Arhiv avtorja:Benedikt Lavrih

16. nedelja med letom

  1. nedelja med letom

Greh – vzgojitelj

Ločena gospa  je slišala, da sodelujem v pripravi na zakon in mi je svetovala, da bi bilo dobro in modro povabiti na srečanje z bodočimi zakonci tudi tiste, ki imajo težke in negativne izkušnje in doživljajo poraze na področju odnosov in zakona. Ko sem ta predlog omenil duhovniku, ki je odgovoren za  priprave, je odločno in jasno povedal, da ločeni ne morejo sodelovati na pripravi na zakon. V mojo glavo je prišla misel: «Zakaj se kristjani bolj ne vzgajamo tudi iz težkih in negativnih izkušenj in tudi grešnih dejanj?« Kot da jih ni in se lahko vzgajamo samo iz dobrih in zglednih primerov. Ali se bojimo greha ali ga ne priznamo kot del našega življenja?

Prilika, ki jo bomo slišali na današnjo nedeljo, govori o tem, da na polju zraste poleg zdravega dobrega klasja tudi ljuljka, ki je plevel in tega ne potrebujemo in nam ni všeč. Spodjeda klasje in preprečuje rast. V svetu si na vseh področjih prizadevamo, da tujke odstranimo in naredimo svet urejen, čist, perfekten. V naravi, v ljudeh, vse, kar ovira rast, je potrebno odstraniti ali narediti vsaj takšno, da ne dela škode. Po eni strani zelo stremimo po tem, da bi bilo vse lepo, urejeno in zdravo, a po drugi strani so človeške napake žive in nas ne bodo zapustile.

Napake, grehe, stran poti, vzemimo resno. Po njih se lahko marsikaj naučimo in tudi preprečimo da se stvari obrnejo na boljše in se ne ponovijo. Pregovor, da se ob napakah učimo, je spodbuden in bi ga bilo potrebno zelo resno  vzeti. Dejstvo je, da celo ponavljamo napake in se počasi učimo in vzgajamo. Veliko je odvisno od našega značaja in izkušenj. Nekateri bežijo pred napakami. Eni jih ne priznajo. Mnogi iščejo vzroke v bližnjih in si nočejo priznati, da so sami tudi krivi za napake in stran poti.

»Moral sem narediti veliko napak in sem se tudi vzgajal in prekalil.« Ta misel mladega fanta daje  tudi napakam vzgojno pot. Naše napake in grehi nas ne smejo streti. Rastejo na naši njivi, kjer je vse mogoče, takšne in drugačne izkušnje. Naj nas ne bo strah priznati in sprejeti napake. Zahvaljevati se je potrebno za grehe in napake, ker so tudi podarjene v šopku vsakdanjosti. Veliki duhovni voditelji pravijo, da so prav grehi izviri milosti: Bog nam daje, da spoznamo sebe in svojo pot. Bog nam tudi pomaga, ko se borimo z lastno ljuljko in napakami.

Jezus nadaljuje svoje pripovedovanje z drugo priliko, kjer nam pove, da je nebeško kraljestvo podobno gorčičnemu zrnu in kvasu. Ena od podob in razlag nebeškega kraljestva v nas je, da dobrota in ljubezen in vse Božje v ljudeh ima rast in prihodnost. Lahko se ob malih spoznanjih in napakah veliko naučimo in gradimo lepši svet. Dopuščamo, da se Božje v nas razrašča?

Prepustimo se Jezusovim spodbudnim besedam in vsem dobrim vplivom.  Bolj in bolj se prepustimo dobroti in ljubezni, ki nam jo daje svet in je v nas po Božji ustvarjalnosti; smo na poti dobre žetve. Vse dobro v nas bo obrodilo veliko sadov. So tudi sovražniki tega sveta. Tudi ti so dar. Ne vidimo jih vedno v tej luči. Če pa jih vzamemo kot  drugačne danosti na naših potih, bodo tudi oni vzgojitelji in nam lahko pokažejo pravo smer v življenju. V življenju nam je vse dano, da utrjujemo dobroto in ljubezen. Morda še nismo pomislili da se je še potrebno učiti in rasti iz dogodkov in trenutkov, za katere najmanj mislimo, da nam želijo še veliko povedati za našo duhovno rast.

Benedikt Lavrih

 

 

 

 

15. nedelja med letom

Semena padajo, kaj pa  zraste?

 

Imate občutek, da ste vedno boljši človek? Ste zadovoljni sami s seboj? Opazite napredek v vas samih in se veselite vaše samopodobe?

 

Človek, ki želi  napredovati v sebi, se nenehno vzgaja. Kdor ima sebe rad in želi oblikovati samega sebe, je vedno živ na »vzgojni njivi samega sebe«.

