Arhiv kategorij: Novice

Brat Jože Marin se Bogu zahvaljuje za osemdeset let življenja

Danes se je Bogu zahvalil za osemdeset življenja  redovni brat jezuit Jože Marin. V krogu sobratov je nazdravil, se poveselil in se spominjal lepih trenutkov. Veselimo se z njim in mu čestitamo. Naj ga Bog ohranja in spremlja. Kaj več o njem je napisal sam in sledi v nadaljevanju.

Luč sveta sem zagledal 14. septembra 1937 v Savcih, župnija sv. Tomaž v Slovenskih goricah. Starša, oče Alojz in mama Ana, Rojena Bokša, sta podarila življenje sedmero otrokom. Najstarejša je bila Terezija (1930), nato Lojze (1932), Franc (1933), Marija (1934), Stanko (1936), Jože (1937) in Viktor (1941).

Terezija je bila kuharica v Ljubljani.

Lojze je prevzel kmetijo in jo vodil do leta 1993.

Franc je postal zidar in je delal v Mariboru.

Marija je bila gospodinja v Ljubljani, kjer je umrla leta 1990.

Stanko se je izučil za teraserja, delal je v Mariboru, kjer je umrl leta 2011.

Sam sem do služenja vojaškega roka ostal doma. Vojaško službo sem opravil med letoma 1958 in 1960. Za zidarja sem se začel učiti leta 1960 v Mariboru. Po opravljeni šoli za zidarja sem delal v Mariboru, kjer sem leta 1978 vstopil v Družbo Jezusovo.

Viktor je postal teraser, delal je v Mariboru, kjer tudi živi.

Doma smo imeli malo kmetijo; po tri krave, po šest prašičev, kure in drugo perutnino. Oče je bil mali kmet, po domače – želar.

Po vstopu v Družbo Jezusovo sem opravil noviciat v Borovnici (1978 – 1980), ko sem se vrnil  v mesto ob Dravi.  Pri sv. Magdaleni sem bil zakristan med letoma 1984 in 1992. Nato sem do leta 1998 prekinil službo zakristana. Istega leta sem pri sv. Magdaleni ponovno postal zakristan do leta 2012. Od leta 2012 do 2015 sem živel na Ljubljanski 13. Sedaj živim pri sv. Magdaleni.

O redovnem poklicu sem začel razmišljati kot deček – star 10 ali 11 let – ko sem doma »pokrival kelih«. Za jezuite sem se  odločil bolj pozno. V Družbo Jezusovo me je sprejel p. Marjan Šef, ko sem bi zrel za redovni poklic.

Kot zidar sem namreč pomagal jezuitom pri sv. Magdaleni. Nekaj ni bilo dobro narejeno in p. Jakob Laura mi je rekel, da je to bilo po moji krivdi. Napako sem popravil. To je bilo leta 1975, ko je bil kaplan p. Franc Baraga.

Razlog za vstop k jezuitom je bilo lepo vzdušje ob delu pri sv. Magdaleni. Pri jezuitih sem vedno zadovoljen. Samo včasih se mi je zdelo, da me je sam Bog zapustil  Imam pa tudi, kot kdorkoli izmed nas, svoje omejenosti, šibke točke.

Naj povem, da sem si vedno želel biti blizu cerkve in, da bi kaj dobrega storil za Cerkev. Bil sem 24 let zakristan. Zdaj sem kot piščanec, ko pride iz jajca. Se postavi na noge in malo gre in nato pade. Nato se zopet postavi na noge in zopet pade. In tako naprej.

Hvala vsem, ki me blagohotno sprejemate!

Maribor, 26. julija 2017

brat Jože

Slavje pri sv. Jožefu v prepletu preteklosti in prihodnosti

Slovo od p. Petra Rožiča in hvaležen spomin na p. Marijana Šefa

 

V cerkvi sv. Jožefa je bila v nedeljo, 10. septembra, slavnostna maša v spomin na pokojnega p. Marijana Šefa, DJ, ki je pred dvema letoma zaključil svojo zemeljsko pot. Prisotni gostje so imeli priložnost, da se v molitvi hvaležno spomnijo na p. Marijana ter da prejmejo v dar predmete, ki so bili njegova osebna last.

