Arhiv kategorij: Novice

Nova številka Vzgoje

V novi številki revije Vzgoja pišemo o odnosu med državo in vero: v šolstvu, zdravstvu in vojski. Posebej opozarjam na dva članka, Miroslav Mozetič, bivši predsednik Ustavnega sodišča Zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja sooča z Zakonom o verski svobodi, Tomaž Rozman, Direktor inšpektorata za šolstvo pojasnjuje, kako se obravnavajo pritožbe, tudi ko gre za blagoslov šol. Menim, da boste duhovniki in ravnatelji, ki se pogosto sprašujete, kaj se v sodelovanju med župnijo in šolo da storiti in česa ne, v tem žarišču našli marsikateri odgovor. 77. številko revije Vzgoja lahko naročite na: http://www.revija-vzgoja.si/vzgoja/

Dobrodelni koncert klasične glasbe z akademskimi glasbeniki

V petek 20. aprila ob 20. uri bo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani dobrodelni koncert klasične glasbe z akademskimi glasbeniki.

Koncert bodo obogatili:
Godalni kvartet AL FINE
Trio TENUTO (violina, flavta, klarinet)
Špela Simonišek, kitara
Kvartet flavt TRAVERSO
Septet saksofonov SAXPLODE
solist: Lev Pupis / alt saksofon
solist: Vid Pupis / klarinet
Mešani pevski zbor ADORAMUS
dirigent: Marjan Grdadolnik

Vezno besedilo: Helena Škrlep in Janez Bregar

S svojo dobrodelnostjo boste podprli delovanje programa “NA PRAGU UPANJA” (http://napraguupanja.si/) za zdravljenje ran tistih, ki so utrpeli kakršnokoli zlorabo.

Organizator koncerta: Skupnost Srce (Skupnost razvezanih v Cerkvi)

Vabljeni, da molite v mesecu aprilu

APRIL

 Splošni: ZA TISTE, KI IMAJO ODGOVORNOST V EKONOMIJI

Da bi načrtovalci in izvajalci svetovne ekonomije imeli pogum reči ne ekonomiji izključevanja in bi odpirali nove poti.

 

Ekonomski pogled, ki je izključno usmerjen na profit in materialno blaginjo, je nezmožen pozitivno prispevati h globalizaciji, ki pospešuje celostni razvoj narodov po svetu, pravično porazdelitev virov, zagotovljeno dostojno delo ter rast privatnih iniciativ in lokalnih podjetij.

Mene že stalno moti ta svet, kot je urejen. Z njim se ne morem sprijazniti. Na eni strani kopičenje bogastva v rokah peščice ljudi, na drugi revščina. Take neenakosti ne morem sprejeti in proti temu protestiram. Aprilski namen PSMM je priložnost, da več molim za to, da se svet v gospodarskem pogledu in sicer spremeni; velika noč, s katero se začenja mesec april, pa je znamenje upanja, da se lahko spreminjamo na boljše in da bo svet manj egoističen. Veselja in upanja z Vstalim, ki nas žene naprej, želim vsem.

Franc Kejžar DJ

Molimo v tem mesecu : Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.  

Za evangelizacijo: RAST V DUHOVNEM RAZLOČEVANJU

Da bi vsa Cerkev prepoznala nujnost rasti v duhovnem razločevanju na osebni in skupnostni ravni.

 

»Trenutek je tisto, kar imamo v rokah zdaj; vendar to ni čas, to mine! Morda se lahko čutimo gospodarje trenutka, a le slepilo je verjeti, da smo gospodarji časa. Čas ni naš, čas je Božji

 

 

Včasih se kdo pošali na račun jezuitov, ko gre za kakšno zadevo, češ vprašajte jezuite, oni so mojstri razločevanja. Ko sem bil bogoslovec, je naš spiritual veliko in rad govoril o razločevanju, pa smo se tudi mi kdaj med sabo hecali: Kaj je razločevanje, jaz še zdaj ne vem? Pa ni bila samo šala, ker menim, da smo res malo razumeli, kaj je duhovno razločevanje, kajti naš svet je bil še razmeroma mladostno preprost, za duhovno razločevanje pa je potrebno tudi že nekaj fines in vednosti o človekovem notranjem svetu in vplivih, ki tam delujejo.

 

Sv. Ignacij v Pravilih za razločevanje duhov v Duhovnih vajah govori o razločevanju med dobrim in slabim, molitve pa ne vodijo k odločanju med dobrim ali slabim, ampak k odločanju med dobrim in boljšim. V bolj prefinjenih pravilih drugega tedna pa govori o hudem duhu, ki se lahko preobleče v angela luči in človeka napada in prinese okrog z »dobrim«. Tu smo prav na bojišču našega sveta: mnogi lahko govorimo isti jezik, tudi enako pobožen in svet jezik z najboljšimi nameni, učinki pa so zelo različni.