 

Prilika o semenu, ki nam jo Jezus danes predstavlja, nas nagovori na različne načine. Ker je čas počitnic, bo morda več časa za razmišljanje o tem, kdo ste in kaj se dogaja v vas. Ste že razmišljali o samovzgoji?

 

Sejanje različnih semen v obdobjih življenja pomeni, da so nam bili dani mnogi vzgojitelji, ki so nas spremljali in nam z zgledom posredovali vrednote in način življenja. Kako smo vse sprejemali in dojemali in vsrkavali vase? Je to postalo del našega življenja in vrednot?

 

Naj bi se vse življenje, v vseh obdobjih življenja, vzgajali in se oblikovali. Naša osebnost je nekaj lepega in dobrega; so pa tudi lastnosti v njej, k potrebujejo pozornosti, oblikovanja, spreminjanja in nadzorovanja.

Ko smo bili otroci, so nam starši in vzgojitelji povedali, kaj naj delamo in naredimo, da bo dobro za nas in za bližnje. Pride čas v življenju, ko se sami vzgajamo in oblikujemo.

 

Kaj  naredimo iz samih sebe? Na našo zemljo, v nas, padajo različna semena. Obdani smo z mnogimi ljudmi, javnimi mnenji, neštetimi vplivi.  Kaj vse to v nas povzroča, kaj se dogaja v nas? Nas to vzgaja, utrjuje v dobrem? Ostajamo močni v svojem dobrem in Božjem bistvu? Ali hitro pademo pod vpliv drugih? Postavljeni smo pred mnoge odločitve in izbire.

Cilj vzgoje je tudi v tem, da znamo izbirati, kaj je za nas  najboljše.

 

Na poti samovzgoje nam pomagajo tudi naši bližnji. Če jih skrbno opazujemo, v njih lahko vidimo ogledalo svojega načina življenja in navad. S tem vidimo, kaj nam je všeč in česa ne moremo sprejeti. Dobro je, da se z njimi pogovarjamo. Iskrena izmenjava nam tudi pomaga pri izboljšanju značaja. Tako obrodijo različna semena različne sadove. Potrebno jih je videti, se jih zavedati in se jih razveseliti.

 

Razočarana mama pripoveduje, kako je žalostna, ker  otroci niso tako sprejeli vrednot, kot sta jih z možem poskušala posredovati. Njena prijateljica jo  tolaži in ji pravi: »Ne skrbi, gotovo bodo enkrat prepoznali, ali pa vsaj spoštovali, da sta jim želela dobro in bodo začeli rasti iz vajinih korenin. Morda ti tega ne boš deležna, pa vseeno, posejano je bilo in enkrat bo obrodilo sad. »

 

To je tudi resnica naših dni. Mnogi nismo bili dovolj zreli in nismo doumeli, kaj so nam vzgojitelji povedali, ko smo bili majhni in še nebogljeni za sprejetje vrednot ali načina vedenja. Naša zemlja ni bila dovolj zrela, da bi obrodila sad. Izkušnje govorijo, da mnogokrat šele v zrelih obdobjih življenja spoznamo, kaj so nam starši dajali in nas vzgajali.

Dejstvo je, da   pri vzgoji določene vrednote in način vedenja hitro sprejmemo in postanejo del nas, za druge pa je potrebno več časa. Sadovi vzgoje so živi in  navzoči, saj je v njih veliko ljubezni vzgojiteljev in staršev.

 

Jezusove besede: »Vam je dano spoznati skrivnosti nebeškega kraljestva, njim pa to ni dano.«

 

Tudi to je res pri našem razmišljanju o vzgoji. Ni vedno vsem dano vse.   Ljudje se vzgajamo počasi. Tudi preveč in prehitro pričakujemo rezultate. Premalo vidimo, kaj  imamo v sebi, kaj že rojeva sadove. Ne smemo pozabiti tudi na to, da bo še veliko semen v nas obrodilo sadove. Rastejo, se razvijajo, pričakujmo sadove. Brez velikega Vsemogočnega Boga, ki ustvarja tiho in skrivnostno, si ne predstavljajmo sadov. Opazujmo sadove, veselimo se jih in čakajmo. Še bo zrastlo.

 

Benedikt Lavrih

 

 

 

 

 

 

 

Tečaj uvajanja v meditacijo

Nov seminar Uvajanje v meditacijo bo potekal 27. – 29. 7. 2017 v domu duhovnih vaj v Ilirski Bistrici (Vodnikova 13).Program vsebuje: osnovne vaje zbiranja in umirjanja, uporabe domišljije v meditativne namene, vaje kontemplacije in nekaj drugih oblik meditacij in molitve. Možnost je tudi osebnega pogovora. Vsak dan imamo tudi sveto mašo.

