Arhiv kategorij: Novice

Želite vstopiti v SSKŽ ( Slovenska skupnost krščanskega življenja) ?

Slovenska Skupnost krščanskega življenja organizira informativno srečanje za vse, ki jih zanima ignacijanska duhovnost, in razmišljajo o vključitvi v skupino. Srečanje bo v torek, 30. maja 2017, ob 19.30 v SKŽ sobi v kleti Doma duhovnih vaj pri Svetem Jožefu na Poljanah, Ulica stare pravde 11, Ljubljana.

Srečanje bo samo informativno (brez obveznosti ali pričakovanj s strani SKŽja). O možnosti uvajalnega tečaja se bomo pogovorili na srečanju in po njem.

Za informacije in prijave na srečanje se nam oglasite po e-pošti sskz@rkc.si.

Vnaprej iskrena hvala in veliko veselja, miru in blagoslova vam želimo v tem velikonočnem času!

 

Igor Bahovec za Slovensko Skupnost krščanskega življenja

Kardinal Amato o novem blaženem, jezuitu Johnu Sullivanu

Kardinal Amato o novem blaženem, jezuitu Johnu Sullivanu

 

VATIKAN (petek, 12. maj 2017, RV) – V soboto, 13. maja, bo v Dublinu na Irskem potekala beatifikacija jezuita p. Johna Sullivana, ki je umrl leta 1933 v sluhu svetosti. Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, je za Radio Vatikan spregovoril o njegovem življenju.

Dvojno radikalno spreobrnjenje
»Kakor vemo, je spreobrnjenje del krščanskega življenja. Tako je bilo tudi za blaženega Johna Sullivana, ki je živel med letoma 1861 in 1933. Po tem, ko je bil sprejet v katoliško Cerkev 21. decembra 1896 v Londonu – prej je bil namreč anglikanec – je v njem moč zaznati dvojno radikalno spreobrnjenje. Prvo takrat, ko se je odločil, da postane jezuit. 7. septembra 1900 je namreč vstopil v noviciat irske province Družbe Jezusove in bil leta 1907 posvečen v duhovnika. Drugo spreobrnjenje pa se je zgodilo, ko si je v poslušnosti milosti z vsemi močmi prizadeval doseči evangeljsko popolnost v junaškem živetju krščanskih kreposti.«

Zgleden redovnik: poosebljenje duha uboštva…
»Bil je zgleden redovnik, posebej kar zadeva kreposti uboštva in pokorščine. Priče v postopku beatifikacije pogosto ponavljajo, da je bil p. Sullivan “ubožec med ubogimi”, “poosebljenje duha uboštva”. Čeprav je bil iz bogate družine, se od takrat, ko je postal redovnik, ni zmenil za lagodnosti in se je zadovoljil s tistim, kar je bilo nujno potrebno. Ena izmed prič je opisala frančiškansko pohištvo v njegovi sobi: opremljena je bila s trdim lesenim stolom, klečalnikom, z razbitim vrčem, nekaterimi knjigami, s kropilnikom, križem, majhno mizo in posteljo z malo odejami, tudi kadar je bilo bolj mrzlo. V tem je p. Sullivan posnemal svojega ustanovitelja. V Duhovnih vajah sv. Igncij Loyolski piše: “Da bi bolj posnemal Kristusa, našega Gospoda, in mu bil dejansko bolj podoben, želim in izbiram rajši uboštvo z ubogim Kristusom kot bogastvo; rajši sramoto s Kristusom, nasičenim z zasramovanjem, kot čast; in bolj želim, da bi me imeli za omejenega in nespametnega zaradi Kristusa, ki so ga imeli prvega za takega, kakor pa za modrega in pametnega na tem svetu.”«

… in popolna pokorščina
»Strogemu uboštvu je pridruževal popolno pokorščino. Kazal je veliko spoštovanje do predstojnikov, spontano in zvesto je izpolnjeval njihovo najmanjše naročilo. Pogosto je ponavljal: “Sprašujem se, kaj bi zdaj rekel ali naredil pater provincial.” Njegova pokorščina je bila takojšnja, absolutna in brezpogojna, tudi ko se je končna odločitev razlikovala od njegove. Bil je vzoren redovnik. Ena od prič zatrjuje: “Božji služabnik je imel zelo rad Družbo Jezusovo in njena Pravila: med duhovnimi vajami, ki jih je imel za nas, novince, je zelo poudarjal, kako pomebno se je natančno držati Pravil.”«

Ponižnost, preprostost
Zatem je kardinal Angelo Amato spregovoril še o nekaterih drugih vrlinah novega blaženega družbe Jezusove: »Menim, da je duhu uboštva in duhu pokorščine pridruževal stalno vajo v ponižnosti. Ko je p. Sullivan vstopil v noviciat, je bil že zrel človek, z bleščečo študijsko in odvetniško kariero. Njegovi sonovinci, ki so bili stari večinoma med 17 in 20 let, so bili ganjeni, saj pri njem ni bilo čutiti nikakršne vzišenosti v odnosu do njih. Prav tako jih je nagovorila preprostost, s katero je sprejemal tudi najnižja hišna opravila. Ničesar ni delal, da bi se postavil v ospredje, pogosto je celo izražal svojo neprimernost za zadolžitve, ki jih je dobival.«