 

Zdi se mi, da je ta papežev namen za marec lahko tudi že vabilo k praksi osebnega (če je prilika, tudi skupnega) razločevanja in k molitvi za modrost Cerkve oz. njenih predstavnikov. Sam še vedno nekako tipajoč hodim naprej z nameni PSMM oz. s konkretnim namenom za mesec: marsikdaj mi pri molitvi že pride na pamet in molim za ta namen, na nek način ga imam v mislih, kdaj v skupini ali skupnosti predlagam, da molimo po tem namenu, ne vedno, kdaj enostavno opustim, da bi kaj »silil«, saj »ne gori voda«… Vesel sem, ko vidim, da se v cerkvi moli, vesel sem, ko vidim v mesečnem listu bolnikom, da Miro Šlibar posreduje namen in priporoča molitev po tem namenu, vesel sem, ko sem slišal, da so pri SKŽ pri molitvi v skupinah priporočili tudi namen PSMM… skratka, počasi gremo naprej in bomo videli, kam nas molitev in Sv. Duh po njej lahko pripelje..

 

Vse dobro želim vsem, blagoslova v postnem času in hvala za posluh.

  1. Franc Kejžar

 

 

Papeževa svetovna mreža molitve PSMM

Splošni: NE KORUPCIJI

Da bi tisti, ki imajo gmotno, politično ali duhovno moč, ne drseli v korupcijo.

 

»Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse

 

 

Papež Frančišek je med jutranjo mašo 8. novembra 2013 v kapeli Doma svete Marte molil za otroke, ki od svojih staršev prejemajo »umazan kruh«. Med homilijo je tako spregovoril o dohodkih, ki so sad podkupnin, oziroma o duhu posvetnosti, kako ta posvetnost deluje in kako nevarna je. Papež se je naslonil na priliko o pokvarjenem oskrbniku.

»Ko pomislimo na svoje sovražnike, zares najprej pomislimo na hudiča, kajti prav on nam dela slabo.« Vzdušje in način življenja, ki mu najbolj odgovarjata, pa sta v posvetnosti. Ta po papeževih besedah predstavlja življenje v skladu z vrednotami – v navednicah – sveta. Oskrbnik iz prilike je zgled takšne posvetnosti. Izgovor, da dela le tako kot delajo vsi, ne pomaga. Papež Frančišek je dodal, da tako delajo le nekateri oskrbniki, bodisi v podjetjih, v javnosti ali v vladi, in verjetno jih niti ni veliko. Hodijo pa po poti zaslužka za življenje, ki je krajša in udobnejša.

V priliki gospodar krivičnega oskrbnika pohvali za njegovo zvijačnost. To je pohvala za podkupnino. Navada podkupovanja je posvetna navada, ki je zelo grešna, je poudaril papež: »Ta navada ne prihaja od Boga. Bog nam je zapovedal, da bi kruh nosili domov s svojim poštenim delom!« Oskrbnik iz prilike je prinašal kruh, le da je bil ta kruh, ki ga je dajal jesti svojim otrokom, »umazan kruh«. Njegovi otroci, ki so morda obiskovali drage šole in so zrasli v učenih okoljih, so od svojega očeta za obrok tako prejeli »umazanijo, kajti njihov oče je s tem, ko je domov nosil umazan kruh, izgubil dostojanstvo. To pa je težak greh!« Tako je poudaril papež Frančišek in dejal še, da se podkupovanje lahko začne z majhno kuverto, a nato postane kot droga. Navada podkupovanja postane odvisnost.

Kot obstaja »posvetna zvijačnost«, obstaja tudi »krščanska zvijačnost«, s katero se stvari naredi nekoliko hitreje, pa vendar pošteno in ne v duhu posvetnosti. To je tisto, kar pravi Jezus, ko povabi, da bi bili preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje. Ti dve razsežnosti skupaj, kot je poudaril papež Frančišek, sta »milost Svetega Duha«, dar, za katerega moramo prositi.

Homilijo je sveti oče tako sklenil z molitvijo za vse otroke, ki od staršev prejemajo umazan kruh: »Tudi oni so lačni, lačni so dostojanstva! Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedali, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela, in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse

Predavanja za ločene v Slovenj Gradcu, Celju in Mariboru

Pripravljamo predavanja s pričevanji, za ločene:

v Slovenj Gradcu 2. februarja “Nisem se poročil, da bi se ločil”

v Celju 6. februarja “Ločen/a – kaj pa zdaj?”

in v Mariboru 8. februarja “Ločitev – priložnost?