 

P. Peter Rožič, DJ, je praznoval svoj 40. rojstni dan. Hkrati se je poslovil od Slovenije, saj odhaja v Bruselj. V vzdušju veselega druženja po maši je predstavil svoje novo poslanstvo, kjer bo kot prvi Slovenec vodil Jezuitski evropski socialni center. Njegovo delo v Sloveniji se sedaj nadaljuje v drugih rokah. P. Marjan Kokalj, DJ, prevzema ravnateljstvo jezuitskega kolegija MAGIS v Mariboru in upraviteljstvo Šefovega sklada za mlade. P. Damjan Ristić, DJ, je novi predstojnik skupnosti sv. Jožefa. Dr. Dejan Valentinčič prevzema mesto direktorja Inštituta ASEF.

 

Foto Matjaž Vertuš

Kolegij MAGIS: Filmi in novi DVD

Želiš spoznati MAGIS? Iščeš pravi študentski dom za svoje univerzitetno obdobje v Mariboru? Želiš podpreti MAGIS? Že poznaš MAGIS in ga podpiraš, a bi rad/a vedel/a, kako napreduje? Ob drugi obletnici ustanovitve in blagoslovljenega razvoja kolegija smo pripravili štiri filme za vse tiste, ki si želite pobliže ogledati MAGIS – Jezuitski kolegij v Mariboru.

Kratek film te uvede v spoznavanje kolegija: kako deluje, kakšna je vloga študentov, kdo so mentorji, kakšni so cilji.

V filmu o Slavju, z dne 4. junija, si lahko ogledaš, kako smo proslavili nadškofov blagoslov MAGISa, kakšni so konkretni gradbeni načrti za naprej in kako smo izvedli dobrodelni koncert.

V Intervjujih boš spoznal/a študente iz MAGISa in idejo, vezano na delo, ki jih povezuje. Spoznal/a boš tudi jezuite pobudnike za ustanovitev kolegija, njihove ideje in poslanstvo.

Četrti film, Pridi v MAGIS 2015, je bil posnet leta 2015 in prikazuje MAGIS na začetku svoje poti, z navdušenimi študenti, ki predstavljajo dušo kolegija.

Vabljen/a, da prideš v MAGIS!

 

Filmska ekipa:
Novinar: Marjan Kokalj SJ
Snemalec, montažer: Matjaž Vertuš
Oblikovalka: Mirjam Luketič

Maša v spomin na p. Šefa in poslovilno slavje p. Rožiča

Slovesna maša bo v cerkvi, slavje s pogostitvijo pa na vrtu za cerkvijo 

 

Sv. Jožef na Poljanah, Ljubljana, 10. september, ob 17h.
Vabimo vas na slavje, ki se začne s sv. mašo v spomin na pokojnega p. Marijana Šefa. Ta dan bomo obhajali natanko 85 let od njegovega rojstva.

 

Hkrati se bomo poslovili od p. Petra Rožiča. Kot prvi Slovenec bo prevzel mesto direktorja Jezuitskega evropskega socialnega centra. P. Rožič odhaja na novo poslanstvo v Bruselj 12. septembra, ko tudi obhaja 40 let življenja. Tako bomo tisto nedeljo z obema praznovali tudi mi vsi. Zahvalno mašo bo daroval p. Rožič, na dogodku pa bo prisoten tudi namestnik provinciala p. France Kejžar ter jezuiti iz skupnosti sv. Jožefa in drugod. Ob 16.30 bo p. Mio Kekić vodil adoracijo.

 

Nato vabljeni na pogostitev po maši, na vrtu Ignacijevega doma, kjer boste poleg raznih domačih dobrot prejeli v dar novi DVD o jezuitskem kolegiju MAGIS v Mariboru, saj se vam mnogim želimo zahvaliti za raznovrstno pomoč pri našemu delu z mladimi. Na DVDju so štirje filmi: kratek predstavitveni film o MAGISu, slavje z blagoslovom stavbe MAGIS, intervjuji s študenti in jezuiti ustanovitelji MAGISa ter film Pridi v MAGIS 2015.