Vse vaje so vodene, to pomeni: najprej kratek teoretični uvod, sledi praktična vaja, zapis svoje izkušnje po meditaciji in odmor. Možnost je tudi za pogovor o svoji izkušnji. Vse vaje delamo v skupini, nekatere vaje dela vsak sam.

Vodi p. Silvo Šinkovec.

Program:

Začetek: četrtek, 27. 7. 2017, 18:00 zbiranje in namestitev, 19:00 večerja, 20:00 uvod.

Zaključek v soboto, 29. 7. 2017 z večerjo, odhod ob 20.00.

Možnost je tudi podaljšati večer in nedeljo dopoldne: večerna meditacija, jutranja molitev in dve meditaciji dopoldne v nedeljo, do kosila ob 12:30, odhod 14:00.

Prijave: Silvo.sinkovec@rkc.si

Za nastanitev v domu je polni penzion za enoposteljno sobo 22€, za dvoposteljno sobo 19€.

Za voditelja vsak udeleženec prispeva svoj dar

 

Gospod je s teboj – ustvarjanje krščanske kulture

Duhovne vaje 2017

Naslov: Gospod je s teboj – ustvarjanje krščanske kulture

Vodi: p. Silvo Šinkovec s sodelavci

Prijavesilvo.sinkovec@rkc.si 

Za: vzgojitelje, učitelje in druge

  1. termin: 01. – 06. avgust 2017

Kraj: Ilirska Bistrica, Dom duhovnih vaj, Vodnikova 13.

 

Program:

Začetek: torek, 18:00 zbiranje in namestitev, 19:00 večerja, 20:00 uvod, 21.30 sveta maša.

Zaključek: nedelja, 11.30 sveta maša, 12.30 kosilo, 14.00 odhod.

Vsebina programa:

Duhovne vaje so zgrajene na podlagi knjižice Duhovne vaje, ki jo je v 16. stoletju napisal sv. Ignacij. Vsebino prinese vsak udeleženec s seboj, kajti bistvena vsebina je njegovo / njeno življenje. Voditelj pa na podlagi Svetega pisma predlaga rdečo nit poteka duhovnih vaj. Ves čas je tišina in se udeleženci med seboj ne pogovarjajo. V tišini udeleženec lažje opazuje svoje misli, čustva, želje, hrepenenja in druge notranje procese. V tišini lažje posluša sveto Besedo. Vsak udeleženec se vsak dan sreča s svojim duhovnim spremljevalcem in se pogovori o poteku meditacij in drugih potrebnih stvareh za dober potek duhovnih vaj. Poleg štirih osebnih meditacij imamo tudi skupno molitev, zjutraj hvalnice, pred večerjo sveto mašo, zvečer pa večerno molitev z vodeno meditacijo, zato so duhovne vaje tudi šola molitve. Marsikdo v tem času najde čas, da se dobro odpočije, hodi v naravo, več bere in podobno. Nekateri udeleženci med duhovnimi vajami naredijo kakšno pomembno osebno odločitev, zato svojo molitev in pogovore namenijo temu vprašanju.

Prispevek:

Za nastanitev v domu je polni penzion za enoposteljno sobo 22€, za dvoposteljno sobo 19€ (v Ilirski Bistrici), 

Za voditelja vsak udeleženec prispeva svoj dar.

Gospod je s teboj – ustvarjanje krščanske kulture

Duhovne vaje 2017

Vodi: p. Silvo Šinkovec s sodelavci

Prijavesilvo.sinkovec@rkc.si 

Za: vzgojitelje, učitelje in druge

Program:

Začetek: torek, 18:00 zbiranje in namestitev, 19:00 večerja, 20:00 uvod, 21.30 sveta maša.

Zaključek: nedelja, 11.30 sveta maša, 12.30 kosilo, 14.00 odhod.

Vsebina programa:

Duhovne vaje so zgrajene na podlagi knjižice Duhovne vaje, ki jo je v 16. stoletju napisal sv. Ignacij. Vsebino prinese vsak udeleženec s seboj, kajti bistvena vsebina je njegovo / njeno življenje. Voditelj pa na podlagi Svetega pisma predlaga rdečo nit poteka duhovnih vaj. Ves čas je tišina in se udeleženci med seboj ne pogovarjajo. V tišini udeleženec lažje opazuje svoje misli, čustva, želje, hrepenenja in druge notranje procese. V tišini lažje posluša sveto Besedo. Vsak udeleženec se vsak dan sreča s svojim duhovnim spremljevalcem in se pogovori o poteku meditacij in drugih potrebnih stvareh za dober potek duhovnih vaj. Poleg štirih osebnih meditacij imamo tudi skupno molitev, zjutraj hvalnice, pred večerjo sveto mašo, zvečer pa večerno molitev z vodeno meditacijo, zato so duhovne vaje tudi šola molitve. Marsikdo v tem času najde čas, da se dobro odpočije, hodi v naravo, več bere in podobno. Nekateri udeleženci med duhovnimi vajami naredijo kakšno pomembno osebno odločitev, zato svojo molitev in pogovore namenijo temu vprašanju.