Predavanja so organizirana na željo ljudi, da bi še v teh krajih nastale skupine za samopomoč Srce ob srcu, za razvezane v Cerkvi.

Najpomembnejše je, da sočloveka, ki je doživel ločitev, človeško sprejmemo, ga spoštujemo in mu pomagamo, da se zave, da je še vedno dragocen, da Bog nanj računa in da je ta preizkušnja zanj priložnost za rast in dozorevanje, duhovno in človeško. Papež Frančišek še posebej poudarja, da je vsak človek v procesu in počasi raste v ljubezni. Zato od njega ne moremo najprej zahtevati, da se drži pravil, ampak mu pomagati, da znova zaživi svojo dragocenost in vrednost, ki mu je noben neuspeh ali greh ne more vzeti.

Dandanašnji se na Slovenskem razdre vsak tretji zakon. Ne glede na to, ali sta se zakonca poročila tudi cerkveno ali samo civilno, so posledice ločitve zelo podobne: pade življenjsko poslanstvo, mnogi so deležni velikih izgub na finančnem in čustvenem področju, način življenja se bistveno spremeni. Psihologija uvršča ločitev v sam vrh glede na jakost stresa, ki pogosto postane kroničen in povzroči tudi težke odvisnosti ali bolezen.

Skupine delujejo po ignacijanski metodi duhovnega pogovora, ki temelji na podelitvi osebne izkušnje in empatičnem poslušanju brez komentarjev, nasvetov ali teoretičnih mnenj. Vsak pride do besede in vsak je mojster svoje izkušnje. Po načelu: “Če res poslušamo, nam Bog lahko govori po drugem človeku, nam daje moč in nas spreminja.”
Skupine so odprte za vse z izkušnjo razveze partnerskega odnosa, ne glede na to, če so bili poročeni ali ne, če so še v postopkih ločevanja, če se nahajajo v prvih letih samskega življenja ali pa je od razveze minilo že precej let in so sedaj morda že v novi partnerski zvezi. Ne glede na to, koliko časa je preteklo od razveze, bolečina, ki je bila potlačena, neozaveščena in ne izpovedana, ne zastara, ampak se zapiše v duha in telo in zastruplja odnose.
Za sodelovanje v skupinah vernost ni pogoj, pomembna je le pripravljenost slediti programu, iskreno sprejeti in se odpreti Božjemu delovanju, ki edino lahko resnično prenovi naše življenje. Psihologija od trpljenja večinoma beži, duhovnost pa ga sprejme in uporabi kot priložnost za srečanje ter razodevanje božje moči v človekovem življenju.

VEČ INFORMACIJ NA: http://srcerazvezani.si/2017/09/07/vabilo-v-skupini-srce-ob-srcu-ljubljana-in-suha-pri-skofji-loki/

Prosim delite, da doseže obvestilo o predavanju čim več trpečih po ločitvi. Pridite in povabite še koga! Kdor lahko, naj prosim letak sprinta in s privoljenjem domačega župnika obesi na primerno mesto.

Nova knjiga – Razločevanje – učbenik za vsak dan

Pri Založbi Dravlje je izšla nova knjiga francoske avtorice Monique Lorrain z naslovom Razločevanje.

»Mladi, vera in razločevanje poklicanosti« je naslov sinode, ki jo je napovedal papež Frančišek za začetek prihodnjega leta. O čem pravzaprav papež govori, ko omenja razločevanje?

Na to vprašanje odgovarja knjižica Monique Lorrain, francoske redovnice iz reda Hčera svetega Frančiška Ksaverija (La Xavière), ki je izšla konec novembra pri Založbi Dravlje. V zvestobi duhovni izkušnji Ignacija Lojolskega nam avtorica predstavi razločevanje kot pot, ki vodi v notranjost, k poslušanju tega, kar se dogaja v nas in k osebnemu odnosu z Bogom. Knjižica ni zbirka receptov za takojšnjo uporabo, temveč povabilo na potovanje, na katerem lahko srečamo svojo življenjsko zgodbo, Boga in bližnje.

Založba Dravlje ob podpori slovenskih jezuitov izdaja knjige, ki slovenske bralce bogatijo s spoznanji iz ignacijanske duhovnosti.

Knjige za dušo bodo v tej založbi našli vsi, ki iščejo, kako bi sredi vsakdanjega življenja živeli pristno krščansko življenje ter oseben stik z Bogom na način, ki ga navdihuje sv. Ignacij Lojolski.

Več podatkov o knjigi in naročilo na https://www.zalozba-dravlje.si/sl/knjiga/razlocevanje