 

 

Praznik sv. Ignacija in slovesne zaobljube dveh jezuitov

Slovesni zaobljubiV ponedeljek, 31. julija, je bil v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani velik praznik. Na ta dan, ko praznujemo god sv. Ignacija, sta dva patra jezuita, p. Marjan Kokalj, DJ in p. Ivan Platovnjak, DJ, izrekla slovesne zadnje zaobljube uboštva, čistosti in pokorščine. V uvodu pred sveto mašo je p. Milan Bizant predstavil oba kandidata in povedal, da gre v izrekanju zaobljub za držo ljubečega darovanja, da sebe in svoje življenje položita v Kristusovo ljubezen po izročitvi Družbi Jezusovi.
Na začetku maše je vse zbrane pozdravil v imenu skupnosti pri sv. Jožefu njen predstojnik, p. Damjan Ristić. Izrazil je veselje ob praznovanju sv. Ignacija, ki je za jezuite poseben dan. Po velikem številu zbranih sodeč je poseben dan tudi za vse, ki so se ob jezuitih zbrali pri praznovanju sv. Ignacija.
V pridigi je provincial p. Ivan Bresciani Božjo besedo, prebrano pri slovesnosti, postavil v današnji čas in jo aktualiziral. Iz prvega berila je zvenela spodbuda, kako odgovoriti na klic k življenju preroka, ko pa je to življenje pogosto zasmehovano. A preroka neposlušnost in prepreke ne ustavijo in ne more, da bi Gospoda ne oznanjal, ker je v njegovih kosteh tak ogenj, ki ga žene, da ga mora oznanjati. Po besedah iz evangelija »Kdor ne nosi svojega križa in ne hodi za menoj, ne more biti moj učenec.« ( Lk 14,27) se je v pridigi provincial vprašal, če je dovolj zgolj vprašanje, če nosimo svoj križ ali ga ne nosimo. Morda je še pomembnejše vprašanje, kje smo mi – smo pred Jezusom ali za Jezusom. Ob koncu je izrekel spodbudo p. Marjanu in p. Ivanu, naj ohranja njuno življenje smisel tudi v žrtvovanju, saj je to neke vrste daritev in zahvala Očetu za vse, kar prejemamo.
Slovesnost se je nadaljevala do za ta dan najpomembnejšega trenutka, ko sta p. Marjan in p. Ivan izrekla slovesne zaobljube: »Jaz, (p. Marjan Kokalj in p. Ivan Platovnjak) izrekam zaobljube in obljubljam vsemogočnemu Bogu vpričo njegove Deviške Matere, vseh angelov in svetnikov in vseh pričujočih in tebi, častitemu patru Ivanu Brescianiju, ki predstavljaš vrhovnega predstojnika Družbe Jezusove in njegove naslednike, pa tudi kot Božjemu namestniku: večno uboštvo, čistost in pokorščino. V smislu te pokorščine obljubljam posebno skrb za pouk otrok, vse to v skladu z načinom življenja, kakor ga določajo apostolska pisma in konstitucije te družbe. Poleg tega obljubljam posebno pokorščino papežu glede poslanstev, kakor je obseženo v istih apostolskih pismih in konstitucijah.«
Po obhajilu in osebnih zahvalah, ki sta jih izrekla jezuita, ki sta izrekla slovesne zaobljube, se je praznovanje nadaljevalo na vrtu pred Ignacijevim domom duhovnosti. Mnogo dobrot so prinesli prijatelji in dobrotniki jezuitov in v skupnem veselju, druženju in pogovorih se je popoldan prevesil v večer, slovesnost pa v iskreno hvaležnost za lep praznični dan in za vse dobro, kar po slovenskih jezuitih Bog podarja naši Cerkvi in našemu narodu.

Zapis: Polona Kemperle

Več o slovesnosti tudi na radiu Vatikan. In še nekaj fotografij.