402). In tudi: »Univerzalna namenitev dobrin ostaja primarna, čeprav se za pospeševanje skupnega dobrega zahteva spoštovanje zasebne lastnine, pravice do lastnine in njeno izvrševanje« (KKC 2403).

Božja previdnost ni uredila sveta serijsko. Obstajajo razlike, različni pogoji, različne kulture. Lahko živimo tako, da poskrbimo drug za drugega. Svet je bogat z viri, ki zagotavljajo vse primarne dobrine. Pa vendar mnogi živijo v velikem pomanjkanju in viri, ki se koristijo brez načel, se kvarijo. A svet je en sam! Človeštvo je eno samo! Bogastvo sveta je danes v rokah manjšine, samo nekaterih, revščina in trpljenje pa pride na mnoge, večino ljudi.

Če je na zemlji lakota, to ni zato, ker bi primanjkovalo hrane. Nasprotno, zaradi zahtev trga včasih  uničujejo hrano. Kar manjka, je svobodno in dolgoročno podjetništvo, ki bi zagotovilo pravično razdelitev. Kot piše v Katekizmu: »Pri uporabi zemeljskih dobrin mora človek na zunanje reči, ki jih ima zakonito v lasti, gledati ne tako, kakor da so samo njegove, temveč tudi kot na skupne, in sicer v smislu, da morajo koristiti ne zgolj njemu, ampak tudi drugim« (KKC 2404). Vsako bogastvo, da bi zares bilo dobro, mora imeti družbeno razsežnost.

Frančišek, Splošna avdienca, novembra 2018

P. Peter Lah DJ o jezuitskem delu na Višarjah, romarski stični točki treh narodnih skupin

The view from my room at Monte santo di Lussari/ Višarje/ Luschari (Italy, province of Udine) opens to three adjacent valleys: Drau in Austria, Sava and Soča in Slovenia. Behind my back is the valley of Bela/ Fella, a tributary of Tagliamento in north-eastern Italy. For centuries (660 years to be exact) this shrine has been the destination for pilgrims from these valleys. (Did I mention that the water from “my” part of the building flows into the Black Sea whereas the other half of the roof feeds the Mediterranean Sea?) Geologically, we are a dividing point, a continental divide. Spiritually, we are a meeting point of three major European ethnic groups: Slavic, Germanic, and Latin peoples.

(nadaljevanje članka in foto)

Več:

 

Praznovanje sv. Ignacija 2020

Letošnje praznovanje godu sv. Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Družbe Jezusove, je potekalo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v petek, 31. julija 2020. Slovesno sveto mašo je vodil novi provincial p. Miran Žvanut, somaševali so duhovniki jubilanti: zlatomašnik p. Jože Roblek in srebrnomašnika p. Mio
Kekić in p. Peter Lah. (Letošnji železnomašnik – jezuit s kar 70 let duhovništva – p. Vladimir Kos, je na misijonar na Japonskem.) Pridružili so se mnogi ljubitelji duhovnih vaj.

Prisluhnite posnetku sv. maše.

 

V pridigi je p. Žvanut izpostavil Duhovne vaje kot veliko zapuščino Ignacija Lojolskega: “V Duhovnih vajah se “pere” srce, so čudovita čistilnica srca, ki človeka osvobaja, ga vrača v veselje in mu omogoča, da bo lahko zaživel Božji dotik.”

 

Po sveti maši je provincial vodil pogovor s p. Jožetom Roblekom o njegovem odkrivanju ignacijanske duhovnosti vse od otroštva naprej in o aktualnih duhovnih potrebah današnjega človeka, npr. ponovnem vračanju k poudarjeni vlogi telesa v molitvi. Ob tem je bila predstavljena knjiga p. Robleka, “Kristus me je vzljubil”, ki jo je izdala Jezuitska skupnost sv. Jožefa.

Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove, p. Arturo Sosaj, je ob prazniku napisal pismo sobratom, sodelavcem in sodelavkam v poslanstvu ter z njimi podelil razmišljanja ob napovedi Ignacijevega leta. To leto, ki bo posvečeno izkušnji spreobrnjenja, bo trajalo štirinajst mesecev, in sicer od 20. maja 2021, na dan spomina, ko je bil Ignacij ranjen v bitki za Pamplono, do 31. julija 2022, na liturgični praznik sv. Ignacija. Več o pismu p. Ivan Herceg DJ, Radio Vatikan.

 

Pripravil p. Rok Bečan DJ. Video in avdio p. Tomaž Mikuš DJ. Več foto Tomaž Celarec, Župnija Ljubljana Dravlje.