Prispevek:

Za nastanitev v domu je polni penzion za enoposteljno sobo 22€, za dvoposteljno sobo 19€ (v Ilirski Bistrici), 

Za voditelja vsak udeleženec prispeva svoj dar.

Gospod je s teboj – ustvarjanje krščanske kulture

Duhovne vaje 2017

Duhovne vaje so zgrajene na podlagi knjižice Duhovne vaje, ki jo je v 16. stoletju napisal sv. Ignacij. Vsebino prinese vsak udeleženec s seboj, kajti bistvena vsebina je njegovo / njeno življenje. Voditelj pa na podlagi Svetega pisma predlaga rdečo nit poteka duhovnih vaj. Ves čas je tišina in se udeleženci med seboj ne pogovarjajo. V tišini udeleženec lažje opazuje svoje misli, čustva, želje, hrepenenja in druge notranje procese. V tišini lažje posluša sveto Besedo. Vsak udeleženec se vsak dan sreča s svojim duhovnim spremljevalcem in se pogovori o poteku meditacij in drugih potrebnih stvareh za dober potek duhovnih vaj. Poleg štirih osebnih meditacij imamo tudi skupno molitev, zjutraj hvalnice, pred večerjo sveto mašo, zvečer pa večerno molitev z vodeno meditacijo, zato so duhovne vaje tudi šola molitve. Marsikdo v tem času najde čas, da se dobro odpočije, hodi v naravo, več bere in podobno. Nekateri udeleženci med duhovnimi vajami naredijo kakšno pomembno osebno odločitev, zato svojo molitev in pogovore namenijo temu vprašanju.

Vodi: p. Silvo Šinkovec s sodelavci

Prijavesilvo.sinkovec@rkc.si 

Za: vzgojitelje, učitelje in druge

 

  1. termin: 18. – 23. julij 2017

Kraj: Nazarje, Dom duhovnih vaj, Samostanska pot 50

  1. termin: 01. – 06. avgust 2017

Kraj: Ilirska Bistrica, Dom duhovnih vaj, Vodnikova 13.

 Program:

Začetek: torek, 18:00 zbiranje in namestitev, 19:00 večerja, 20:00 uvod, 21.30 sveta maša.

Zaključek: nedelja, 11.30 sveta maša, 12.30 kosilo, 14.00 odhod.

 

Prispevek:

Za nastanitev v domu je polni penzion za enoposteljno sobo 22€, za dvoposteljno sobo 19€ (v Ilirski Bistrici), 

Za voditelja vsak udeleženec prispeva svoj dar.

Tečaj uvajanja v meditacijo

Avtor: upssinkovec, datum 9. 06. 2017 08:30:11

Nov seminar Uvajanje v meditacijo bo potekal 

  1. – 29. 7. 2017 v domu duhovnih vaj v Ilirski Bistrici (Vodnikova 13).

Vodi p. Silvo Šinkovec.

Program:

Začetek: četrtek, 27. 7. 2017, 18:00 zbiranje in namestitev, 19:00 večerja, 20:00 uvod.

Zaključek v soboto, 29. 7. 2017 z večerjo, odhod ob 20.00.

Možnost je tudi podaljšati večer in nedeljo dopoldne: večerna meditacija, jutranja molitev in dve meditaciji dopoldne v nedeljo, do kosila ob 12:30, odhod 14:00.

Program vsebuje: osnovne vaje zbiranja in umirjanja, uporabe domišljije v meditativne namene, vaje kontemplacije in nekaj drugih oblik meditacij in molitve. Možnost je tudi osebnega pogovora. Vsak dan imamo tudi sveto mašo.

Vse vaje so vodene, to pomeni: najprej kratek teoretični uvod, sledi praktična vaja, zapis svoje izkušnje po meditaciji in odmor. Možnost je tudi za pogovor o svoji izkušnji. Vse vaje delamo v skupini, nekatere vaje dela vsak sam.

Prijave: Silvo.sinkovec@rkc.si

Za nastanitev v domu je polni penzion za enoposteljno sobo 22€, za dvoposteljno sobo 19€.

Za voditelja vsak udeleženec prispeva svoj dar