Sprejemal je kritike in neobzirnost drugih
»Celo kritike in neobzirnost drugih je sprejemal s preprostostjo. Zavedal se je, da ni bil dober govornik –  njegova izgovorjava ni bila jasna, navadno je govoril hitro. Kljub temu so mu vsi priznavali iskrenost in spodbujanje h krepostim. Ko je bil nekega dne na obisku pri enem od bolnikov, je prišel župnik, ki mu je zapovedal, naj odide, saj se je bal nevarnega tekmeca v poslanstvu. Po osornem ukazu je p. Sullivan pokleknil in prosil odpuščanja. Župnik je bil seveda globoko ganjen.«

Danes Cerkev potrebuje svete duhovnike in laike
»Danes Cerkev potrebuje svete duhovnike in laike. P. Sullivan vse vabi k spreobrnjenju k dobremu. Spominja nas na Sirahovo povabilo: “Brez obotavljanja se spreobrni h Gospodu, ne zavlačuj iz dneva v dan, kajti nenadoma bo izbruhnila Gospodova jeza in v času kazni boš uničen.” (Sir 5,7) Lahkotnost dobrega bo rešila svet in osvobodila človeštvo teže egoizma in zla. Dejavna ljubezen je bistvo krščanstva. Brez nje je tako, kakor da bi se povzpeli v nebo brez lestve.«

 

Odprimo se življenju

V sredo, 10. maja, ob 20.30, je zbor Katoliškega študentskega centra Sinaj imel zaključni koncert z naslovom “Odprimo se življenju”. Naslov izhaja iz dobrodelne narave koncerta, saj bodo prostovoljni prispevki namenjeni za otroke in ostarele na avgustovskem projektu Bosna 2017.

 

Na koncertu smo se hkrati poslovili od naše dosedanje pevovodje, ki nas je letošnje leto zavzeto in kvalitetno vodila. Hvala Eva in hvala tudi vsem, ki ste nas prišli poslušat in podpret naš dobrodelni projekt.

Lepo je bilo!

p. Marjan Kokalj DJ

Pater France Zupančič ima danes 86 rojstni dan

Mnogi pravijo, da je pater France mladenič. Res je, danes je upihnil svečki, kjer piše , da je dopolnil 86 let. Njegova gorečnost, vedrina, svežina govori o tem, da mu  Bog daje zdravje. France je božji mož, veliki prijatelj Jezusa in še vedno iskalec in odprtih oči za vse, kar daje  Bog. Veselimo se njegovih darov in se Bogu zahvaljujemo za vse, kar nam po njem  daje in nas bogati.

France, Bog naj bo s teboj, saj dobro veš, da je vse Njegovo.  Bodi zdrav in tako goreč še naprej.

TRI JEZUITSKA DIAKONSKA POSVEČENJA

»Sprejmi Kristusov evangelij, katerega oznanjevalec si postal: veruj, kar oznanjaš; úči, kar veruješ; žívi, kar učiš.« (iz obreda posvetitve)

Kar trije slovenski jezuitski bogoslovci so bili na prvi velikonočni teden 2017 posvečeni v diakone, eden v Rimu in dva v Parizu. Egon Hriberšek iz Križevcev pri Ljutomeru je bil posvečen v torek 18. aprila v cerkvi Al Gesu, v skupini s še 14 gojenci mednarodnega jezuitskega bogoslovja Gesu v Rimu. Posvečevalec je bil msgr. Luis F. Ladaria SI, tajnik papeške Kongregacije za nauk vere. Benjamin Bevc iz Cerkelj na Dolenjskem in Marko Pavlič iz Kranja pa sta bila posvečena v soboto 22. aprila v cerkvi sv. Ignacija v Parizu. Skupaj z drugimi 9 mednarodnimi gojenci pariške iz mreže malih jezuitskih skupnosti za formacijo v Parizu ju je posvetil msgr. Olivier Leborgne, škof iz Amiensa 150 km severno od Pariza.

Posvečenj se je iz Slovenije udeležil provincial slov. jezuitov p. Ivan Bresciani in nekaj drugih sobratov, seveda pa tudi starši oz. družine novoposvečenih diakonov. Posvečenja in pomašne pogostitve so potekala v kulturno pisanem in bratskem mednarodnem vzdušju, kjer se je molilo, prepevalo in srečevalo v različnih jezikih. Rimske diakone je med redno sredino avdienco pozdravil papež, pariški diakoni z gosti pa so bili deležni pozorne francoske kulinarične gostoljubnosti v svojih skupnostih. Vsem novim diakonom voščimo Božje milosti in blagoslova pri začeti službi.

Rok Bečan SI

http://www.zupnija-dravlje.si/http://www.jezuiti.si/https://jesuits.eu/

 

DUHOVNE VAJE ZA DRUŽINE V LOGARSKI DOLINI

Povabljeni !   Čudovita prebujajoča narava, mir pod gorovjem, duhovne spodbude, dobri ljudje in še mnoge Milosti. Ne zamudite ! To so duhovne vaje za družine v Logarski dolini.

Spremljata :   P. France Zupančič DJ in s. Štefanija Logar DKO

 od petka, 28.4. zvečer (18h) do ponedeljka, 1.5. opoldne.

Prijave: s. Štefanija Logar DKO, Logarska dolina 4, 3335 Solčava, Tel: 03/838-90-15